Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Glasanje u Savjetu Evrope – rejting Srbije pao na niske grane

Odluka o preporuci za članstvo Kosova u Savjetu Evrope za vlasti u Srbiji je sramna, a za posmatrače je to rezultat veoma loših odnosa Srbije i zemalja EU koje insistiraju na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Odluka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o podršci članstvu Kosova u toj organizaciji naišla je na očekivano nezadovoljstvo srpskih vlasti. Državni vrh Srbije je inače već upozoravao da postoji snažna podrška tom potezu, i stoga se ne može reći da je odluka predstavljala neko veliko iznenađenje, piše DW.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocjenjuje da je takva odluka „dan srama u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, jer je preporučeno članstvo za nešto što nije država“, ali će, kaže, „Srbija nastaviti borbu da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja“.

Šta kaže vlast, šta dio opozicije?

Šef delegacije Srbije u Savjetu Evrope Biljana Pantić Pilja naziva sramnom takvu odluku i kaže da je „ta institucija na ovaj način pogazila sve norme međunarodnog prava, i da je zbog toga sada otvorena Pandorina kutija“.

Kandidat za premijera nove srpske vlade Miloš Vučević kaže da je „ono što smo vidjeli u Strazburu nastavak festivala licemjerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog prava. Što se tiče finalne faze u Komitetu ministara, nemamo mnogo manevarskog prostora, ali ćemo se boriti“.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope osramotila se kao nikad u istoriji, podržavši preporuku za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju, poručio je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Reagovali su i pojedini opozicioni lideri. Predsjednik Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić tako ocjenjuje da je usvajanje predloga o prijemu Kosova u Savjet Evrope „posljedica pogubne politike Aleksandra Vučića i prihvatanja francusko-njemačkog plana i Ohridskog aneksa. Sve ovo što se dešava u Savjetu Evrope je veliki test i pitanje za EU i SAD da li su spremni ovakvim presedanom da se odreknu međunarodnog poretka kakav su gradili nakon Drugog svjetskog rata“, dodao je Aleksić.

„Dolazi na naplatu sva bahatost“

Odluka o preporuci za članstvo Kosova u Savjetu Evrope je na neki način „rezultat veoma loših odnosa Srbije i zemalja Evropske unije koje insistiraju na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, ističe za DW Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji.

„Mislim da dolazi na naplatu sva bahatost u komunikaciji sa zvaničnicima EU. Zatim su tu događaji u Banjskoj, koji su radikalno promijenili situaciju na štetu Srbije, a tu možemo čak dodati i rezoluciju o Srebrenici. To su sve poruke vlastima u Srbiji da je rejting Srbije u međunarodnoj zajednici dramatično pogoršan“, kaže Jelica Minić.„Srbija se oslanja na Rusiju i Kinu, i vlasti to tako predstavljaju građanima, ali mislim da ni Rusija ni Kina nemaju neke prejake motive da žrtvuju neke svoje interese zbog Srbije. Rusija je već pokazala nakon posjete Vučića Francuskoj da negativno reaguje na svako približavanje Srbije EU. Kada se sve to sabere, plus izbori koje su svi zabilježili kao neregularne, to je rejting Srbije spustilo na izuzetno niske grane“, ocjenjuje sagovornica DW.

Srbija insistira na tome da je dobila obećanje da oko tog članstva ne može biti razgovora bez formiranja Zajednice srpskih opština.

Jelica Minić kaže da je „sasvim moguće da je bilo i takvih obećanja, ali je očigledno, imajući u vidu sve što se dešava u Srbiji i u njenoj spoljnoj politici, da oni smatraju da ne moraju da vode računa da će se to uslovljavanje do kraja i ispuniti. Doduše, navodi se da će se u tom periodu nakon prijema vršiti nadzor nad ponašanjem Kosova, i da će se vjerovatno insistirati da ispune svoje obaveze“, smatra Minić.

Šta bi donio izlazak Srbije iz Savjeta Evrope?

Pojedini opozicioni lideri skreću pažnju na činjenicu da se Srbija Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprječavati ulazak Kosova u međunarodne organizacije, i da stoga ova odluka ne predstavlja veliko iznenađenje. Tako zaista i piše u Ohridskom sporazumu, primjećuje Jelica Minić, iako predsjednik Vučić tvrdi da ga on nije potpisao, ali ga je ipak prihvatio.

„To se sada smatra pravno validnim i Srbija nema pravo da sprječava Kosovo da uđe i u Savjet Evrope, UNESKO, Interpol. Što se tiče svih građana Kosova i zaštite srpskog naslijeđa, bolje je da Kosovo učestvuje u tim međunarodnim institucijama. Srbija ističe da je za nju crvena linija članstvo Kosovo u Ujedinjenim nacijama, tako da ovoliko dizanje tenzija oko članstva u Savjetu Evrope kao da služi da se skrene pažnja sa stvari koje su neizbježne“, navodi Jelica Minić.

Srbija je već više puta upozorila da može prekinuti članstvo u Savjetu Evrope ukoliko se Kosovu omogući da uđe u tu organizaciju. Po riječima Minić „time bi Srbija samo sebi nanijela štetu. Postoji mnogo programa, politika, finansijskih podsticaja, i Srbija bi bukvalno sebi presjekla sve te puteve ukoliko bi izašla iz Savjeta Evrope“, zaključuje Jelica Minić.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve