Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ćalović Marković: Sudijama i tužiocima dijeljeni stanovi mimo zakona, najbolji primjeri Medenica, Katnić, Pažin…

Ćalović Marković je kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i rukovodilac stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović Marković organizovali su konferenicju za medije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou povodom dodjele stanova i kredita javnim funkcionerima.

kako je kazala Ćalović Marković, veliki dio dokumentacije o podjeli stanova je uništen, ali i iz onoga što im je bilo dostupno utvrđene su brojne nepravilnosti.

Ćalović Marković je kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je kazala da je najmanje 175 funkcionera dobilo pomoć na ovaj način, od ukupno njih 580. Njima je podijeljeno oko 25 miliona eura.

Kako je navela, bivša Vlada je dijelila stanove bez oglašavanja, a kao najbolji primjer kršenja pravila, navodi slučaj Vesne Medenice.

“Eksplicitno je navedeno da se dodjela stanova sudijama i tužiocima dijeli po posebnom pravilniku. Slučaj Vesne Medenice- 2017. traži pomoć za stan, obraća se Vladi i traži sredstva za rekonstrukciju kuće. Navodi da nikad ranije nije tražola kredit od 20.000 eura po kriterijumima kako je rješavano i kod drugih. Komisija joj odobrava 40.000 eura. Kažu da treba da plati 8.000 eura i faktički joj isplaćuju 33.000 eura bez obaveze da vrati jedan jedini cent. U trenutku podnošenja zahtjeva Medenica je živjela i prostoru od 146 kvadratnih metara”, kazala je Ćalović Marković.

Kako je dodala, prethodno je stan koji je dobila od države, poklonila ćerki.

Kako je dodala, takvih primjera je još: predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je dobio kredit da riješi stambeno pitanje iako je u tom trenutku imao stan od 108 kvadrata, Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković dobija stan od 100 kvadrata ne navodeći da u Nikšiću ima kuću…

Desanka Lopičić dobija stan od 75 kvadrata u Podgorici u profesorskim zgradama. Kvadrat u profesorskim zgradama je 861 euro, na tu cijenu primjenjuje se maksimalno smanjenje od 80 posto. Nakon što je dobila stan od Vlade onaj koji je već imala poklonila je sinu.

Milivoje Katnić je, kako je dodala Ćalović Marković, rekao da ce rješavanje stambenog pitanja Saše Čađenovića doprinijeti njegovom profesionalizmu.

“Dobija stan od 32 kvadrata ali mu se ne dopada u univerzitetskom centru, Vlada mu dodjeljuje stan od 89 kvadrata, cijena kvadrata je 869 eura, daje mu se popust od 80 odsto i on stan od 90 kvadrata plaća svega 20.000 eura”, kazala je ona.

Kako nadalje navodi, Lidiji Vukčević, tužiteljki, tajnom odlukom dodjeljuje se stan od 70 kvadrata iako živi sama, a platila ga je uz sve popuste svega 13.000 eurra.

Branislav Mićunović dobio je stan od 75 kvadrata u Profesorskim zgradama kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a u tom trenutku imao je stan od 108 kvadrata, a njegova supruga prostor od 200 kvadrata. Stan od 70 kvadrata dobija za 11 hiljada eura uz maksimalne popuste. Stan koji je dobio 2013. prijavio je pet godina kasnije, kazala je ona.

Zoran Pažin dobio je stan od 73.000 eura. Tražio je i u zamjenu dobio stan od 128 kvadrata u Profesorskim zgradama. Oba stana Pažin je dobio za 15.000 na 20 godina, a u međuvremenu je postao vlasnik stana u Budvi.

Kako je navela, nakon izbora 30. avgusta, tehnička Vlada odlučila je da podijeli još 117 stanova mimo zakona.

Neki krediti su, kako je navela Ćalović Marković, nenamjenski trošeni i dodjeljivani su nesrazmjerno vliki stanovi u odnosu na broj članova domaćinstva.

“Sve podatke ćemo objavljivati postepeno tako da će javnost biti o svemu obaviještena”, poručila je ona.

Ćalović Marković je saopštila da su posrijedi krivična djela koja su vršena u dužem trajanju.

” Treba naći načina da se država obešteti. Pozivam sve pravne eksperte da se jave kako bi našli način da se novac vrati u državni budžet”, kazala je.

Kako je objasnila, ne smije se nastaviti sa ovakvom stambenom politikom.

“Kad su ljekari na primjer dobijali stanove, bilo je precizirano da, ukoliko napuste zemlju, stan ostaje državi, dok to pravilo nije važilo za funkcionere”, kazala je ona.

Novinare je zanimalo da li će Vlada nastaviti takvu politiku, podjele stanova isključivo zaposlenima u državnim firmalma, koji svakako imaju povoljnije uslove za kredite, dok zaposleni u privatnim firmama nemaju nikakve privilegije niti povoljnosti bilo kakve vrste.

“Vaša intervencija ima logike, mi ćemo preporučiti Vladi da nikako ne radi ubuduće po ovom principu. Jer ovdje je posrijedi krajnje bahaćenje, dok ljude liječimo SMS porukama. Svi mi prepoznajemo ljude koji teže žive i prepoznajemo kome treba pomoći, ali svi treba da se trudimo da zaštitimo državni budžet. Trenutno su svi troškovi na minimalnom nivou”, naveo je Abazović.

Abazović: Članovi Savjeta rade besplatno

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da članovi Savjeta rade besplatno kako bi se utvrdilo gdje je sve išao novac, kao i gdje su rezultati ljudi koji su taj novac dobijali.

“Ja nijesam protiv toga da se ljudima kojima je potrebno dodijeli stan, ali znamo koliko je odluka Ustavnog suda u škafovima. Ne možete vi personalno određivati kome ćete dodijeliti stan”, kazao je on.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ahmedin
21.04.2021-16:51 16:51

Calovic Markovic je najvisi neprijatelj Crnogoraca -Manjina -DPS-G..DJUKANOVICA-Komita-nikad nije osudila nista sta god da rade ovoj grupi nego vazda se sluzila lazima i podvalama !

Zabjelo1965
21.04.2021-19:27 19:27

Po starom proverenom rezeptu izvucete iz naftalina neki nepostojeci „skandal“ i bacate ljudima prasinu u oci ,skrenete javnosti paznju sa svih onih stvari koje bi ste vi morali pod hitno da rijesite, a neradite, kao sto je smjena leposavica i resavanje afere zurenja podataka iz ANB…….