Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Predstavljen projekat ”Mistične priče Dunavske zelene rute”

Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”. Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.

Direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević podsjetila je da se na teritoriji Glavnog grada nalaze vrijedna područja, koja su pod zaštitom i to Park prirode ‘’Komovi’’; Park prirode ‘’Dolina rijeke Zete’’; Spomenik prirode pećina ‘’Magara’’ i Spomenik prirode park-šuma ‘’Gorica’’.

Gajević je istakla da je cilj projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute” da se afirmišu manje poznate, ali ne i manje privlačne turističke destinacije koje će vratiti čovjeka prirodi i njegovim korijenima, kroz priče, legende i mitove iz ruralnih područja. Lokacija koju je Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice nominovala i zahvaljujući kojoj je i postala dio ovog projekta, je Bukumirsko jezero sa okolinom, koje je dio zaštićenog područja Park prirode „Komovi“.

Srđan Ćetković, Nacionalna kontakt osoba u Ministarstvu evropskih poslova za Interreg IPA ADRION i Interreg program Dunavskog regiona pohvalio je rad Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, ističući da je važno da prepoznajemo mogućnosti koje nam se nude kroz različite projekte, jer na taj način radimo na razvoju održivih rješenja i implementaciji evropskih standarda i vrijednosti.

“Ćetković je pozvao zainteresovane strane da budu aktivne jer su institucije i organizacije u Crnoj Gori pokazale da kontinuirano jačaju kapacitete kada je u pitanju priprema projekata, što znači i njihovu kvalitetniju realizaciju”, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka projekta i savjetnica za zaštitu životne sredine u Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Sanja Pavićević kazala je da se kroz ovaj projekat promoviše veoma važno područje i unapređuje turistička ponuda Podgorice. Kako je dodala, projekat se ko-finansira od strane Evropske unije kroz Interreg Dunavski program i traje 30 mjeseci, a u projektu učestvuje devet zemalja, sa 10 lokacija koje se promovišu.

U okviru današnjeg događaja prikazan je i nagrađeni film o legendama Bukumirskog jezera, čiji su autori učenici Gimnazije “Slobodan Škerović” i to Anastasija Milatović, Jovan Janković i Voijslav Šibalić, sa mentorkom Julijanom Popović – Brković.

“Tokom radnog dijela sastanka organizovana je sesija na temu mapiranje prirodne i nematerijalne kulturne baštine zaštićenih područja Podgorice, koju je vodila ekspertkinja na projektu Jelena Krivčević”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve