Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Pejaković: Sa novim kamatnim stopama smo konkurentni u EU; Kasalica: To je marketinški trik

''Proizvodi koji su dati za mlade bračne parove su proizvodi dok ih dobijete i ispunite sve uslove ima da osijedite'', ističe Kasalica

Više poslovnih banaka saopštilo je da su snizili kamatne stope od jedan do dva odsto na potrošačke, gotovinske, stambene i kredite za penzionere. Dok su u Udruženju banaka zadovoljni takvim potezom, građani su uglavnom sumnjičavi, a za sagovornicu Gradske RTV, ekonomsku analitičarku Milu Kasalicu riječ je o marketinškom triku.

Snižene kamatne stope odnose se na novoodobrene kredite i traže složeniju proceduru. Prvenstveno su namijenjeni mladim bračnim parovima, na period otplate do 30 godina.

“Mislim da je ova ponuda do decembra ove godine, tako da svi oni koji imaju potrebu, imaju mogućnost da apliciraju za kredite mogu da iskoriste. Po inicijativi Centralne banke Crne Gore, o mogućnosti snižavanja kamatnih stopa u našem sistemu, posebno za ranjive kategorije, kao što su penzioneri i mladi bračni parovi itd, sve procedure su ispraćene, pozitivno se oglasile na tu inicijativu”, kazao je Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka Crne Gore, za Gradsku RTV.

Većina građana već je kreditno zadužena i jedva čekaju da isplate rate, dok ima i onih koji se raduju nižim kamatnim stopama.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica smatra da je riječ o marketiškom triku, koji je uslijedio nakon pritiska Centralne banke.

“Proizvodi koji su dati za mlade bračne parove su proizvodi dok ih dobijete i ispunite sve uslove ima da osijedite”, ističe Kasalica.

Kasalica sugeriše finansijskim institucijama da prate preporuke guvernerke evropske Centralne banke.

“Dala je do znanja da ne želi da kaže niti ono što želi neko da čuje, niti ono što svi pretpostavljaju da treba da se kaže. Nego da se pažljivo prate kamatne stope, došlo je do blagog smanjenja, ali to ništa ne znači do zadnjeg kvartala ove godine, odnosno prvog sljedećeg, jer su zarade porasle više nego što je porasla produktivnost, a cijene usluga su, pogotovo ovih usluga dostavljanje robe uvozno zavisnih ekonomija još uvijek su značajno visoke”, smatra Kasalica.

Iz Udruženja banaka ne misle tako.

“Sa novim kamatnim stopama ne da smo konkurentni u regionu nego na nivou Evropske unije. Kada pričamo o našoj državi ne možemo pričati niti o produktivnosti, niti o efikasnosti institucija, generalno sistema, što imaju zemlje Evropske unije”, ističe Pejaković.

Pejaković poručuje da su sve poslovne banke prihvatile inicijativu, a da su četiri već počele da odobravaju kredite po nižim kamatnim stopama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve