Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zakup plaža 30 odsto skuplji

Odovićevo ministarstvo predložilo Vladi produženje ugovora aktuelnim zakupcima kupališta, uz novi cjenovnik

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je uputilo prijedlog Vladi o produženju ugovora postojećim zakupcima plaža duž naše obale do četvrtog kvartala ove godine. Prema informacijama Pobjede, zakupci će moći da produže zakup plaža za ovu sezonu, ali po novim cijenama, pri čemu će za neka kupališta cijene biti veće za čak 30 odsto.

Ovaj prijedlog ima za cilj rješavanje problema koji je nastao zbog kašnjenja u usvajanju Atlasa kupališta koje je uradilo Morsko dobro, a na koje su zakupci imali mnogo zamjerki. Ministarstvo urbanizma nije htjelo da odobri takav Atlas kupališta koji, po svemu sudeći, nije ispunjavao neke uslove. Umjesto toga, planira se detaljnija izrada Atlasa. Takođe, predviđa se usvajanje novog cjenovnika za plaže za ovogodišnju sezonu, te da zakupci potpišu anekse ugovora prema novom cjenovniku, što će im omogućiti produženje zakupa do četvrtog kvartala, kada će se pripremati tender za daljnje korake.

Ova inicijativa Ministarstva, na čijem čelu je Janko Odović, ima za cilj olakšavanje administrativnih procedura i osiguravanje stabilnosti za postojeće zakupce, dok se istovremeno prilagođavaju novim uslovima i cijenama. Očekuje se da će ova mjera doprinijeti boljoj organizaciji obalnog područja i unaprijediti turističku ponudu, čime se osigurava održivi razvoj obalnog turizma u budućnosti.

Iz Udruženja zakupaca, međutim, kako su kazali Pobjedi, suočeni su sa izuzetno teškom situacijom, jer pojedinima treba čak 50 do 60 radnika za sezonu. S obzirom da nijesu znali da će se produžiti zakup, organizacija kasni, pa su tako mnogi njihovi radnici pronašli posao u drugim firmama, pa čak i u susjednoj Hrvatskoj.

Zakupci naročito ulcinjskih plaža očekuju kašnjenje sređivanja plaža, jer imaju samo mjesec dana za pripremu.

– Čak i ako uskoro dobijemo anekse ugovora, sumnjam da ćemo uspjeti izbjeći zakašnjenje. Potrebno je najmanje dva do dva ipo mjeseca da se uredi situacija na ulcinjskim plažama – poručuju iz Udruženja zakupaca.

Najveći im je izazov pronaći osoblje, koje tek treba angažovati.
– To će biti ozbiljan problem za nas. Očekujemo niz poteškoća zbog kašnjenja u pripremama. Obično bismo već 15. februara bili u punom zamahu priprema za sezonu koja počinje 1. maja, ali ove godine nijesmo ni blizu toga. Nemamo nikakve informacije – ne znamo ni kada će se održati tender, ni pod kojim uslovima, ni po kojim cijenama. Osjećamo se kao da nikada nijesmo obavljali ovaj posao, iako su neki već 25 godina u njemu. Ovo kašnjenje i nedostatak informacija predstavljaju veliki izazov za nas – poručuju iz Udruženja zakupaca.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve