Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Sudija u Njujorka kaznio Trampa s 9.000 dolara zbog kršenja naredbe da ne komentariše postupak

Merčan je kaznio Trampa sa po 1.000 dolara za svakog za devet konkretnih kršenja naredbe, u oštrom ukoru bivšem predsjedniku koji je insistirao da koristi svoja prava na slobodu govora

Sudija u Njujorku koji vodi suđenje protiv Donalda Trampa za tajne isplate kaznio je bivšeg predsjednika SAD zbog kršenja naredbe da ne govori o postupku i upozorio da bi dalji prekršaji mogli dovesti do zatvora.

Sudija Huan Merčan proglasio je Trampa krivim za nepoštovanje suda jer je prekršio njegovu naredbu da javno ne napada svedoke, porotivnike ili sudsko osoblje i njihove rođake, piše Radio Slobodna Evropa.

Merčan je kaznio Trampa sa po 1.000 dolara za svakog za devet konkretnih kršenja naredbe, u oštrom ukoru bivšem predsjedniku koji je insistirao da koristi svoja prava na slobodu govora.

Tužioci su naveli 10 prekršaja, ali je Merčan utvrdio da ih je bilo devet.

On je Trampu naložio da do utorka popodne ukloni sedam “uvredljivih postova” sa svog naloga na mreži Truth Social i dva sa sajta predizborne kampanje.

Sudija je takođe upozorio bivšeg predsjednika da bi mogao da bude poslat u zatvor ako nastavi da krši naredbu da ne govori o sudskom procesu.

“Optuženi se ovim upozorava da sud neće tolerisati nastavak namjernog kršenja svojih zakonitih naloga i da će, ako bude potrebno i primjereno u datim okolnostima, izreći zatvorsku kaznu”, rekao je Merčan.

Dok je sudija čitao presudu, Tramp je zurio u sto ispred sebe blago se mršteći.

Kazna je donijeta na početku druge nedelje svjedočenja u istorijskom slučaju. Tužioci na Menhetnu kažu da su Tramp i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi da utiču na predsjedničku kampanju 2016. suzbijanjem negativnih priča.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara bivšoj porno glumici Stormi Danijels kako bi prećutala seksualni odnos za koji kaže da je imala s Trampom 10 godina ranije.

Tramp se izjasnio da nije kriv i negira da su imali odnos.

Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vrijeme kada se Tramp suočavao s drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve