Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Banke će CBCG dostavljati informacije o kamatama za potrošačke kredite

“Na ovaj način postići će se bolja informisanost potrošača koji će moći da, na jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa i biraju čije će usluge kreditiranja koristiti'', naveli su iz CBCG

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite, čime su stvoreni preduslovi za objavljivanje informativne liste ponude potrošačkih kredita na sajtu CBCG.

Naime, kako su pojasnili iz CBCG, dopunom odluke se uvodi obaveza kreditnih institucija da CBCG dostavljaju podatke o kamatnim stopama za potrošačke kredite, koje će potom CBCG, u cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljivati na svojoj internet stranici.

“Na ovaj način postići će se bolja informisanost potrošača koji će moći da, na jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa i biraju čije će usluge kreditiranja koristiti”, naveli su iz CBCG u saopštenju za medije.

Navodi se da u cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera za teritoriju Crne Gore, koja proističe iz Zakona o kreditnim institucijama, Savjet je donio Odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal 2024. godine.

“Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, Odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal 2024. godine bude 0 odsto. Istovremeno je donijeta i Odluka o povećanju stope kontracikličnog bafera kapitala koja će se, u skladu sa zakonskim rješenjem, primjenjivati od 1. aprila 2025. godine”, naveli su iz CBCG.

Na osnovu redovne godišnje procjene, iz CBCG su kazali da Savjet je donio i rješenja o utvrđivanju ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija i stopa bafera za ove institucije.

“Na sjednici Savjeta donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o primanjima u kreditnim institucijama, u cilju njenog daljeg usklađivanja sa relevantnim EU direktivama”, poručuju iz CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve