Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje zakupaca plaža: Ako se tender ne odloži, plaže neće biti sređene ni do jula

''Turisti već počinju da dolaze, pa je pitanje ko će preuzeti odgovornost za ovu situaciju'', poručuju zakupci

Udruženje zakupaca plaža uputilo je hitan poziv premijeru Milojku Spajiću, izražavajući zabrinutost zbog situacije koja prijeti da ozbiljno ugrozi turističku sezonu. U svom apelu, u koji je Pobjeda imala uvid, zakupci traže od premijera da hitno donese odluku koja bi dozvolila starim zakupcima da nastave sa obavljanjem djelatnosti do novembra, omogućavajući time Ministarstvu urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine dovoljno vremena za pripremu kvalitetnog plana privremenih lokacija i Atlasa plaža koji, po njihovim saznanjima, nije još završen.

Kako su Pobjedi kazali zakupci, postoji realna opasnost da kupališta neće biti otvorena do 1. maja i da na plažama neće biti prisutni spasioci.

– Turisti već počinju da dolaze, pa je pitanje ko će preuzeti odgovornost za ovu situaciju – poručuju zakupci.

Reforma Atlasa plaža

Oni su kazali Pobjedi da imaju informacije da Atlas plaža, koji je Morsko dobro dostavilo Ministarstvu urbanizma, trenutno prolazi kroz značajne promjene. Oni ističu da su mnoge hotelske plaže pretvorene u javne, dok su neka kupališta, posebno u Ulcinju, podijeljena na manje djelove, tj. “rasparčana” su.

Zakupci podsjećaju na sličnu situaciju koja se desila 2019. godine, kada je Vlada donijela odluku da pet budvanskih diskoteka na šetalištu radi još jednu sezonu. Oni ističu potrebu za takvom odlukom kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice po turističku sezonu i ugled crnogorskih plaža.

“Ovom dinamikom, kada treba prvo raspisati tender za plaže, zatim za privremene objekte, a na kraju za terase, što ukupno čini 1.600 lokacija, plaže bi bile nepripremljene do sredine juna, što bi dovelo do nefunkcionisanja spasilačkih službi i potencijalno ugrozilo bezbjednost turista. U slučaju promjene zakupca, na plažama bi se pojavile mašine za uklanjanje objekata starih zakupaca. Mi smo uvjereni da premijer i Vlada ne žele takav prizor na crnogorskim plažama tokom jula”, poručuju iz Udruženja zakupaca.

Kako saznaju, Ministarstvo trenutno radi na prepravljanju Atlasa Morskog dobra, dok plan privremenih lokacija još nije dovršen.

“U Atlasu, koji je napravilo Morsko dobro, postoji značajan broj kupališta koja su imala plavu zastavicu, što potvrđuje da su ispunjavala međunarodne standarde. Međutim, ta kupališta su podijeljena na nekoliko djelova, posebno se to odnose na ulcinjsku plažu, neke plaže u Budvi i neke hotelske plaže u Boki Kotorskoj. Plan privremenih lokacija završen je samo za dvije opštine, a on je preduslov za tender. Međutim, Atlas i plan privremenih lokacija treba da budu usklađeni i objedinjeni, a onda se šalju Vladi na saglasnost”, poručuju zakupci.

Prema njihovim riječima, kada sve bude završeno, što se očekuje do kraja mjeseca, dokumentacija će biti poslata opštinama na saglasnost. Opštine imaju rok od 15 dana da odgovore na plan, poslije čega će dokumentacija biti proslijeđena Vladi.

“Nakon toga, Vlada treba da usvoji dokument i da odobrenje Morskom dobru za raspisivanje javnog poziva. To znači da se približavamo 15. aprilu, a tenderski postupak traje mjesec. Prema ovoj dinamici, uzimajući u obzir i 10 neradnih dana u maju, kraj tenderskog postupka se ne može očekivati prije 20. maja, možda čak i kasnije. Stranke koje su učestvovale na tenderu treba da dobiju rješenje o rangiranju nakon tri do četiri dana, te imaju rok od sedam radnih dana za žalbu. To znači da smo već ušli u jun. Nakon dobijanja plaža, zakupci moraju izvaditi dokumentaciju, uključujući odobrenje od Ministarstva ekologije i saglasnost gradskog arhitekte. Kada dobiju sve ove saglasnosti, mogu pristupiti izgradnji objekata na plažama. Međutim, u slučaju da stari zakupci ne uklone svoje objekte, što se često događa, može proći i godina dok novi zakupac ne bude u mogućnosti da preuzme posjed. Takvi slučajevi su već zabilježeni u Ulcinju, što ukazuje na to da smo već duboko ,,zagazili“ u turističku sezonu”, objasnili su zakupci.

Oni su saznali da je jedan od planova u Ministarstvu urbanizma bio da se tender raspiše na godinu po postojećim planovima, a zatim u oktobru da se raspiše novi.

“Međutim, s obzirom na to da ti planovi nijesu detaljno izrađeni, bilo bi potrebno ponovno izdavanje saglasnosti tokom tih nekoliko mjeseci kako bi se dobila dozvola za rad. Morsko dobro tvrdi da nemaju kapaciteta za provođenje dva tendera zbog velikog broja lokacija kojih je oko 1.600”,kažu iz Udruženja zakupaca.

Spasilaca neće biti

Oni se pitaju – što će se desiti s plažama u slučaju nevremena, ako nema spasilačkih službi, jer one nijesu obavezne na plažama koje nemaju zakupca.

“Saznali smo da je na jednom sastanku sa premijerom Spajićem tema bila produženje ugovora starim zakupcima do novembra, uz istovremeno pripremanje kvalitetnih planova od strane Ministarstva urbanizma i Morskog dobra. Ti planovi bi trebalo da budu usklađeni sa opštinskim planovima, nakon čega bi se raspisao tender u novembru”, ističu zakupci.

Naglašavaju da je ,,prijedlog iz Morskog dobra bio da stari zakupci imaju 30 bodova, što je većinom glasova izglasano u Upravnom odboru. Međutim, postoji konfuzija jer je direktor Mladen Mikijelj kasnije pominjao 25 bodova, iako postoji zapisnik koji negira ove njegove tvrdnje“.

Zakupci navode da su i Privredna komora i Udruženje ugostitelja tražili odgađanje tendera.

“Iako se Morsko dobro hvalilo da će tender biti raspisan najranije moguće, 2019. godine on je bio raspisan 15. februara, dok se ovaj neće desiti ni do sredine aprila. Atlas, koji Morsko dobro hvali, poslat je Ministarstvu urbanizma tek prije 10 dana, dok je za prošli tender, 2019. godine, on bio poslat četiri mjeseca ranije. Očigledno je da su Morsko dobro i Ministarstvo urbanizma zakasnili i sa Atlasom kupališta i sa planom privremenih lokacija”, poručuju zakupci.

Tvrde da su jedino imali sastanak sa ministrom urbanizma Jankom Odovićem, koji je zatražio da pismeno dostave zahtjeve za odlaganje tendera što je Privredna komora i dostavila.

Zakupci takođe navode da njihovo planiranje dodatno otežava to što su predstavnici banaka izjavili da neće moći da odgovore na toliki broj zahtjeva za bankarske garancije u tako kratkom roku.

“Ukoliko se raspiše tender polovinom aprila, teško da bi institucije sistema mogle ispuniti zahtjeve u tako kratkom roku za 1.600 lokacija. Ni gradski arhitekti ni Ministarstvo ekologije ne bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve u tako ograničenom vremenskom periodu. Raspisivanje tendera u ovom trenutku bi bilo kasno, jer je potrebno mjesec i po do dva za obradu potrebne dokumentacije za dobijanje dozvola za rad. Najidealnije bi bilo raspisati tender u novembru, dok bi se sve ostalo, do tada, odvijalo po starom”, poručuju zakupci.

Ministra Martinovića ne interesuju zakupci

Zakupci su posebno nezadovoljni činjenicom da ih ministar turizma Vladimir Martinović, kao ni bilo koji službenik iz tog resora, nije pozvao na sastanak. Oni su izrazili razočaranje činjenicom da ovaj resor nije htio da bude uključen u dijalog i donošenje odluka koje direktno utiču na sezonu.

“Dodatno saznajemo da je ministar Martinović na jednom sastanku izjavio da ne želi biti dio ove situacije i da bi sve trebalo da riješi Ministarstvo urbanizma i preuzme svu odgovornost. Ova izjava nas dodatno frustrira. Mi mislimo da bi Ministarstvo turizma takođe trebalo da se angažuje u rješavanju ovog problema, s obzirom na to da situacija ima direktan uticaj na tok ljetne sezone. Važno je da se uključe svi akteri i da se što prije pronađe rješenje kako bi se osigurala stabilnost turističke sezone i očuvao ugled crnogorskih plaža”, poručili su zakupci.

Produženje ugovora starim zakupcima nije protivzakonito

Iz Udruženja poručuju da produženje ugovora starim zakupcima nije protivzakonito.

“Vlada koju predstavlja Odović može da donese lex specialis i produži zakup na još godinu, dok se ne napravi katastrofalna greška i raspiše tender sada, pod ovim uslovima. Znači, lex specialis je jedino ispravno rješenje u ovom momentu i nije protivzakonito, već je spas od katastrofe koja je pred nama”, poručili su zakupci u pismu koje su dostavili premijeru.

,,Odović nasjeo na priču Mikijelja“

Zakupci u pismu premijeru poručuju da je ,,ministar Odović nasjeo na priču Mikijelja i interesne grupacije oko njega koja želi da se dokopa plaža“.

“Njihov cilj je da se na valu populizma i navodnih promjena i pravde, smanjenjem i oduzimanjem bodova, dokopaju određenih plaža. Nakon toga bi za sljedeći ciklus tendera vratili reference za bodove na 45 ili 50 bodova kako bi bili mirni i dugo godina gazdovali plažama. Samo neka Odović provjeri kada je počeo tenderski postupak 2019, kada je završen za 99 odsto plaža. Neka provjeri kada je to prednost bila od 75 odsto i biće mu jasno koliko mu Mikijelj govori istinito i iskreno. Mikijelj manipuliše i javnošću i ministrom, ali zakupce ne može izmanipulisati i zbog njegovih stavova i očigledno loših namjera, obećavamo mu da ćemo se boriti do kraja”, poručili su oni.

Za uređivanje plaža biće neophodna ,,papirologija“, čije dobijanje će trajati dva mjeseca

Na tvrdnje Mikijelja i ministra Odovića da se hotelske plaže mogu spremiti za sedam dana, zakupci ih podsjećaju da su zaboravili da prije toga moraju dobiti sve papire jer će u suprotnom biti u prekršaju.

“Papire ne možemo dobiti dok ne prođe tenderski postupak i nakon toga sve opštinske procedure. Poslije potpisivanja ugovora, koje bude tri nedjelje nakon predaje ponuda, potrebno je još minimum mjesec da se sakupe svi papiri i dobiju dozvole! Pametnome je jasno kada će se ovi postupci završiti. Pored toga, najavljenim prekrajanjem plaža za sva kupališta će se morati vaditi novi UT uslovi, raditi novi glavni i revidovani projekti – i tražiti nove saglasnosti od Cedisa, Vodovoda i glavnih gradskih arhitekata. Kada Odović i Mikijelj misle da zakupci spreme dokumentaciju i predaju je glavnom gradskom arhitekti? Kako, ako neće znati do kraja marta kakvi su UT uslovi? Svi znaju dobro da arhitekte neće moći stizati da crtaju u maju ništa, da će Cedis biti pretrpan zahtjevima, revidenti takođe i da tek glavni gradski arhitekta neće moći stići da obradi taj broj zahtjeva, koji će dobiti u ovom slučaju, ni za tri naredna mjeseca”, poručili su zakupci.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zakupac
10.03.2024-16:58 16:58

Zakupci nije vase da brinete o Drzavnoj imovini ima ko da se brine o plazama !!Vi ste se nagrabuljali da i pra pra unuce ima od cega zivjet -pustite malo druge da probaju te kolace evo vec 25 godina ste zakupci ka da je to vase privatno vlasnistvo -Morsko Dobro da preuzme sve plaze i bit ce bolja usluga i moci ce svako da se okupa a drzava bi 18 x vise zaradila zamislite 80 eura lezaljka skuplja nego HOTEL !! !!

Dragan
10.03.2024-17:42 17:42

Produženje ugovora starim zakupcima je protivzakonito !! Bit ce akobogda ka Trajekti .-DRZAVNO JE DRZAVNO a ne da se vi brinete o Drzavnoj imovini i kako ce Morsko Dobro da odluci da vas lopovski predlog prihvati i da tjerate sa plaza koga vi ocete ka da su gosti kod vas u kuci dosli i cerate ka pascad sa plaza Hvala bogu kad i vas moze neko pocerat- MORSKO DOBRO-Da nam je zdrav i ziv Mikijelj Drzava 20 x veca zarada a to je cinjenica i sa TRAJEKTIMA !! !