Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

BBC SUPERLIGA: Britanska vlada želi da spriječi takmičenje, navijači ogorčeni

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da će ministri preduzeti sve što je neophodno da spriječe početak lige u kojoj treba da učestvuje šest engleskih klubova

Odluka grupe velikih i bogatih evropskih klubova da osnuju Superligu Evrope koja bi bila zatvorenog tipa, izazvala je mnogo negativnih komentara i osuda.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da će ministri preduzeti sve što je neophodno da spriječe početak lige u kojoj treba da učestvuje šest engleskih klubova.

Vojvoda od Kembridža, princ Vilijam podržao je stav navijača, rekavši da je zabrinut zbog ”štete koja se može nanijeti igri koju mnogi vole”.

Ligu osniva 12 klubova, među kojima su tri italijanska, tri španska i šest engleskih klubova.

Među klubovima osnivačima su Real Madrid, Barselona, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, koji jesu bili prvaci Evrope, ali ima i onih koji nikada nijesu to uspjeli, poput Mančester Sitija, Arsenala, Totenhema, Atletiko Madrida.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez je tokom gostovanja na španskoj televiziji rekao da ”formiraju novu ligu kako bi spasili fudbal u ovom kritičnom trenutku”.

Kaže da je odluka da se napravi nova liga donijeta jer ”mladi ljudi više nijesu zainteresovani za igru”.

Govoreći prvi put pošto je objavljeno da će nova liga biti formirana, Perez je rekao:

– Imamo sve manje publike i sve manje prava, moralo se nešto preduzeti. Svi smo uništeni. Televizija se mora promijeniti kako bi se prilagodili.

Navijači Liverpula protest, Foto: Getty images

Aleksandar Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA), upozorava da će igrači koji budu igrali u Superlige Evrope biti uskraćeni za mogućnost igranja na evropskim i svjetskim prvenstvima.

Princ Vilijam, predsjednik Fudbalske asocijacije Engleske, napisao je na Tviteru da se ”sada mora raditi na tome da se zaštiti čitava fudbalska zajednica.

Sa televizijske mreže Skaj Sports kažu da nijesu bili uključeni u bilo kakve razgovore o osnivanju novog takmičenja.

– Dajemo punu podršku dugoročnim fudbalskim partnerima u Velikoj Britaniji i Evropi i želimo da pružimo navijačima najbolju moguću akciju sa najboljih fudbalskih takmičenja na svetu, piše u saopštenju televizijske mreže.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve