Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Ljetnja škola u okviru DigNest projekta: Jačanje saradnje sa privrednim sektorom kao i modernizacija visokoškolskih ustanova

Cilj projekta je jačanje saradnje sa privrednim sektorom kao i modernizacija visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori

Potpredsjednik Opštine Bar Damir Rašketić obratio se na otvaranju Proljećne škole u okviru DigNest projekta koji realizuju Univerzitet Donja Gorica i Univerzitet Crne Gore kao i još šest nacionalnih i četiri evropska partnera, a koji se finansira kroz Erasmus+ program.

Cilj projekta je jačanje saradnje sa privrednim sektorom kao i modernizacija visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori. Istaknuta je važnost implementacije digitalnih tehnologija u prioritetnim oblastima Strategije pametne specijalizacije – poljoprivrede i zdravstva, čime se omogućava da privredni subjekti postanu konkuretni na savremenom tržištu, a da diplomci izađu na tržište rada osposobljeni za izazove novog digitalnog doba.

“Smatram da je samo kroz zajednički napor i povezivanje svih relevantih aktera moguće ostvariti značajne pomake u poboljšanju položaja i perspektive studenata, ova škola predstavlja sjajnu priliku za unapređivanje takve saradnje i razmjenu najboljih praksi”, istakao je Rašketić.

“Uz poboljšanje obrazovnog sistema, veoma je važno da država i lokalne uprave ulože dodatni napor u poboljšanje ekonomskog ambijenta, a to podrazumijeva stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja koje podržava inovacije, preduzetništvo i investicije”, dodao je on.

Studenti će biti u prilici da slušaju predavanja i učestvuju u radionicama na razne teme sa fokusom na primjenu vještačke inteligencije, a predavači su profesori crnogorskih Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Donja Gorica, te Univerziteta Hochschule Furtwangen iz Njemačke, Budapest University of Technology and Economics iz Mađarske i National and Kapodistrian University of Athens iz Grčke, kao i predstavnici kompanija iz Srbije i Slovenije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve