Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Obezbijeđeno dodatnih 2.2 miliona eura od internet klađenja

Ukupni prihodi od igara na sreću (kazina, kladionice, automat klubovi, internet) u prvom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnje, uvećani su za čak 58.5% i iznosili su 6.5 miliona eura, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 4.1 miliona eura

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je u primjeni od početka godine, već je dao veoma pozitivne rezultate i značajno doprinio uvećanje budžetskih prihoda tokom prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Ističu da ovim zakonom, po prvi put je uvedena obaveza plaćanja varijabilne naknade za internet klađenje, kao i fiksne naknade prema vrsti igara koje se priređuju putem interneta.

“Efekti sprovođenja propisa već su vidljivi. Stoga je, prema podacima Uprave za igre na sreću, primjenom ovih zakonskih novina, kao i Pravilnika o bližem načinu vođenja mjesečne evidencije rezultata poslovanja za priređivanje igara na sreću putem interneta (koji je donijelo Ministarstvo finansija), obezbijeđeno dodatnih 2.2 mililiona eura samo od internet klađenja u pomenutom periodu. Naime, u prva tri mjeseca prethodne godine, prihodi od igara na sreću, putem interneta iznosili su 380.000 eura, dok su za cijelu 2023. godinu iznosili oko 1.5 miliona eura. S obzirom da se varijabilna naknada prvi put primjenjuje u Crnoj Gori, prihodi po ovom osnovu nisu bili generisani u prethodnom periodu. Budući da se ista plaća do 15og u mjesecu za prethodni mjesec, varijabilna naknada od internet klađenja za mart, biće uplaćena do 15. aprila. To znači da se, do kraja godine, očekuje ukupno oko 9 miliona eura po osnovu internet klađenja, odnosno 1 miliona eura na mjesečnom nivou”, ističu iz MF.

Ukupni prihodi od igara na sreću (kazina, kladionice, automat klubovi, internet) u prvom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnje, uvećani su za čak 58.5% i iznosili su 6.5 miliona eura, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 4.1 miliona eura.

Naglašavaju da su navedena povećanja prihoda posljedica isključivo izmjene zakonske regulative i nijesu rezultat većeg obima klađenja.

“Naprotiv, usvojene norme uticale su na ukidanje pojedinih oblika klađenja koji su označeni rizičnim, sa aspekta pranja novca i koji nijesu bili predmet adekvatne kontrole.U saradnji sa nadležnom Upravom za igre na sreću, kao i ostalim zainteresovanim stranama, Ministarstvo finansija radiće na daljem unapjeđenju postojeće regulative. Naime, pored radne grupe koja će aktivno učestvovati u izradi novog Zakona o igrama na sreću, Ministarstvo finansija će, tokom aprila, objaviti i javni poziv za zainteresovanu javnost, kako bi svima bilo omogućeno da daju doprinos razvoju ovog sistema.Postignuti rezultati, u kratkom vremenskom periodu, predstavljaju samo prvi korak ka rješavanju brojnih otvorenih pitanja iz prethodnog perioda, a Ministarstvo finansija ostaje posvećeno daljem doprinosu razvoja elektronskog sistema nadzora i kvalitetnog inspekcijskog nadzora”, navode iz MF.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve