Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

VIJESTI POTVRDILE PISANJE PORTALA AKTUELNO: Ali opet promovišu nelegalnu gradnju

Posao je spreman, samo kad ne bi bilo privatnih interesa koje se promovišu preko Vijesti. Bojan Haso Medenica opet preko 'medijskog ganaga' zagovara rješenja koja nijesu u skladu sa prostornim planovima i urbanističko tehničkim uslovima, koja vraćaju projekat na početak

Medijski gang Vijesti opširno se bavio temom vještačkog osnježavanja na ski centrima sa posebnim osvrtom na Kolašin, potvrđujući pisanje našeg Portala da je taj projekat neophodan za dalji razvoj ski centra Kolašin. Ipak, ovaj medij ne navod da je raniji projekat propao zbog intervencija u prvobitnom idejnom rješenju. Podsjećamo, idejno rješenje koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo je 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi.

Nakon izrade idejnog rješenja projektant, na osnovu preciznih naređenja investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, mijenja projektni zadatak, što nije u skladu sa idejnim rješnjem i urbanističko tehničkim uslovima i povećava količine na preko 400 litara u sekundi!

Za zahvat vode od 400 litara u sekundu pumpe se ne proizvode serijski, nego se specijalno poručuju što otvara sumnju u to da se tender namješta za konkretnog ponuđača!

Vladimir Balvan Martinović i Bojan Haso Medenica: Sukob ”inteligencija”

Sve ovo, međutim, ne piše u tekstu Vijesti, kao što se ne navodi i da je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović izjavio da ove godine ne bi pomoglo vještačko osnježavanje jer su bile visoke temperature! Ubrzo ga je demantovao omiljeni sagovornik Vijesti, rukovodilac na skijlištu 1600 Bojan Medenica koji je izjavio da  su na Bjelasici, od  17. decembra prošle godine do 15. februara ove bilo 48 dana kada su temperature bile ispod nula što je idealno za vještačko osnježavanje. Umjesto proizvoljnih izjava, i Martinović i Medenica bi trebalo da se drže zakona i važećih planskih dokumenata. Podsjećamo, na osnovu plana koji je radio kanadski ECO SIGN, većina staza na Bjelasici je planirana iznad 1500 metara nadmorske visine, što više nego Jahorina i Kopaonik, a u skladu je sa najavama o klimatskim promjenama. Uz to kao što je navedeno, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država. Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod, i tehnologija za osnježavanje…

Ako si dobar sa ”medijskom mafijom” svaka mutnjavina može da postane ”kredibilan i koristan projekat”

Dakle, posao je spreman, samo kad ne bi bilo privatnih interesa koje se promovišu preko Vijesti. Bojan Haso Medenica opet preko ‘medijskog ganaga’ zagovara rješenja koja nijesu u skladu sa prostornim planovima i urbanističko tehničkim uslovima, koja vraćaju projekat na početak. Tako Medenica zagorvara „ispitivanje kapaciteta vode na planini i stvaranje mogućnosti da se vještačkim snijegom pokrije dio staza za dva ski lifta. Hasovo „rješenje“ ne postoji nigdje u važećim planskim dokumentima, kao ni dva ski lifta koje spominje. Umjesto implementacije gotovog projekta u skladu sa UTU uslovima, Medenica i Vijesti promovišu nelegalnu intervenciju u prirodi, bez dozvola, elaborata i, najvažnije, mogućnosti kontrole. Portal Aktuelno je pisao da Medenica to radi po volji njegove šefice Milene i njenog muža Mija Struje koji su i vlasnici divlje kolibe na Bjelasici koju su napravili. Plan je da Mijo Struja „donira“ projekat Skijalištima Crne Gore, a vještačko jezero će da nacrta tačno ispod svoje kolibe!

Tako je Medenica sa upitnom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a. Da u Kolašinu prostornim planiranjem može da se bavi svako ko poželi, ako ima podršku Vijesti, dokaz je to što prostorni plan i usvojena rješenja ”mijenjaju” svi, od Medenice, preko random turista, do bjelosvjetskih NVO-a, o čijim referencama u oblasti održivog razvoja Vijesti i danas ćute, iako im je dopisnica posvetila značajnu pažnju i medijski prostor još ljetos, bez navedenih referenci u prostornom planiranju i projektovanju.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve