Hrvatska izborna komisija saopštila je danas da je njena odluka da zabrani glasanje na parlamentarnim izborima građanima kojima je dijagnostifiovan COVID-19 u skladu sa zakonom i da služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja građana od zaraznih bolesti.

Foto: Beta/AP

Izborna komisija je 1. jula djelimično izmijenila preporuke za dolazak na birališta, ali je ostala ključna odredba o zabrani glasanja zaraženima korona virusom.

Komisija je preporučila i da građani u nedjelju ujutru izmjere temperaturu i da ukoliko imaju veću od 37,2 stepena i ako imaju respiratorne simptome karakteristične za COVID-19 treba da pozovu svog ljekara.

“Bilo koja druga, blaža mjera kojom bi se pokušao postići taj cilj u pitanje bi dovela zdravlje građana, te smatramo da se u ovom slučaju ne može govoriti o ‘nižem ili višem stepenu’ štete za građane”, navodi se u odgovoru Komisije nevladinoj organizaciji Gong, koja je dovela u pitanje ustavnost njene odluke da zabrani glasanje zaraženima korona virusom.

Braneći svoju odluku, Komisija je navela da je njena obaveza da osigura pravo na zdravlje svim članovima biračkog odbora kao i biračima, a da se zaštita članova koji bi kontaktirali sa zaraženima “ne može osigurati maskom i rukavicama”, prenijela je Hina.

Zaraženi neće moći da glasaju na parlamentarnim izborima, jer im je izrečena mjera izolacije, što uključuje zabranu fizičkih kontakata sa drugim osobama, uključujući članove biračkih odobra.

To znači da se, prema izmijenjenim preporukama, zabrana izlaska na birališta ili glasanja kod kuće odnosi izričito na aktivne slučajeve zaraze COVID-19.

Drugim osobama sa povišenom tjelesnom temperaturom uz druge simptome karakteristične za korona virus sada je savjetovano da telefonom kontaktiraju svoje ljekare. U novim preporukama nije izričito rečeno da im je zabranjeno da dođu na birališta ili da sa biračkim odborima organizuju glasanje kod kuće, što je bilo navedeno u prvobitnim preporukama.

Cilj preporuka izborne komisije je da se spriječi širenje epidemije, ali su one naišle na brojne kritike zbog kršenja izbornog prava.

Izborna komisija je saopštila da su preporuke izmijenjene zbog različitih interpretacija ranijih uputstava za glasanje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve