Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Dogovoren nastavak saradnje CBCG i CEF-a

Podsjećanja radi, CEF je međunarodna institucija sa sjedištem u Ljubljani koja djeluje kao regionalni centar za razmjenu znanja i promoviše izgradnju kapaciteta javnih službenika i institucija u Jugoistočnoj Evropi. CEF je 2001. godine osnovala Vlada Slovenije

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović sa saradnicima, sastala se sa direktoricom Centra za izvrsnost u finansijama (CEF) Janom Repanšek.

“Sastanak je bio prilika za razgovor o rezultatima saradnje CBCG i CEF-a i planovima za naredni period. U kontekstu dosadašnje uspješne saradnje dviju institucija, guvernerka je ocijenila da zaposleni CBCG, kroz pohađanje specijalizovanih obuka koje CEF nudi, proširuju svoja znanja i sa kolegama iz regiona razmjenjuju iskustva o međunarodnim standardima i najboljoj praksi u centralnom bankarstvu”, saopšteno je iz Centralne banke.

U susret predsjedavanju Crne Gore Upravnim odborom CEF-a, koje će trajati od juna 2024. do juna 2025. godine, razmatrane su mogućnosti da CEF pruži značajniji doprinos konsolidaciji ciljeva centralnih banaka zemalja članica ove organizacije, koji se prvenstveno odnose na jačanje institucija, usaglašavanje regulative sa pravnom tekovinom EU u kontekstu pregovaračkog procesa i uvođenje zelene i digitalne komponente u politike centralnih banaka.

“Na sastanku je bilo riječi i o projektu WeLead: EU šema za mlade stručnjake na Zapadnom Balkanu, kojeg CEF realizuje u saradnji sa EU, u kome učestvuju i zaposleni CBCG. Cilj ovog projekta, koji je namijenjen mladim javnim službenicima i donosiocima odluka iz regiona, jeste unapređenje znanja i iskustava u procesu pridruživanja EU, što će osnažiti regionalnu saradnju i osigurati brži napredak Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti za snaženje saradnje u vezi sa implementacijom programa za privlačenje i zadržavanje talenata.

Podsjećanja radi, CEF je međunarodna institucija sa sjedištem u Ljubljani koja djeluje kao regionalni centar za razmjenu znanja i promoviše izgradnju kapaciteta javnih službenika i institucija u Jugoistočnoj Evropi. CEF je 2001. godine osnovala Vlada Slovenije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve