Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodna zajednička promocija i unapređenje prirodnih i kulturnih vrijednosti NP Skadarsko jezero

Kako je saopšteno direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović ukazao je na značaj saradnje Uprave Parka sa lokalnim zajednicama i nosiocima privrednih aktivnosti sa područja regiona Skadarskog jezera

Sjednica Socio-ekonomskog savjeta Nacionalnog parka Skadarsko jezero organizovana je 29. oktobra u Centru za posjetioce u Upravnoj zgradi Parka na Vranjini.

Kako je saopšteno direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović ukazao je na značaj saradnje Uprave Parka sa lokalnim zajednicama i nosiocima privrednih aktivnosti sa područja regiona Skadarskog jezera.

On je stakao je da je upravljanje ovim parkom izuzetno kompleksno iz razloga što se u samom parku odvijaju brojne privredne aktivnosti, a njegova površina iznosi 40 hiljada hektara, da je isto zaštićeno od strane Ramsarske komisije i da to sa stanovišta zaštite i održivog razvoja predstavlja veliki izazov. Posebno se osvrnuo na značaj saradnje sa drugim institucijama kao što je Plovna jedinica MUP-a Crne Gore, Uprava za inspekcijske poslove i NVO sektor sa ciljem zaštite prostora i sprečavanja nelegalnih aktivnosti.

“Turistička sezona se odvijala u veoma specifičnim okolnostima koji su uslovljeni pandemijom kovida 19, te sa znatno izmijenjenom strukturom posjetilaca što je uslovilo da rezultati iste budu nešto manji u odnosu na projektovani cilj na državnom nivou”, kazao je Bulatović.

On je naveo da su shodno svojim mogućnostima tokom ribolovnog zabrana i kasnije realizovali niz aktivnosti kojima je spriječen krivolov na Skadarskom jezeru.

“U narednom periodu treba nastaviti sa jačanjem Službe zaštite u organizaciono tehničkom smislu kako bi efikasnije obavljala zadatke koji su joj povjereni. U tom kontekstu, Nacionalni park očekuje podršku lokalnih struktura, NVO sektora i nadležnih državnih organa jer je zaštita prostora Jezera cilj od opšteg interesa”, zaključio je direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Sa Sjednice Socio ekonomskog savjeta NP Skadarsko jezero

Ispred JPNPCG Veselin Luburić ukazao je da Socio-ekonomski savjet u Nacionalnom parku formiran 2015. godine sa jasnim ciljem uključivanja lokalnih struktura u procese upravljanja i realizacije programskih aktivnosti na području nacionalnog parka, a formiran je  skladu sa najvećim međunarodnim preporukama i smjernicama od strane IUCN-a, WWF-a, EUROPARK Federacije, a cilj je da se nabolja iskustva i prakse evropskih zaštićenih područja primjene u crnogorskim nacionalnim parkovima.

“Upravljanje NP Skadarsko jezero je kompleksno, u granicama parka shodno posljednjem popisu živi oko 13 hiljada stanovnika, ovo područje se nalazi između dvije ekonomski najrazvijenije cjeline (Podgorice kao glavnog grada i Crnogorskog primorja), a kroz isto prolazi putna i telekomunikaciona infrastruktura, pa je, stoga, veliki izazov ostvariti balans između potreba ekonomskog razvoja, sa jedne, i zaštite biodiverziteta, sa druge strane”, naveo je Luburić.

On je istakao da su po pitanju zaštite prirodne i kulturne baštine, između ostalog, realizovane su sljedeće aktivnosti: izvršen je monitoring Skadarskog hrasta i u tom pravcu održavana stalna komunikacija sa Svjetskom organizacijom za zaštitu hrasta.

“Po pitanju zaštite flore i vegetacije nastavljena je inventarizacija nacionalno i međunraodno značajno biljnih taksona. U tom kontekstu izvršen je monitoring vrste Marsilea quadrifolia na lokalitetu Moračica sa kartom transekata, izvršeno istraživanje invazivnih vrsta na lokalitetu Plavnica, Žabljačke livade, Šegrtnica i Koraćica”, kazao je on.

Prema riječima Luburića, u cilju razmjene pozitivnih iskustava i uklanjanja invazivnih vrsta i revitalizaciji plavnih staništa u saradnji sa NVO CZIP organizovana je studijska posjeta PP Lonjsko polje. Predstavnici NVO CZIP takođe su istakli značaj regionalnog INTERREG projekta PA.CON u okviru kojeg će u razvoj turističke infrastrukture biti uloženo 280 hiljada eura.

“U okviru programskih aktivnosti u periodu od 15. marta do 15. maja sprovedena je kampanja „Stop krivolovu“ povodom ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero. Takođe su obilježeni značajni ekološki datumi: Svjetski dan obrazovanja u zaštiti životne sredine (26. januar), Drugi februar – Dan vlažnih staništa, Dan planete Zemlje, Evropski dan parkova (24. maj) i Svjetski dan vidre (26. maj)”, dodao je Luburić.

On je saopštio da su prikupljeni podaci o kvalitetu voda Skadarskog jezera na lokacijama Moračnik, Centar Jezera, Podhumski kanal i Vučko blato.

“U cilju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa kroz implementaciju regionalnog INTERREG PA.CON projekta realizovane su aktivnosti uključujući adaptaciju Centra za posjetioce u Virpazaru za potrebe nove izložbene postavke i adaptiranje Sale za projekciju u Centru za posjetioce na Vranjini. Takođe su vršena istraživanja mlinova na rijeci Cijevni i Hotima u Malesiji i evidentirani podaci u vezi sa njima od mjesnog stanovništa. Takođe je obavljeno arhivsko istraživanje dokumenata o mlinovima sa prostora Crmnice iz Arhive Bara. Urađen je i niz drugih aktivnosti, kako samostalno, tako i u saradnji sa drugim nadležnim subjektima”, kazao je Luburić.

Kako je saopšteno, na sjednici su učestvovali predstavnici Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, Glavnog grada Podgorica, TO Bara, Udruženja brodara, TA „Luminalis“, Mjesne zajednice Crmnica, predstavnici NVO „CZIP“, Komunalne policije Bara, Uprave Policije i drugih subjekata koji su imali korisne sugestije u vezi sa zaštitom i održivom turističkom valorizacijom Parka i istakli neophodnost zajedničkog djelovanja na polju zaštite, unapređivanja i promocije najznačajnijih prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog prekograničnog zaštićenog područja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve