Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

KRIMINAL I RAZVRAT SVETOSAVSKE SEKTE: Da li će funkcioneri SPC konačno odgovarati za pedofiliju?

Kako saznaje portal Aktuelno iz veoma pouzdanih izvora, ogroman broj dokaza upućuje na nespornu činjenicu da su visoki funkcioneri i službenici takozvane SPC učestvovali u teškim kriminalnim, bludnim radnjama. Jedino što je u ovom procesu potrebno je politička volja

Pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici 25. oktobra nastavlja se postupak protiv crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) poznate pod kodnim imenom Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), i njenog direktora Jovana Mićovića, alijas Joanikija zbog sumnje da su učestvovali u promovisanju i zataškavanju slučajeva pedofilije.

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa bivšeg đakona Bojana Jovanovića koji je raskrinkao čitavu pedofilsku mrežu u SPC, kazao je juče da je tokom ljeta u ovom postupku izvedeno više dokaza koji upućuju na širok krug osoba unutar SPC za koje postoji osnovana sumnja da su umiješani u organizovanu pedofiliju i to kao izvršioci, pomogači ili oni koji pružaju zaštitu i skrivanje osumnjičenima.

Imajući u vidu ove nove dokaze, potrebno je da se ponovo sasluša Bojan Jovanović, bivši đakon, koji će 25. oktobra imati priliku da se izjasni i na ove okolnosti.

Kako saznaje portal Aktuelno iz veoma pouzdanih izvora, ogroman broj dokaza upućuje na nespornu činjenicu da su visoki funkcioneri i službenici takozvane SPC učestvovali u teškim kriminalnim, bludnim radnjama.

’’Jedino što je u ovom procesu potrebno je politička volja. SPC je odavno poznata kao država u državi sa veoma jakim političkim uticajem, posebno nakon 30. avgusta kada u Crnoj Gori imamo marionetske, potpuno klerikalizovane vlade koje zavise od podrške ove paravjerske organizacije. Ukoliko se prevaziđu političke barijere, nema drugih prepreka da se veliki broj funkcionera SPC procesuira za pedofiliju’’, rekli su naši izvori.

Obimna dokumentacija

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je u maju izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) takozvane Srpske pravoslavne crkve i njenog lidera Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije.

Bojan Jovanović

Slučaj je zasnovan na svjedočenju bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, koji je  početkom jula saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svjedoka. Jovanović osim svjedočenja ima i obimnu dokumentaciju koja potkrjepljuje njegove tvrdnje da je Joanikije, kao predsjednik Komisije SPC za istraživanje slučajeva pedofilije 2012. godine vršio malverzacije i prikrivao dokaze da bi se čitav slučaj zataškao.

Podsjetimo, Komisija za istraživanje slučajeva pedofilije u SPC na čelu sa tadašnjim vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula je istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i tadašnji mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj crkvi.

U zataškavanju teških krivičnih djela učestvovao i Amfilohije

Kako su ranije kazali naši izvori dobro upućeni u slučaj, Joanikijeva uloga u prikrivanju pedofilije ne odnosi se samo na slučajeve koji su vezani za Cetinjski manastir. U pitanju je takođe zataškavanje priče o sumnjivim okolnostima smrti maloljetnog bogoslova Milića Blaženovića koga je pokrovitelj pedofila u SPC Vasilije Kačavenda seksualno, fizički i psihički zlostavljao.

Joanikije i Amfilohije: Slučajeve pedofilije držali u fiokama kao materijal za političke ucjene?

Uz to, pominje se i zataškavanje slučajeva podvođenja maloljetnika u kojem je navodno učestvovao službenik (pop) manastira Dajbabe Teodosije koji je dovodio maloljetno lice od 13 godina u manastir Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini da spava sa vladikom Kačavendom!?

Kako je portal Aktuelno ranije pisao, visoki funkcioneri SPC u Crnoj Gori su pokušali da slučajeve pedofilije iskoriste da bi tadašnjeg šefa organizacije Irineja Gavrilovića kompromitovali i smijenili sa čelne pozicije u crkvi. U zataškavanju je učestvovao i pokojni mitropolit Amfilohije Radović, koji bi da je živ, kako su ranije kazali naši izvori, ”mogao da bude svjedok pokajnik, ili čak svjedok saradnik jer je u pitanju organizovana kriminalna grupa podvodača”.

Pritisci SS na pravosuđe

Umjesto da se pokaju, priznaju monstruozne zločine i mole za oprost od boga i za blažu kaznu pred zemaljskim sudovima, SS je u maju nakon pokretanja izviđaja, odlučila da zvaničnim saopštenjem izvrši pritisak na pravosudne organe.

U saopštenju iz maja takozvane Mitropolitije crnogrosko-primorske SS, nije negiran nijedan delikt vezano za pedofiliju, već je pokušano da se ide na diskreditaciju svjedoka Jovanovića i na morbidnu priču o ugroženosti.

”Na djelu je još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvijek ne prestaje. I ništa više ni dalje od toga ovdje nema”, pokušali su saopštenjem u svom stilu zamjene teza da se opravdaju iz MCP, kao što su to činili proteklih decenija kada su pravdali podsticanje nacionalizma, ubistva, ratnohuškanje, genocid…

Vječito ugroženi – funkcioneri SS vole lagodan život

Podsjetimo, reagujući na tadašnje saopštenje, advokat žrtava u ovom slučaju Aleksandar Olenik je za N1 kazao da Mitropolija crnogorsko-primorska svojim izjavama želi da pokaže da vidi sebe iznad države i suda. Dodao je i da pokretanje sudskog postupka nije napad na crkvu.

Crkvena pedofilska mafija

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC.

Na promociji svoje knjige “Ispovest: Kako smo ubili Boga” Jovanović je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. Nakon toga je NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za prikrivanje pedofilije protiv Mićovića i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jovanović je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
10.11.2022-18:16 18:16

Okoreli kriminalci.