Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Broj zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć u slučajevima nasilja u porodici povećan za 113 odsto

Ljubomir Mišurović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ovom prilikom je naglasio da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim principima i standardima.

Broj zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć u slučajevima nasilja u porodici u Crnoj Gori je povećan za 113 odsto u prethodnoj godini. Mladi su počeli da preduzimaju korake protiv govora mržnje na internetu. Smjernice o dobrom ponašanju za visoke državne službenike i službenice su pripremljene, te oni treba da rade u skladu sa njima. Unaprijeđeni su i kapaciteti za rješavanje slučajeva pranja novca; sudski vještaci u svom radu prate evropske standarde u skladu sa novim Etičkim kodeksom, saopšteno je iz Savjeta Evrope.

“Nastavnici, nastavnice, učenici/e i roditelji počeli su da primjenjuju aktivnosti u borbi protiv nasilja i stereotipa i da ih zamjenjuju inkluzivnim građanskim obrazovanjem. Interventne jedinice policije unaprijedile su svoje vještine u prevenciji zlostavljanja. Agencija za elektronske medije Crne Gore je imala priliku da razmijeni iskustva sa drugim medijskim regulatorima o izborima, medijskom pluralizmu, govoru mržnje i novim dešavanjima u borbi protiv dezinformacija”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su ovo samo neki od primjera opipljivih rezultata postignutih u Crnoj Gori u drugoj fazi zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022”, čiji je cilj da se “rad institucija korisnica u regionu što više uskladi sa evropskim standardima u brojnim oblastima”. Ovi rezultati predstavljeni su danas u Podgorici na Trećem sastanku Upravnog odbora institucija korisnica programa Horizontal Facility II.

Ljubomir Mišurović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ovom prilikom je naglasio da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim principima i standardima.

„Imajući u vidu da smo fokusirani na napredak u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, drago nam je što se tematske oblasti u okviru programa Horizontal Facility poklapaju sa gorućim problemima sa kojima se susrijećemo na putu ka EU. Činjenica da je Horizontal Facility zajednička inicijativa za saradnju Evropske unije i Savjeta Evrope u tom pogledu je od suštinskog značaja“, zaključio je Mišurović.

Ingve Engstrom, šef za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori rekao je da se nada da će Crna Gora u potpunosti da iskoristi prednosti ovog projekta i ekpertize koja je na raspolaganju, kao i tehničku podršku koja se pruža u okviru raznih drugih projekata koje finansira EU u oblastima koje su presudne za proces pristupanja.

„Preostale praznine u ključnim oblastima slobode izražavanja i medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala potrebno je zatvoriti. Za rješavanje ovih izazova potrebne su funkcionalne strukture u oblasti vladavine prava, nezavisne institucije i pravosuđe, kao i nastavljanje napretka koji je postignut tokom prethodnih godina“, naglasio je on.

Šefica Programskog odsjeka u Generalnom direktoratu za programe Savjeta Evrope, Delfin Frejman, ponovila je važnost unapređenja reformske agende Crne Gore i pregovora o pristupanju EU u skladu sa preporukama nadzornih tijela Savjeta Evrope.

„Savjet Evrope, zajedno sa Evropskom unijom i u partnerstvu sa korisnicima, posvećen je kontinuiranoj podršci Crnoj Gori u cilju konsolidacije rezultata druge faze programa sadržane u reformskom procesu, kao i da se pripremi za sledeću fazu programa Horizontal Facility“, rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve