Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Probudili se stari antagonizmi, ali Budućnost Voli nije bez šansi u Beogradu

Večerašnja prva utakmica polufinala plej-ofa Admiralbet ABA lige u Beogradu (19.30 časova) ne mora biti prevaga, ali može biti dobra prilika za brejk, jer rival neko vrijeme nije igrao mečeve. 

Ovih dana ponovo je otvoreno staro neprijateljstvo i antagonizam Crvene zvezde protiv Budućnosti Voli. Nebojša Čović je ponovo krenuo svom dobro utabanom stazom da pred svake važne mečeve piše saopštenja pune goričine prema svima koji mu se nađu na putu prema cilju.

I ne treba zbog toga u Budućnosti da budu mnogo zabrinuti, ne mrzi Čović samo Budućnost Voli, on je takav prema svima koji mu se suprostave i zato bi bilo pametno ignorisati čovjeka koji je sve osim sportiste, to bi ga samo dodatno izbacilo iz takta, a onda bi tu histeriju u svlačionicu prenio i na svoj tim.

Večerašnja prva utakmica polufinala plej-ofa Admiralbet ABA lige u Beogradu (19.30 časova) ne mora biti prevaga, ali može biti dobra prilika za brejk, jer rival neko vrijeme nije igrao mečeve.

Crvena zvezda jeste kvalitetniji tim, naravno i mnogo skuplji nakon višemilionskih pojačanja tokom sezone poput Nemanje Nedovića te Argentinaca Luke Vildose i Fakunda Kampaca, ali i pored svih “remonta” tim Duška Ivanovića često djeluje kao raštimovani orkestar u kojem bi svi da budu prima violine, a gudala nisu dobro podmazana.

“Očekuje nas zahtjevna utakmica, protiv ekipe koja je u Evroligi pokazala koju količinu kvaliteta posjeduje na svim pozicijama. Pokušavamo da meč doživimo kao ozbiljan izazov, kao mogućnost da vidimo gdje smo u odnosu na jednu od najboljih ekipa Evrope. Poslije utakmice sa Sutjeskom smo pokušali da adaptiramo neke stvari u odnosu na njihov individualni kvalitet, prisutan kod velikog broja igrača”, bio je isuviše učtiv prema rivalu trener Budućnosti Petar Mijović na konferenciji za novinare.

Crvena zvezda je tokom sezone iskazala mnogo slabosti, oscilacija u igri, gubila utakmice, često u serijama, i umjesto proklamovanog plasmana na fajnal-for, završila na skromnom 10.mjestu, a imala je jedan od najskupljih timova u Evroligi ligi.

Zato bi hrabra igra u prvih 10 minuta, pogtovo ako se ostane u egalu do poluvremena mogla značajno da poremeti Crvenu zvezdu i prilika za brejk u Beogradu rasla bi iz minuta u minut.

“Na dobrom smo putu, bez obzira na određene oscilacije koje smo pokazali protiv Mege, pogotovo u 1. poluvremenu druge utakmice. Prevashodni cilj smo ispunili plasmanom u polufinale, ali je sportski i ljudski da se ambicije tu ne završavaju. Respektujući kvalitet Crvene zvezde, koja je zasigurno favorit, ova serija ima prefiks derbija ne samo zbog njihovog kvaliteta, nego i našeg. Godinama smo u samom vrhu ABA lige, ovo su postali klasici regionalne košarke. Ovo je za nas izuzetan izazov, nadam se da u dobrom raspoloženju i atmosferi dočekujemo polufinalnu seriju”, kaže Mijović.

U prilog Budućnosti može da ide i činjenica da su Kampacu, pa čak i Vildosa, već na izlaznim vratima i da argentinski reprezentativci nikada Crvenu zvezdu nisu ni osjećali kao svoj klub, jer da je tako ne bi težili često samoisticanjem kojim su tokom sezone prosuli osta već viđenih pobjeda.

Kvalitet pomenute trojke je svakako ogroman, i njihove igračke karakteristike su takve da u svakoj utakmici mogu biti prevaga u meču, a toga je svjestan i trener Mijović. Naravno, pored njih Zvezda ima još izuzetnih igrača, poput Petruševa i Mitrovića…te veoma čvrstu odbranu sa Lazićem i Lazarevićem.

“Jedan od kvaliteta Zvezdine igre je izuzetno agresivna spoljnja linija, posebno u tome prednjači Kampaco sa izuzetnim pritiskom na lopti. Tu su i Lazarević i Lazić, koji su dominantno defanzivno orijentisani, a imaju i dosta pokretljive igrače na pozicijama četiri i pet, što im daje mogućnost da igraju odbranu od pik’en’rola na nekoliko načina. Jedna od stvari koja će biti ključna u Beogradu je adaptacija na agresiju spoljnje linije. Imali smo tokom sezone problema, posebno na utakmicama Evrokupa, gdje je pritisak znao da nas iz komotnih situacija uvede u utakmice na jednu loptu. To smo apostrofirali kao jednu od najvažnijih stvari ako želimo dobar rezultat”, zaključio je Mijović.

Kvalitet Crvene zvezde krije se i u dva crnogorska ivanovića. Duško Ivanović je prekaljeni stručnjak, koji iza sebe ima veliki broj sličnih utakmica, dok je crnogorski plej  Nikola Ivanović znao da rješava i najvažnije utakmice svojim potezima u dresu Budućnosti, Crvene zvezde i reprezentacije Crne Gore.

Trener Ivanović zna da Crvenoj zvezdi, s druge strane, najveća opasnost prijeti od razigranog Erika Grina.

“Budućnost nakon promjene trenera igra izvanredno. Ekipa je selektirana za Evrokup, a sa pojačanjima koja su stigla, ima kvalitet i za nivo više. Ozbiljan klub je u pitanju, ima svoje ambicije i želje, a to je sigurno plasman u finale. Igraju agresivno, sa puno samopouzdanja i jasno podijeljenim ulogama. Erik Grin igra fantastično u posljednje vrijeme, u životnoj formi. Ipak, vjerujem da čvrstom i odgovornom igrom uz pune tribine možemo do pobjede”, rekao je Ivanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve