Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora ima izuzetne potencijale za proizvodnju ekološke hrane

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zelene ekonomije i proizvodnje ekološke hrane, jer ima zemljište koje nije zagađeno pesticidima, tvrde proizvođači. Zaštita autohtonih crnogorskih sorti i brendiranje domaćih proizvoda, važan je segment za unapređenje proizvodnje, a na tome već rade crnogorski privrednici u oblasti proizvodnje žitarica i ljekovitog bilja

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zelene ekonomije i proizvodnje ekološke hrane, jer ima zemljište koje nije zagađeno pesticidima, tvrde proizvođači. Zaštita autohtonih crnogorskih sorti i brendiranje domaćih proizvoda, važan je segment za unapređenje proizvodnje, a na tome već rade crnogorski privrednici u oblasti proizvodnje žitarica i ljekovitog bilja.

foto Printscreen

Crna Gora ima izuzetne potencijale za razvoj zelene ekonomije i povećanje proizvodnje hrane od domaćih autohtonih sirovina, jer ima nezagađeno zemljište, tvrdi privrednik Svetozar Radonjić.

U okvir Zelenog biznis inkubatora i Instituta za zdravu organsku hranu osmislili su, kaže Radonjić, oko 30-ak projekata radi podsticanja proizvodnje žitarica, revitalizacije vodenica kako bi imali organske sirovine za proizvodnju hljeba i drugih proizvoda.

Crna Gora je rezervoar ljekovitog bilja, kažu sagovornici. U vrijeme kralja Nikole 40 odsto budžetskih prihoda bilo je iz tih izvora. Bilje Bar i Eksportbilje Risan 80-ih sakupljali su i izvozili ljekovito bilje, a CG bila lider u Evropi.

Pelin na području Ostrosa izvozili smo u SAD, a sad su te poslove preuzele fabrike iz Albanije.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve