Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

F1: Hamilton izjednačio rekord s Šumaherom i ispisao istoriju

Hamilton i Šumaher sada imaju po 91 trijumf, pošto je šestostruki svjetski šampion na „Nirburgringu“ ostvario sedmu pobjedu ove sezone. Rekord legendarnog Njemca bio je na snazi punih 14 godina i 10 dana, a Hamilton će prvu priliku da se osamostali na listi najboljih svih vremena imati za dvije nedjelje u Portugalu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobjedom na Velikoj nagradi Ajfela izjednačio je rekord Mihaela Šumahera po broju pobjeda u istoriji Formule 1.

Hamilton, Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

Hamilton i Šumaher sada imaju po 91 trijumf, pošto je šestostruki svjetski šampion na „Nirburgringu“ ostvario sedmu pobjedu ove sezone.

Rekord legendarnog Njemca bio je na snazi punih 14 godina i 10 dana, a Hamilton će prvu priliku da se osamostali na listi najboljih svih vremena imati za dvije nedjelje u Portugalu.

Hamiltonu je najbliži bio Maks Ferstapen u bolidu Red Bula, koji je imao više od tri sekunde zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Renoa Danijel Rikardo. Australijanac je tako došao do prvog podijuma u francuskom timu.

Velika borba za pobjedu na legendarnoj stazi je izostala, a Hamilton ju je riješio pretekavši svog timskog kolegu Valterija Botasa poslije desetak krugova. Finac je bio taj koji je poveo posle starta, aktuelni šampion je malo posustao, ali je poslije nekoliko krugova počeo velikom brzinom da mu se približava. Uslijedila je Botasova greška, koju je Hamilton iskoristio i brzo se odvojio, a njegov timski kolega je poslije nekoliko krugova morao da odustane zbog kvara.

Ferstapen je u pojedinim trenucima uspio da se primakne Hamiltonu na nekoliko sekundi, a pravu šansu je propustio kada je na stazu izašlo bezbednosno vozilo. Do usporavanja trke je došlo posle odustajanja Landa Norisa u Meklarenu, a kada je ona nastavljena mladi Holanđanin nije uspio da isprati vozača Mercedesa. Rikardo je konstantno bio iza njih dvojice, a u samom finišu je uspeo da se odupre napadima Serhija Pereza u bolidu Rejsing Pointa.

Vozač Meklarena Karlos Sains bio je peti, ispred Pjera Gaslija u bolidu Alfa Taurija, vozača Ferarija Šarla Leklera i Nika Hilkenberga, koji je u Rejsing Pointu zamijenio bolesnog Lensa Strola. Osvajače bodova kompletirali su vozač Hasa Roman Grožan i Antonija Đovinacija u Alfa Romeu.

Pored Hamiltonovog izjednačavanja rekorda, nedjeljnu trku obilježio je i rekord koji je postavio Kimi Raikonen. Svjetski šampion iz 2007. godine je na „Nirburgringu“ odvozao svoju 323. trku, po čemu je postao rekorder, ali je i napravio veliku grešku zbog koje je kažnjen. Finac je katapultirao vozača Vilijamsa Džordža Rasela, koji je potom morao da odustane, a Kimi je kao 12. prošao kroz cilj, iza Sebastijana Fetela u Ferariju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve