Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

MINISTAR JEDNO, RUKOVODILAC DRUGO O VJEŠTAČKOM OSNJEŽAVANJU: Sudar inteligencija

Ono što bi bilo najbolje i za Medenicu i za ministra je da se pridržavaju planskih rješenja i struke, umjesto što prosipaju neznavene izjave i pokušavaju da projektuju mimo plana i nezakonito.

Na obilježavanju sto dana rada Vlade, 08. februara ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nema vještačkog osnježavanja u Kolašinu, kaže da ove godine vještačko osnježavanje ne bi pomoglo, jer su temperature bile visoke. Možda je ministar mislio na Dubai, gdje radije provodi vrijeme nego u rodnom Kolašinu jer Bojan Haso Medenica, rukovodilac na Skijalištu Kolašin 1600 tvrdi da su na Bjelasici, od  17. decembra prošle godine do 15. februara ove bilo 48 dana kada su temperature bile ispod nule što je idealno za vještačko osnježavanje.

Ko je u pravu, Martinović ili Medenica, lako je provjeriti. Tačno je da je 48 dana na Bjelasici bilo ispod nule i da je to idealno za osnježavanje. Ono što je međutim problematično u Medeničinoj izjavi je što traži da „dok ne bude gotov taj projekat možemo napraviti neku improvizaciju“!? Haso bi da „improvizuje“ po prostornim planovima, važećim dokumentima i urbanističko – tehničkim uslovima, i to u momentu kada je država najavila borbu protiv nelegalne gradnje.

Vladimir Balvan Martinović: Novac i ulaganja nijesu u njegovom resoru, pa izgleda da je Martinović razočaran jer je mislio da će lično on da razvija i investira u śever. Dok je bio predsjednik Opštine, u Kolašinu je on trošio pare sam, pa je sada zakukao, očigledno nezadovoljan. Ni sam ne zna što se prihvatio položaja, kad su pare na drugom mjestu… A što bi onda i davao predloge i gurao projekat osnježavanja kad će neko drugi da se ugradi, a ne on.

Ono što bi bilo najbolje i za Medenicu i za ministra je da se pridržavaju planskih rješenja i struke, umjesto što prosipaju neznavene izjave i pokušavaju da projektuju mimo plana i nezakonito.

Portal Akutelno je pisao da je najava Bojana Medenice da se kao rješenje za zimske sezone sa malo snijega, uradi projekat osnježavanja topovima, izazvao je reakcije u Skijalištima Crne Gore. Kako su saopštili nezvanično iz Skijališta, Bojan Medenica zvani Haso, bi da projektuje topove nelegalno, suprotno najvećem planskom aktu, prostornom planu, bez dozvola i planske dokumentacije, a sve, kako tvrde, za račun predsjednice Upravnog odbora Milene Vlahović, inače kadra URA, koja, po navodima dobro upućenih izvora, nudi da njen suprug Mijo Struja Vlahović, donira rješenje. A poznato je da ko projektuje, taj određuje tehnologiju opreme i proizvođača, pa se pretpostavlja da bi Mijo Struja tako dobio mogućnost da se ugradi preko nabavke opreme. Mijo Struja je napravio i nelegalni objekat na Bjelasici, a plan ove dvojke je da se baš ispod njihove kolibe „improvizuje“ vještačko jezero.

Haso Medenica je, kako tvrde Kolašinci, kupio diplomu menadžera kada se, u dogovoru sa resornim ministrom Vladimirom Martinovićem, ponadao da će smijeniti njihovog partijskog kolegu, Đura Miloševića sa mjesta izvršnog direktora Skijališta Crne Gore. Martinovićev plan je bio da na tu funkciju smjesti Hasa Medinicu kao svog poslušnika i poltrona.

Kao osoba sa takvim karakteristikama, Haso je bio najpogodniji da preko reketaškog tabloida Vijesti progura projekat osnježavanja, suprotno planskim dokumentima i urbanističko-tehničkim uslovima, po volji njegove šefice Milene i njenog muža Mija Struje. Nelegalno, kao i dva ski lifta koja promoviše Medenica, a koja se grade nezakonito i bez građevinske dozvole, s obzirom da ih nema u prostornom planu. Izostala su pitanja – ko je u tom slučaju napravio krivično djelo i na osnovu čije dozvole, ko je i kako izdao građevinsku dozvolu, da li je inspekcija uopšte provjerila da li imaju građevinsku dozvolu i da li je to nova devastacija Bjelasice?

Jer, da podsjetimo, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država. Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod, i tehnologija za osnežavanje.

Bojan Haso Medenica: Sa kupljenom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a, priča se po Kolašinu da se zakleo u krst časni, slavski kolač i Joanikijevu bradu da će na Bjelasicu do sledeće sezone uvesti vještačko osnježavanje po projektu Mija Struje

Podsjećamo, idejno rješenje koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo je 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi. Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše sakuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija, a osnježavanje se vrši uglavnom noću kada je potrošnja vode minimalna. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevaje u periodu kada su manji vodostaji.

Međutim, kao kod svih višemilionskih projekata, neko je očigledno vidio priliku da se ugradi u čitav posao. Tako projektant mijenja predložena rješenja, na precizan zahtjev investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, i povećava količine vode na preko 400 litara u sekundi, što nije u skladu ni sa idejnim rješenjem koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450 ali ni sa važećim urbanističko tehničkim uslovima. Sama ova činjenica je dovoljna da se posumnja u koruptivne radnje, jer za toliku količinu vode ne postoje standardne pumpe koje se serijski proizvode, već se specijalno naručuju a, kako se sumnja, samo jedan ponuđač ima uslove da ih izradi. Da li su se uslovi crtali za tog posebnog ponuđača, posao je za istražne organe. Sada se raskida ugovor sa izabranim ponuđačem i kreće se iz početka. I to sve, kako obećavaju, do kraja godine.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
28.02.2024-09:04 09:04

Ovi balvan se otrgao sa koca ljalju pa mešetari za svoj račun, a čaršija zbori da se uortačio sa onim vječitim lovcem na Brana… Ljaljova senka vreba iz zaklona da za vrat zaskoči balvanu i večitom lovcu.