Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

EHF LŠ: Fokus na bekove i kontru

Jedan od favorita za visok plasman – FTC stigao je juče u Podgoricu sa crnogorskom reprezentativkom Itanom Grbić. Ekipa sa najboljom bekovskom linijom večeras će (od 18 sati) očekivano uraditi sve da zadrži savršen niz iz elite, ali i domaćeg šampionata – prije dva dana u derbiju kola pobijedili su Debrecin

Mađarski FTC i Đer su jedine neporažene ekipe u Ligi šampiona nakon pet odigranih kola.

I trenutno igraju najbolji rukomet.

I po svemu što su pokazali, iako je rano pričati o proljeću 2022, najbliži su fajnal-foru.

Jedan od favorita za visok plasman – FTC stigao je juče u Podgoricu sa crnogorskom reprezentativkom Itanom Grbić. Ekipa sa najboljom bekovskom linijom večeras će (od 18 sati) očekivano uraditi sve da zadrži savršen niz iz elite, ali i domaćeg šampionata – prije dva dana u derbiju kola pobijedili su Debrecin.

Na putu im je Budućnost  koja ne može da prijeti, ali može da podigne nivo igre kroz borbenost i manji broj tehničkih grešaka.

Odgovorno u odbrani

– Nije lako, jer negdje u poređenju sa ostalim ekipama bilo je realnije da iznenadimo Podravku i Borusiju. Svi ostali timovi su praktično iz nedjelje u nedjelju favoriti za fajnal-for. Kao i FTC koji je bio naš prošlogodišnji rival u osmini finala, ali za razliku od tada na terenu ćemo imati samo Nikolinu Vukčević i Valeriju Maslovu koja se vratila nakon povrede ramena. Od ove sezone naš tim je nov, a FTC pojačan sa nekoliko reprezentativki – kazala je Bojana Popović.

Podgoričanke opasnost vide od šest šuterski raspoloženih bekova. Očigledna je i snaga FTC-a sa gola – Biro je u odličnoj formi, a i krila su po kvalitetu u samom vrhu.

– Kao i prošle, tako i ove godine, imaju najbolju bekovsku šestorku koja može da igra non-stop, da cirkuliše i doprinesu rastu kvaliteta. Imaju, zaista, najubitačniju postavu od svih timova. Odlične su golmanke – Biro brani dobro, imaju kompaktan tim, priključila se Itana koja je unijela novi ritam. Tako da je veliki izazov igrati sa njima.

Kako odgovoriti na igru takvih bekova?

– Prije svega, FTC najviše šutira sa devet metara, jer su svi vrhunski šuteri, od dva lijeva beka, pa dva dobra desna beka… Imaju reprezentativke Mađarske, Njemačke… Protiv takvog rivala ne možemo igrati plitku zonu, odbrana mora da bude agresivna, duboka i prekidima onemogući protok lopte koji je kod njih vrhunski. Sistem odbrane ”5-1”, sa prelazom u ”3-2-1”, je jedino što može da spriječi te šutere. Neće biti lako, pokušavali smo ovo da uklopimo kroz nekoliko utakmica. Naravno, moramo da budemo mnogo jači u duelima ”jedan na jedan” i odgovorni za prostor koji pokrivamo, bez puno pomoći jer u tom slučaju zona pada. O tim stvarima pričamo i sa tim stvarima se bavimo. Jer, džaba se bavimo njihovom igrom, ako nemamo odgovor na osnovne stvari i za duele ”jedan na jedan” – jasna je Popović.

Odgovorno u napadu

Fokus je na odbrani, stabilnom i disciplinovanom napadu kao što je bio u velikom dijelu protiv Rostova.

– I sa što manje tehničkih grešaka, jer FTC lako daje lake golove što donosi razliku na utakmici.

Koliko su ”plave” daleko od prve pobjede u Ligi šampiona i kada će uglas da kažu spremne smo?

– Uvijek pričam o vraćanju, što je uslovljeno igrom u napadu. Moramo da budemo disciplinovani u napadu, koji je presudan kod mlade ekipe. Djevojke moraju tačno da znaju da spuste loptu do prave šansem i da strpljivo grade akcije kako ne bi došlo do grešaka koje se lako kažnjavaju. U napadu mlade ekipe najviše osciliraju šuterski, a ponekad fale ideje. Taj nivo discipline moramo da podignemo na vrhunski nivo, onda je lakše vraćanje i možemo kompaktni da stanemo u zoni, da se bijemo i borimo do posljednjeg atoma snage.

Bojanu hrabri što su neke igračice sve više oslobođene grča u napadu.

– Idu više ka golu. Svaki dan pričamo o tome da moraju da budu odlučnije, pa i sa greškom, a ne da prave greške iz straha. Razgovaramo o stvarima koje su bitne i o tome da uvijek trebaju da iskažu odlučnost i da imaju stav kako god da se akcija završi.

Sa FTC-om su stvari jasne – od Itane preko Njemice Bolk, Mađarica Klujber, Začik i ostalih, prijeti opasnost. Kontrom lome protivnike, a u pozicionom napadu brzim protokom lopte lako dolaze do idealnih šansi za gol. U mnogim mečevima Lige šampiona jednu od ključnih uloga odigrala je holandska reprezentativka, krilo Malesten, dok se na golu dopunjavaju Biro i Jaunirik. Protiv ovakvog protivnika ”plave” neće imati komociju velikog broja tehničkih grešaka. Na najvećem ispitu biće zona, o kojoj je Popović pričala, a posebno vraćanje, jer su kontre poslastica mađarske ekipe.

Večerašnji meč je u 18 sati.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve