Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima

Seminar na temu ''Najčešće nepravilnosti u procesu sprovođenja ugovora'' namijenjen je službenicima za nepravilnosti u IPA tijelima i zaposlenima u organima javne uprave koji u obavljanju svakodnevnih poslova mogu uočiti i prijaviti nepravilnosti nastale prilikom sprovođenja ugovora finansiranih iz IPA fondova

U Upravi za kapitalne projekte održan je treći seminar u okviru Tvinning Light projekta „Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima“, koji zajednički implementiraju Odjeljenje za suzbijanje nepravilnosti i prevara (AFCOS kancelarija) Ministarstva finansija, Centar za međunarodno ekonomsko i evropsko pravo i Nacionalna agencija za transparentnost iz Republike Grčke, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Seminar na temu „Najčešće nepravilnosti u procesu sprovođenja ugovora“, kako su pojasnili iz MF, namijenjen je službenicima za nepravilnosti u IPA tijelima i zaposlenima u organima javne uprave koji u obavljanju svakodnevnih poslova mogu uočiti i prijaviti nepravilnosti nastale prilikom sprovođenja ugovora finansiranih iz IPA fondova.

“Tokom seminara učesnicima su predstavljeni mnogobrojni primjeri iz prakse, odnosno koje se sve nepravilnosti, ali i prevare koji su u procesu sprovođenja projekata finansiranih iz sredstava EU, javljaju tokom realizacije. Namjera je da se poveća svijest o prevari, kako bi im olakšali svakodnevni rad i ukazali na izazove sa kojim se mogu suočiti u implementaciji. Praktični primjeri predstavljaju dobru osnovu za razvijanje ideja gdje treba obratiti posebnu pažnju i sprovesti dodatnu provjeru, kako bi se nepravilnosti i prevare uočile na vrijeme, i samim tim spriječio gubitak sredstava, ali i dodatne procedure povraćaja sredstava”, ističu u saopštenju.

Iz MInistarstva finansija podsjećaju da je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima“, čija je implementacija počela u januaru tekuće godine, planirano ukupno devet seminara, koji će se fokusirati na modele za unaprjeđenje korišćenja pretpistupnih fondova na najefikasniji način, kako bi se nadogradio sistem upravljanja i kontrole nepravilnosti i prevara u Crnoj Gori.

“Glavni korisnici projekta su institucije Strukture za prijavljivanje nepravilnosti, dakle ministarstva koja sprovode IPA projekte, bez obzira da li je riječ o samom programiranju ili implementaciji IPA, ali i predstavnici tzv. AFCOS mreže, odnosno institucija koje se bave borbom protiv prevara, korupcije i nekih drugih oblika nezakonitih aktivnosti u sistemu”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve