Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

ARHITEKTA MUŠIČ UPOZNAT SA VARVARIZMOM NA SPOMEN DOMU U KOLAŠINU: Sumnjivi poslovi Martinovića stigli i do Slovenije

U pismu arhitekti Mušiču se navodi da se trenutni radovi na Spomen domu, koji je rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara proglašen kulturnim dobrom, ''sprovode bez konzervatorskog projekta i nadzora konzervatora''

„Rekonstrukcija“ Spomen doma u Kolašinu primjer je rada bivšeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, čiji sumnjivi poslovi i nezakonite radnje svakim danom dobijaju nove obrise. Vijest o krajnje nestručnoj ”rekonstrukciji” stigla je i do Slovenije, i akademika, arhitekte Marka Mušiča, koji je  tvorac ovog zdanja, jednog od simbola grada Kolašina.

Naime, grupa odbornika Opštine Kolašin,  upoznala je arhitektu Mušiča sa brojnim nepravilnostima u projektu „Adaptacija Spomen doma“ u Kolašinu, od kršenja konzervatorskih uslova, instrukcija Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Zakona o zaštiti kulturnih dobara, tenderskih uslova i značajnog povećanja iznosa za ove radove koji se izvode bez kontrole konzervatora.

Vladimir Martinović poznatiji kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj” dao taksisti da ”rekonstruiše” Spomen dom, a u međuvremenu troškovi su se višestruko povećali

U pismu arhitekti Mušiču se navodi da se trenutni radovi na Spomen domu, koji je rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara proglašen kulturnim dobrom, ”sprovode bez konzervatorskog projekta i nadzora konzervatora“.

„Iako je na zahtjev bivšeg predsjednika Opštine Kolašin Vladimira Martinovića, Uprava za zaštitu kultrunih dobara izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta koji bi definisao mjere kojima bi se Spomen dom adaptirao na adekvatan način i uz stručan nadzor konzervatora, sticajem čudnih okolnosti lokalna uprava zaobilazi izdate konzervatosrke uslove i planirane radove na Spomen domu podvodi pod radove na „redovnom održavanju“ objekta koji ne podrazumijevaju izradu konzervatorskog projekta“ ističe se u obraćanju Mušiču.

Da se u konkretnom slučaju ne radi o radovima na redovnom održavanju jasno je iz tenderske dokumentacije i javnog poziva za dostavljanje ponuda za „Adaptaciju Spomen doma“. Takođe, uvidom u tendersku dokumentaciju može se zaključiti da više od polovine stavki obuhvata radove koji se ne mogu smatrati radovima na redovnom održavanju, a to se prije svega odnosi na zamjenu prozora, staklenih površina i vrata na objektu.

„Takođe, rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Zakona o Zaštiti kulturnih dobara, čak i u slučaju radova na redovnom održavanju objekata, predviđen je nadzor i stručna pomoć konzervatora, koji na osnovu dokumentacije koju smo pribavili nije angažovan na ovom poslu. Dok se računi i troškovi gomilaju na investiciji koja će se, jednom kada bude izrađen konzervatorski projekat, pokazati kao uzaludna, radove vrši firma koja ne posjeduje stručne reference da radi restauraciju i adaptaciju jednog ovakvog kulturnog dobra“.

Čuveni slovenački arhitetka Marko Mušič dočekao da se njegovo djelo pretvara u ruglo nestručnom restauracijom i postavljanjem klima uređaja, dok je usput Spomen dom postao predmet malverzacija

Podsjećamo, Portal Aktuelno je pisao da je jedan od najljepših primjera crnogorske poslijeratne arihtekture, čuveni Spomen dom u Kolašinu, „rekonstruiše“ taksista iz Kolašina, kao podizvođač kompanije koja je dobila posao vrijedan više od pola miliona eura! I to sve bez mišljenja nadležnih institucija koje su morale da budu uključene u čitav proces, od Ministarstva kulture, preko Uprave za zaštitu kulturnih dobara, do stručnih lica koja se bave rekonstrukcijom i restauracijom spomenika kulture.

Obraćanje grupe odbornika u kolašinskom parlamentu arhitekti Mušiću je pokušaj da, kako su naveli, preduprijede uništavanje jednog od najupečatljivijih arhitektonskih objekata u gradu. U istom cilju, grupa odbornika lokalnog parlamenta obratila se dopisom i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, resornom Ministarstvu kulture, Ministarstvu prostornog planiranja i lično predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću, da u domenu svojih nadležnosti spriječe varvarizam koji se trenutno vrši nad kulturnim dobrom i simbolom Kolašina.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.12.2023-09:56 09:56

…seljober iz Kolasina ,mislio da je ufatio onoga za …što je predśednik opstine KO,da moze da radi što oce …arh.Marko Mušic je dobijao Konkurse po bivšoj nam Jugi u sve republike …ovaj seljober nas bruka pred kulturnim svijetom i pokazuje i ovom gospodinu da smo jedna pritivna sredina bez zakona …PIH za ovog tzv.Demokratu !

ciko
21.12.2023-03:08 03:08
Reply to  RIR

nisu oni “demokrate” no jadokrade

pero
20.12.2023-11:38 11:38

Oni onako kako znaju. Ali mi je zao svjesne gradjane Crne Gore. Zive, rade, podizu i vaspitavaju djecu pod ovim izdajnickim neznalicama i neljudima. Nije lako.