Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Draško Brguljan: Sistem takmičenja je jako loš, ali ova ekipa je spremna za medalju!

Iskusni vaterpolista priznao je da novi sistem takmičenja ne odgovara reprezentaciji, ali da su spremni za to sve utakmice grupne faze koje ih očekuju.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore spremna je za Svjetsko prvenstvo koje ih očekuje od 4. januara u Dubrovniku, a jedno od najvećih iznenađenja je povratak Draška Brguljana.

Brguljan od ove sezone igra za Primorac, a nakon dvije godine vratio se reprezentaciji. On je razgovoru za Meridian Sport otkrio detalje priprema, atmosfere u ekipi, ali i njegovog povratka među najbolje vaterpoliste u Crnoj Gori.

Iskusni vaterpolista priznao je da novi sistem takmičenja ne odgovara reprezentaciji, ali da su spremni za to sve utakmice grupne faze koje ih očekuju.

Prvi rival im je Francuska, 4. januara, a nakon toga će se obračunati sa Španijom 6. januara pa domaćinom Hrvatskom dva dana kasnije.

“Spremamo se i analiziramo protivnike kao što smo uvjek do sada i radili. Mislim da je priprema za svako veliko takmičenje vrlo slična, svodi se na tipične stvari koje svaka ekipa igra. Naravno, fokus je na toj prvoj utakmici, ipak je ona uvijek najvažnija, a i malo je drugačiji sistem takmičenja. Prvi put da nam je ovako teška grupa, prvi put da nije bilo šešira kao nekad, LEN je promijenio taj sistem takmičenja koji je po mom mišljenju izuzetno loš i nikom ne odgovara, ali tako je kako je, na te stvari ne možemo da utičemo i idemo jako od samog starta sa francuzima, preko Španije i Hrvatske, da pokušamo u grupi da napravimo što bolji rezultat,” rekao je Brguljan.

Draško Brguljan
Foto: FINA

Prednosti su brojne, a Brguljan ih je zapazio i prije nego što se vratio u reprezentaciju.

“Što se tiče nekih naših prednosti, ubrzali smo igru u zadnjih godinu dana. Mislim da smo se prilagodili novim trendovima gdje ima puno plivanja, uplivavanja i kretnji. Vaterpolo kao sport ide ka tome da se igra što brže tako da smo se i mi prilagodili tome. To može da bude naša snaga na evropskom prvenstvu. Grupa je izuzetno teška, imamo Španiju i Hrvatsku o kojoj ne mora specijalno da se priča. Francuska je objektivno malo slabija od njih, ali isto tako jedna opasna ekipa koja je prebrinula brigu pošto je domaćin Olimpijskih igara”, priznaje iskusni vaterpolista.

Mjesta za kalkulacije, jasno je, nema.

“Nemamo prostora za kalkulacije, niti smo u prošlosti kalkulisali. Nismo kvalifikovani za Olimpijske igre što je primarni cilj, imamo Mađarsku i Grčku koje su kvalifikovane za Olimpijske igre pa će vjerovatno doći u najačem sastavu. Mađari možda nešto promijene ali mi jednostavno nismo u toj poziciji jer nismo kvalifikovani. Drugo, idemo na Evropsko prvenstvo, i nakon toga nadam se na Svjetsko prvenstvo, to su dva najveća takmičenja koja postoje nakon Igara tako da nema uopšte govora o bilo kakvim kalkulacijama.”

Cilj je samo jedan – plasman na Olimpijske igre.

“Mislim da se ciljevi ništa ne mijenjaju. Imamo dobru priliku da se kvalifikujemo na Olimpijske igre kroz dva takmičenja, tako da se tu ništa ne mijenja. Primarni cilj je da se što prije kvalifikujemo na Olimpijske igre, a da to postignemo na Evropskom prvenstvu značilo bi i da osvojimo medalju. Ako to ne uspijemo imamo popravni, a najvažnije je da dobro otvorimo takmičenje, i da izbjegnemo potencijalne mine, pogotovo Francusku, pošto je ta prva utakmica uvijek nezgodna.”

Draško Brguljan
Izvor: Twitter

Brguljan je priznao i da se po povratku u reprezentaciju najviše obradovao atmosferi koja vlada u podmlađenom timu.

“Ambijent je jako dobar, atmosfera u ekipi je dobra i zaista imamo jedno jedinstvo. Pokazali smo izuzetnu borbenost na turniru u Sardiniji i pored nekih grešaka koje su osnovni dio sporta mislim da borbenošću i agresivnošću može puno toga da se nadoknadi, ti neki nedostaci koje kao i sve ekipe imamo i mi. To mi se dopada i veliki broj teških treninga prolazi u dobroj atmosferi, to je uvijek bilo primarno u reprezentaciji. Realno gledano ne pripadamo među tri, četiri najbolje ekipe, ali smo vrlo dobra i opasna ekipa i možemo da igramo sa svakim.”

Pitali smo ga i da li povratak u reprezentaciju znači da sada vjeruje da “ajkule” konačno mogu da postignu velike razultate.

“Ne, jer zaista sam uvijek vjerovao da na svakom takmičenju na koje smo išli možemo stići do medalje. Mnogo puta to nije bilo tako ali smo i mnogo puta osvajali medalje. Da nisam vjerovao ne bi bio dio bilo koje ekipe pa ni ove sada , vrlo je jednostavno – ako ne vjerujete u ono što radite ne treba time ni da se bavite. Zaista vjerujem da je ova ekipa stasala i da se već sada vide konture prave ekipe koja može stići do dobrih rezultata”, rekao je Brguljan.

Sa crnogorskom reprezentacijom prošao je gotovo sve, od Malage do Tokija, a četiri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama, odlaskom u Pariz postao bi jedni crnogorski sportista koji je to uradio pet puta.

Iako kaže da tu nije zbog toga, pitali smo ga da li mu je to dodatni motiv ili neka vrsta pritiska.

““Za sada mi je jedini cilj Evropsko prvenstvo i nakon toga učešće na Svjetsko, tako da o Parizu ne želim da razmišljam i nisam uopšte opterećen. Da li bi mi to bila eventualno peta i da li bi uopšte igrao te Igre i ukoliko se kvalifikujemo, ne znam. Imam 39 godina, a to u sportu nije malo i teško je trenirati toliko. Za Olimpijske igre ne treba poseban motiv, to je za svakog sportistu nešto najvažnije. Daj Bože da dobro prođemo na sljedeća dva takmičenja, pa ćemo kasnije razmišljati o tome i vidjeti u dogovoru sa selektorom šta slijedi.”

“Volio bih da se ova generacija kvalifikuje na Olimpijske igre jer vjerujem da bi još bolja bila do tada i da bi se mogla napraviti dobra priča. Možda i da Crna Gora konačno uzme tu medalju koja je četiri puta izmicala, a sa mnom ili bez mene, to je potpuno nevažno.” poručio je Brguljan.

Draško Brguljan
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Mladih igrača je sve više, a njihov iskusni kolega izuzetno je zadovoljan onim što prikazuju.

“Veli broj igrača je odavno dio reprezentacije, tako da je normalno da preuzimaju glavnu ulogu, sada je došlo njihovo vrijeme. Vidim ih kao jednu izuzetno talentovanu i dobru generaciju koja će sigurno ostati i nakon Pariza, što je dobro. Način rada se nije mijenjao. Treninzi su zahtjevni i nije lako, puno se trenira, vodi se računa o fizičkoj i taktičkoj spremi, gleda se dosta snimaka, ali to je na ovom nivou najvažnija stvar. Vrhunski vaterpolo je danas takav da mali pad koncentracije ili sitan detalj odlučuje pobjednika, tako da mora maksimalna pažnja da se posveti tim stvarima. Za igrače to nije uvijek lako. Uvijek želimo malo slobode u igri i manje treninga, ali to bi povuklo na neku drugu stranu tako da sam svjesan toga da, iako mi često nije lako, mora da bude tako da bi na takmičenju bio onaj pravi.”

A na pitanje da li mlađi žele da saslušaju savjete starijih kolega, Brguljan je rekao:

“Mislim da velika većina poštuje svaki savjet i pokušavaju da ih sprovedu u djelo. Naravno, ima i onih koji ne slušaju i koji ne žele da čuju, ali to je normalno i toga je uvijek bilo. Možda u ovom modernom svijetu toga ima malo više, ali u principu ko hoće da napreduje sluša starije saigrače i upijaja svaki savjet. Najčešći savjeti koje im dajem su vezani za igru. Pomažem im oko detalja koji su, iz mog iskustva koje i nije baš malo, najvažniji.”

A novogodišnja želja je samo jedna…

“Želim samo da svi odemo na Evropsko prvenstvo zdravi i bez povreda, to je najvažnije da bi bili maksimalno spremni na sve izazove. To mi je jedina želja, a ako to bude tako siguran sam da ćemo pokazati dobru igru i da možemo do dobrog rezultata.” poručio je Brguljan za Meridian Sport.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve