Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kasalica: Političari uznemirili stabilnost javnih finansija

Osvrnula se i na svoj odlazak iz Ministarstva finansija 42. i 43. Vlade Crne Gore ističući da su i bivši ministar Spajić i sadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović otišli krivim putem i da je to razlog njenog odlaska iz pomenutog resora

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica, gostujući u jutarnjem programu televizije 7, kazala je da sada ulazimo u period neizvjesnosti gdje nas svaka pogrešna odluka u oblasti ekonomije može koštati.

Kako je navela, sada je cilj građana Crne Gore, da se ne uznemirava više od onoga što su naši političari uznemirili stabilnost javnih finansija.

“U ministru Damjanoviću smo izgubili ozbiljnog ekonomsitu koji sada radi sve ono što je kao poslanik kritikovao, zaključuje Kasalica.

Što se tiče odgovornosti Kasalica kaže Crna Gora ne voli odgovornost.

“Nama je potrebno tri do pet poštenih političara a da li ih imamo zavisi od naših građana i građanki. Bila sam optimistična 30.avgusta 2020 godine, ali to više nisam”, istakla je ona.

Na pitanje da li je riječ o nesposobnosti ili nečem drugom to što je donijeto niz ad hok rješenja koja direktno pogađaju privredne subjekte, Kasalica smatra da je riječ o namjeri.

“Mi smo loše preveli Zakon o dodatnom porezu na dobitnu vrijednost koji je Hrvatska usvojila”, ocijenila je ona i dodala “da je to dodatni namet na privrednike kojima nije najavljen iako je u decembru rečeno da smo skockali budžet i da nam prihoda više neće trebati jer imamo super rezulate.

“Mi pravimo skandale u institucionalnom i finansijskom smislu sa Zakonom o porezu na dobit”, kazala je Kasalica dodajući “mislim da smo više pametnih politika iz domena ekonomije juče čuli na karnevalu nego li što zajedno trenutno MERT, Ministarstvo finansija i Ministarstvo kapitalnih investicija rade”, kazala je Kasalica.

Kada je u pitanju visoka inflacija, Kasalica tvrdi da smo sami tome doprinijeli i dodala da moramo sve uraditi da do najgoreg scenarija ne dođe, a to je da usluge koje pruža zdravstvo i obrazovanje mogu da padnu na trećinu.

Sadašnja Vlada želi da ide u promjenu, a to je, kako ističe Kasalica, samo političko osvetništvo.

Napominje da je ministar finasija Aleksandar Damjanović istakao nepravilne podatke o Džini koeficijentu prema kojem je, kako je gospodin Damjanović istakao, Crna Gora najveća u Evropi u 2022. godini, a to prema riječima Kasalice nije tačno jer i Bugarska ima veći pomenuti koeficijent.

Osvrnula se i na svoj odlazak iz Ministarstva finansija 42. i 43. Vlade Crne Gore ističući da su i bivši ministar Spajić i sadašnji ministar finansija Aleksandar Damjanović otišli krivim putem i da je to razlog njenog odlaska iz pomenutog resora.

Država je nastavila da zapošljava u javnoj upravi, a to sve trpe naši privrednici, smatra Kasalica i dodaje da je povećanje zarada u javnom sektoru zaslužilo samo nekolicina službenika i namještenika.

“Nemamo smanjenja javne potrošnje, država će ostati najveći poslodavac, a izborima 2020 obećano je bilo da će se naći racionalizacija i sistematizacija javne uprave. To se nije desilo”, kazala je Kasalica.

Na pitanje šta naš sistem drži stabilnim, Kasalica smatra da su to privreda i banke.

Kada je riječ o kapitalnim investicijama ona ističe da možemo govoriti samo o onim koje ne podržavaju rast BDP-a.

Govoreći o kupovini akcija u Luci Bar, Kasalica smatra da je sproveden nepravilan pristup u preuzimanju akcionarskih društava.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve