Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Arina Sabalenka i Novak Đoković na prvom mjestu od ponedjeljka

Sabalenka će od 11. septembra prvi put u karijeri biti broj 1 na WTA listi i smjeniće Poljakinju Svjontek nakon 75 nedjelja vladavine svjetskom rang listom.

Bjeloruskinja Arina Sabalenka i Novak Đoković preuzeće prvo mjesto na WTA, odnosno ATP listi po završetku US opena, kada ona bude objavljena u ponedjeljak ujutro 11. septembra, bez obzira na konačan rezultat na posljednjem Grand slem turniru sezone.

Đokoviću je za povratak na prvo mjesto bila dovoljna pobjeda u prvom kolu US opena, dok je Sabalenka osigurala prvi put dolazak na vrh WTA liste nakon poraza Poljakinje Ige Svjontek u 4. kolu od Letonke Jelene Ostapenko.

Sabalenka će od 11. septembra prvi put u karijeri biti broj 1 na WTA listi i smjeniće Poljakinju Svjontek nakon 75 nedjelja vladavine svjetskom rang listom.

Rijetko se dešava da Grand slem turnir bude mjesto na kojem se u obje konkurencije smjene lideri na obje liste, prvi put se to u istoriji tenisa desilo 9.septembra 1991. godine, dakle takođe nakon US opena, kada su broj 1 postali Jugoslovenka Monika Seleš i Šveđanin Stefan Edberg. Njemica Štefi Graf i Amerikanac Andre Agasi, koji su danas bračni par morali su da prepuste prve pozicije tog dana.

Sabalenka će biti 29. teniska kraljica 3.novembra 1975. godine od kada se računaju ostvareni rezultati na turnirima za svjetsku rang listu.

“Doći na broj jedan WTA liste je nešto o čemu sam sanjala još od malena, otkako sam počela da igram tenis”, rekla je Sabalenka za sajt WTA.

Sabalenka će ujedno biti i tek osma teniserka koja je tokom svoje karijere držala prvo mjesto i u singlu i u dublu, pošto je na vrhu dubl rang-liste bila u februaru 2021. godine.

“Ova godina je nevjerovatna za mene i moj tim i ovo je savršena nagrada za sav naš naporan rad”, rekla je Sabalenka.

“Nevjerovatan je osjećaj pridružiti se sjajnoj listi teniserki koje su to uspjele i za mene je velika čast što se mogu nazvati svjetskim brojem jedan u pojedinačnoj konkurenciji”, dodala je ona.

U muškoj konkurenciji se već nakon prvog kola znalo da će Đoković ponovo na vrhu ATP liste smjeniti Karlosa Alkaraza, koji je ukupno bio 36 nedjelja prvi reket svijeta.

Đoković narednog ponedjeljla počinje svoju 390.nedjelju na prvom mjestu ATP liste u svom ukupno 10. “mandatu” kao svjetski broj 1.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve