U Egiptu je danas, 24. oktobra, počelo glasanje u prvoj fazi parlamentarnih izbora.

foto Rojters

Prva faza glasanja održava se danas i sjutra u 14 od 27 egipatskih provincija, uključujući Gizu i mediteranski lučki grad Aleksandriju.

Egipatski emigranti su u inostranstvu glasali ranije ove nedjelje.

Glasanje u ostalih 13 provincija te zemlje, uključujući glavni grad Kairo i dvije provincije na Sinajskom poluostrvu, održaće se 7. i 8. novembra.

Izbori se održavaju dok se najmnogoljudnija zemlja arapskog svijeta suočava sa blagim porastom slučajeva korona virusa, a vlasti upozoravaju da ih očekuje drugi talas.

Egipatske izborne vlasti su saopštile da će glasači dobiti besplatne maske za lice, a biračka mjesta biće dezinfikovana.

Oko 63 miliona glasača ima pravo glasa na izborima, a rezultati će biti objavljeni početkom decembra.

Oni koji bojkotuju glasanje mogli biti kažnjeni novčanom kaznom do 500 egipatskih funti (32 dolara).

Na ovim izborima biće izabrana polovina parlamenta, dok se druga polovina bira sa partijskih lista. Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi odabraće još 28 poslanika, pa će ih ukupno biti 596.

Glasanje se odvija u atmosferi u kojoj se snažno obeshrabruje javna kritika vlade, a mediji naklonjeni režimu kritičare etiketiraju kao izdajnike ili pristalice zabranjene grupe Muslimanska braća, koja je zvanično označena kao teroristička organizacija, čime je tamošnja politička scena ostala bez formalne opozicije, piše AP.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve