Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

LIGA ŠAMPIONA Inter pobijedio Milan i zakoračio ka velikom finalu u Istanbulu

Revanš je na rasporedu za šest dana

Fudbaleri Intera slavili su u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona protiv svog gradskog rivala Milana kojeg su savladali rezultatom 2:0 i na taj način stekli solidnu prednost pred revanš koji se igra naredne sedmice.

U prvom poluvremenu na terenu je postojala samo jedna ekipa, a to je Inter. Neroazuri nisu mogli zamisliti bolji početak meča budući da su već nakon 11 minuta imali prednost od 2:0.

Prvo je Edin Džeko u osmoj minuti pogodio nakon kornera kojeg je izveo Hakan Calhanoglu. To je bio njegov četvrti gol ove sezone u Ligi šampiona i na taj način je postao drugi najstariji strijelac u polufinalima elitnog takmičenja svih vremena.

Svega tri minute kasnije i Henrikh Mkhitaryan se upisao u listu strijelaca. Dimarco je ubacio sa lijeve strane, a Jermen poentirao za ogromnih 2:0 Intera.

Milan je u tim momentima bio na konopcima. I nakon drugog gola četa Simeone Inzaghija je bila ta koja je stvarala šanse i napadala.

Rossoneri nikako nisu uspijevali da konsoliduju svoje redove. Vrlo lako je mogli biti i 3:0, ali je stativa bila saveznik domaćih nakon udarca Calhanoglua.

Milan se budi tek u 30. minuti kada Calabrija trese mrežu, ali sa njene spoljne strane. Početkom nastavka prošlogodišnji prvak Italije ponovo prijeti. Ovaj put dosta ozbiljnije i to nakon što je Messias izbio sam ispred Onane, ali je Brazilac iz odlične pozicije šutirao pored gola rivala.

Džeko tri minute kasnije ne koristi stopostotnu šansu. Bastoni je poput vrsnog kreatora igre nanizao nekoliko igrača Milana i uposlio reprezentativca BIH, čiji udarac nogom nekako brani Maignan.

Do kraja sve što su domaći uradili bila je stativa koju je pogodio Tonali, nakon čega je Inter iskusno zatvorio sve prilaze svom golu i tako stekao odličnu prednost uoči revanša koji je na rasporedu za šest dana.

Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj utakmici koja je odigrana juče Real Madrid i Manchester City su remizirali na Stantiago Bernabeuu, bilo je 1:1. Odluka o putnicima u veliko finale koje će ove godine biti održano u Istanbulu biće poznata naredne sedmice.

Finalna utakmica na rasporedu je 10. juna na Ataturk stadionu.

MILAN – INTER 0:2 /Džeko 8, Mhitarijan 11/

Stadion: San Siro Kapacitet: 80.018 Sudija: Hesus Hil Mansano

MILAN (4-3-3): Menjan – Kalabrija, Kjer, Tomori, T. Ernandez – Krunić, Tonali, Benaser – Salemakers, Žiru, Dijaz.

INTER (4-3-3): Onana – Darmijan, Ačerbi, Bastoni – Damfris, Mhitarijan, Čalhanoglu, Barela, Dimarko – Martinez, Džeko.

Tok utakmice

Još četiri minuta
90. minut: Kao i prvi deo igre, i drugi će biti produžen za četiri minuta.

Galjardini zaustavljen, Ernandez neprecizan

83. minut: Dobio je rezervista Intera odličnu loptu u prostor, ali je komplikovao što su sikoristili defanzivci Milana i otklonili opasnost. Potom je isti igrač u narednom napadu rivala napravio faul nad Ernandezom i pružio priliku rivalu da odgovori. Francuz je izveo slobodan udarac sa nešto više od 20 metara, međutim gađao je visoko preko živog zida i daleko od okvira gola.

Rosoneri za zaborav
75. minut: Defiinitivno je dosadašnje izdanje Milana za zaborav. Iako su Rosoneri imali retke i sporadične trenutke koji su nagoveštavali buđenje generalni utisak koji su ostavili je veoma bled. Ponovo je Inter stavio na muke odbranu protivnika, ovaj put preko Darmijana, ali je nominalnim gostima pripao samo korner posle kojeg je Onana otklonio opasnost.

Nove promjene Nerazura
70. minut: Lukaku je u igri umesto Džeka, dok je Dimarka zamijenio De Fraj.

Stativa!
64. minut: Najbolja prijetnja Milana okončana je bez gola. Tonali je iz vrlo dobre pozicije odlično gađao, ali je samo uzdrmao okvir gola.

Mijenja i Inzagi
62. minut: Brozović je u igri umesto Mhitarijana. Inzagijev potez potvrđuje da će Inter biti oprezniji u završnici imajući u vidu da je uveo vezistu defanzivnijih karakteristika.

Dvostruka izmjena Rosonera
60. minut: Očekivana reakcija Piolija imajući u vidu da Milan ne izgleda mnogo bolje poslije odmora. U igri su Tšau i Origi, koji su zamijenili Kjera i Salemakersa.

Tonali neprecizan
56. minut: Milan se sada već hvata za slamku i očigledno je potrebna reakcija Piolija. Tonali je oprobao udarac sa oko 20 metara iz veoma teške pozicije. Šanse da italijan ozbiljno ugrozi golmana rivala su svakako bile male, a Onana nije imao povod ni da interveniše s obzirom na to da je udarac završio daleko od okvira gola.

Velika prilika za Džeka
53. minut: Dobio je napadač Intera idealnu loptu u prostor, iskoristio nepažnju štopera Milana i zaprijetio iz srca šesnaesterca. Odličnu priliku zaustavio je Menjan proslijedivši loptu u korner, a poslije udarca iz ugla Milan je rutinski otklonio opasnost.

Mesijas pored gola
51. minut: Mesijas je prijetnju prodorom po desnom boku, ali je potom loše zahvatio loptu i poslao je u gol aut, pored dalje stative.

Milan prvi prijeti
47. minut: Ernandez je izveo slobodan udarac sa oko 40 metara poslavši dugu loptu u prostor za Žirua, ali Francuz ne samo da nije uspio da uputi ozbiljan udarac već je i napravio faul.

Počelo je drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena
Očajno izdanje Milana iskoristio je Inter i stekao dva gola prednosti već u prvom poluvremenu. Strijelci za Nerazure bili su Džeko i Mhitarijan, a vođstvo je moglo da bude i veće imajući u vidu da je Inzagijev tim imao dvocifren broj prilika.

Krunić prvi opomenut
45+1. minut: Centralni vezista Milana prvi je koji je javno opomenut večeras. Već u narednom napadu žuti karton takođe zbog prekršaja zaradio je Mhitarijan.

Četiri minuta nadoknade
Prvo poluvrijeme produženo je za još četiri minuta, opravdano imajući u vidu pauze zbog VAR-a i povrede Benasera.

Žiru izblokiran
42. minut: Uspio je Milan najzad da prenese težište igre na polovinu protivnika, a plod toga bio je pokušaj Žirua koji je izblokiran.

Rosoneri bez kompasa
39. minut: Milan je bez ikakve ideje i koncepta u napadu. U kojoj mjeri Piolijev tim ne uspijeva da poveže redove govori da već dugo nije uspio da na polovini rivala veže dva tačna pasa dok je na samo jednom udarcu ka golu Onane, koji je završio van okvira.

Nižu se šanse Inzagijevog tima
35. minut: Ne prestaje inicijativa Intera! Pokušali su u kratkom vremenskom razmaku Martinez i Damfris, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Inter je namirisao krv i riješen je da u potpunosti naplati loše izdanje rivala.

VAR za olakšanje Milana
32. minut: Lautaro Martinez je nadmudrio Kjera i Tomorija, a potom je pao u šesnaestercu rivala te je Hesus Hil pokazao na bijelu tačku. Španski sudija je ipak konsultovao VAR i ustanovio da potez Kjera nije bio dovoljan za jedanaesterac.

Onana bez posla
30. minut: Prošlo je pola sata milanskog derbija, a nominalni domaćin još nije uputio udarac ka golu Intera. Poslije faula Barele nad Salemakersom Milan je imao prvi povod da se preseli pred gol protivnika, ali su Nerazuri kod slobodnog udarca sa lijeve strane rutinski otklonili opasnost.

Rosoneri potpuno van ritma
24. minut: Pao je tempo Interove ofanzive, ali još je Milan daleko od situacije u kojoj bi mogao da kaže da je konsolidovao redove. Iako su Resoneri preuzeli posjed, Džeko je dva puta u kratkom vremenskom rasponu pokazao da je samo trenutak neopreznosti potreban da Inzagijev tim stvori gol šansu.

Povreda Benasera
18. minut: Ništa ne ide po planu Milanu večeras. Kao da sve muke nisu dovoljne, novu glavobolju Pioliju zadala je povreda, pa je šansu već u 18. minutu dobio Mesijas.

Stativa
16. minut: Rosoneri se ozbiljno bore za dah. Odlično je zaprijetio Čalhanoglu, ali je lopta poslije njegovog udarca pogodila stativu. Uslijedio je potom popravni Mhitarijana koji je na odbijenu loptu gađao u Menjana.

GOL! MHITARIJAN – 0:2!

Još se mreža iza Menjana nije smirila poslije gola Džeka, a već je golman Milana morao ponovo da vadi loptu iz iste. Dimarko je poslao loptu u prostor za Mhitarijana koji je duplirao prednost pored Tonalija i bacio u nokdaun rivala za tri minuta.

GOL! DŽEKO – 0:1!
Inter je poslije slobodnog udarca izborio i korner. Uslijedio je centaršut Čalhanoglua, a Džeko je u petercu rivala nadvisio Kalabriju i već u 8. minutu donio prednost Nerazurima.

Oprez na početku
4. minut: Oba tima su oprezno ušla u utakmicu te je uvodne minute obilježilo odmjeravanje snaga na sredini terena. Izvjesno je da se dobro poznati rivali neće zalijetati i da će prevashodno vrebati grešku protivnika.

Počela je utakmica na prepunom San Siru

Najava meča

Duel Milana i Intera, nazvan „derbi dela Madonina“ po statui Device Marije na vrhu Milanske katedrale koja je jedna od najvećih znamenitosti Milana, večeras je i evropski derbi prepun specifičnosti. U ekipi Milana Leao neće biti dio protokola.

Grad Milano je jedini koji može da se pohvali sa dva klupska šampiona Evrope koji će se ponovo nadmetati za trofej i to oba tima kao domaćini na stadionu u svom gradu.

Pritom ovo nije jedini duel gradskih i evropskih rivala u elitnom kontinentalnom nadmetanju.

U četvrtfinalu Lige šampiona igrali su u sezoni 2004/2005. Zbog incidenata navijača mečevi su se neslavno završili a Milan je odnio pobjedu.

Prvi meč je nastavljen poslije kraćeg prekida, a slavio je Milan s 2:0. Drugi meč je trajno prekinut kod 1:0 za roso-nere, pa je uslijedio službeni rezultat sa 3:0.

Fotografija kako fudbaleri suparničkih timova Materaci i Rui Kosta, naslonjeni jedan na drugog, gledaju bakljadu na tribinama postala je antologijska.

Trenutno Inter je pobijedio u prethodne četiri utakmice i možda je u najboljoj formi u ovoj sezoni sa sjajnom napadačkom četvorkom, koju čine Lautaro Martinez, Romelu Lukaku, Edin Džeko i Hoakin Korea.

Milan nije tako blistav u rezultatima, ali je osam utakmica bez poraza.

Ove sezone, u međusobnim mečevima Inter je bio bolji, pogotovo u finalu Kupa Italije kada je lako trijumfovao sa 3:0. i pobijedio još jednom ove godine u prvenstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
11.05.2023-07:49 07:49

Sve ove cari utakmice su “nula”pri izjavi komentatora Arena sport 1, kamera luta i zaustavlja se u lozi Maldini,Sevcenko,Ibrahimovic i drugi, imedju njima Novak Djokovic i sve je to ok,ali spiker rece i ostade ziv dobro vece “gospodine” Djokovicu. Tacno sam “snimio”da je spiker “zamijenio” Djokovica na nekim “gospodinom.Srpska posla.