Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Živković o 200 dana Vlade: Sudaraju se po holovima, međusobno sukobljavaju, a alkohol ne koriste samo za dezinfekciju

Svaki ozbiljan i odgovoran građanin bi trebalo da se zapita šta imamo na sceni i kakvu vlast imamo, tj da se zapita na koji način treba pružiti odgovor onima koji se ovako besprizorno ponašaju, poručio je Živković

Crna Gora je u ucjenjivačkim raljama vladajuće većine prema Vladi. Ovo stanje je neizdrživo. Trpe građani i privreda. Vlast je nozbiljna i neodgovona. Nemamo budžet, ali imamo najveći broj nezaposlenih od 2006. godine, tajno zaduženje, gašenje nacionalne avio-kompanije, saopštio je šef Kluba poslanika DPS-a Danijel Živković na konferenciji za novinare organizovanoj povodom 200 dana rada Vlade Zdravka Krivokapića.

On je rekao da nije prošao jedan dan, a da vladajuća većina nije kritikovala aktuelnu Vladu da je korupcionaška, Vlada bez ideje, strategije i bez prosperiteta, kao i da nema povjerenje onih koji su je glasali.

Ne možemo, kako kaže, zaboraviti veliki broj onih koji su izgubili život zbog širenja epidemije korona virusa, i tu direktnu odgovornost snose čelni ljudi Ministarstva zdravlja, posebno u dijelu koje se odnosi na odbijanje donacija vakcina koje su bile obezbijeđene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima države.

“Kada govorimo o ekonomskom stanju, vidimo da se CG nalazi pred ozbiljnim ekonomskim izazovom, pred ekonomskim ambisom – već šest mjeseci nemamo usvojen budžet, imamo privremeno finansiranje, ministra finansija koji se nalazi u fazi ekonomskog i finansijskoh delirijuma, imamo najveći broj nezaposlenih od 2006. godine, imamo štrajkove na svakom koraku, ugašenu avio-kompaniju, imamo tajno zaduženje u iznosu od 750 miliona eura, zaduženje koje se troši na javnu potrošnju, imamo zaustavljene investicije, nemamo bilo kakvu ekonomsku aktivnost i investicije koje bi generisale i obezbijedile nova radna mjesta… Svaki građanin treba da se zapita gdje Crna Gora ide bez obzira kome je dao svoje povjerenje na prethodnim parlamentarnim izborima”, rekao je Živković.

Ucjenjivačka politika, dodaje on, koja dolazi od strane većeg dijela vladajuće većine, doživjela je svoju kulminaciju prilikom usvajanja neustavnih tužilačkih zakona.

“Vidimo da se usvajaju rješenja suprotna evropskoj praksi. Vidimo kako funkcioniše kada se ucjenjivački ponaša DF, prema druge dvije članice koalicije i Vladi Zdravka Krivokapića. Jedni se zallažu za rekonstrukciju, drugi su protiv, treći su protiv rekonstrukcije po principu švedskog stola, ne zna se ko šta misli i govori. Sudaraju se jedni sa drugima u mišljenjima, kontrdiktorni su. Ne postoji veći stepen političkog licemjerja i kontradiktornosti kao što danas imamo prilike da vidimo na političkoj sceni CG. Zaista je pravo pitanje u kom pravcu će Crna Gora otići u naredna dva ili tri mjeseca”, kaže Živković.

Ističe da je unižen međunarodni integritet i dignitet Crne Gore.

“Vidimo kako se premijer i njegovi saradnici ponašaju, u odnosu na ono što su izjave zvaničnika Srbije upućene premijeru, od različitih kvalifikacija bez bilo kakvog odgovora ruši se dostojanstvo institucija i prvog čovjeka Vlade, a da to ne nailazi na adekvatan odgovor. Povučena je kompletna diplomatska mreža i ono što je CG važila u međunarodnim krugovima, danas više ne važi”, rekao je poslanik DPS-a.

Kada govorimo o temeljnim vrijednostima, kaže Živković, postalo je besmisleno govoriti da su na udaru antifašizam, multinacionalni sklad, ono što su osnovne vrijednosti koje su krasile Crnu Goru.

“Siguran sam da Crna Gora skreće sa evropskog puta i pravo je pitanje gdje će završiti ako ovako neznavena Vlada nastavi svoj pohod i destabilizaciju države”, ističe on.

Živković je istakao da, i pored najbolje želje, nisu mogli naći nijednu pozitivnu stvar koju bi mogli pohvaliti.

“Na primjeru Temeljnog ugovora vidimo kakav je politički cunami u smislu destabilizacije zahvatio Crnu Goru, kako se ponio premijer na jednom takvom primjeru, koliko je bilo netransparentnosti i odsustva odgovornosti vladajuće većine da prezentuju tako važan ugovor za Crnu Goru. Vidimo unižavanje crnogorskog dostojanstva, ugrožavanje svih građana CG, vrijeđanje inteligencije od strane predstavnika vladajuće većine. Sudaraju se po kabinetima i holovima, međusobno se sukobljavaju, sukobljavaju se fizički i mišljenjima. Čini nam se da alkohol ne koriste samo za dezinfekciju, nego za neka druga sredstva uništavajući državnu imovinu. Svako malo se desi da neki od službenika uništi državnu imovinu na nekom od bulevara, i postavlja se pitanje o kakvoj Vladi i vladajućoj većini se ovdje radi”, naglašava Živković.

Prema njegovim riječima, svaki ozbiljan i odgovoran građanin bi trebalo da se zapita šta imamo na sceni i kakvu vlast imamo, tj da se zapita na koji način treba pružiti odgovor onima koji se ovako besprizorno ponašaju.

Cilj vladajuće većine je, smatra Živković, revanšizam i obračun sa političkim neistomišljenicima.

“Žele se obračunavati po principu kako to radi ministarka Bratić, na način što treba ukloniti sve nepodobne funkcionere, direktore, pomoćnike, pa i same profesore koji ne razmišljaju svojom glavom, nego bi trebalo da razmišljaju glavom Vesne Bratić”, rekao je poslanik DPS-a.

Prema njegovom mišljenju, ono što je ključno jeste “svjetlo na kraju tunela”.

“Uzdiže se ipak građanska Crna Gora. Punoljetni građani Crne Gore, svih vjera i nacija, treba da stanu u odbranu osnovnih antifašističkih, evropskih vrijednosti multinacionalne CG. Neka budu sigurni da je ovo samo jedan kratak period tame koji je naišao iznad Crne Gore. Ovakvo postupanje vladajuće većine u proteklih šest mjeseci, koja pokupava da baci CG na koljena, da obezvrijedi ustavni i pravni poredak i tako obezvrijeđenu CG preda na drugim zemljama neće proći. Ovaj put im to, budite sigurni, neće proći”, istakao je Živković.

Prema riječima poslanika DPS-a Nikole Rakočevića Vlada Crne Gore je uradila puno toga da rastjera investitore i oslabi potrošačku moć građana Crne Gore.

“Jedina gora stvar od neusvajanja budžeta je usvajanje ovakvog budžeta. Parlamentarna većina ide u povećanje akciza što dovodi do bujanja sivog tržišta. Sjeverni region odsječen je od ostatka ovakvim budžetom jer se predviđa stopiranje svih kapitalnih investicija na sjeveru. Nema povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti već revanšizam u tom resorima”, kazao je Rakočević.

Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković kaže da nema danas građanina koji se nije uvjerio kroz kakav period je prošla Crna Gora.

“Ovo sa Vladom je primjer da promjene ne moraju biti na bolje. Promjerne na gore u zdravstvenom sistemu je najgore što se može desiti građanima Crne Gore”, istakao je on.

Dočekali smo, kako kaže, da se smjenjuju direktori, doktori radi grabljenja političkog plijena, a toga u medicini ne smije biti.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da imamo dovoljno argumenata da je došlo do ozbiljnog urušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore.

“Zabrinjava ignorisanje evropskih standarda po pitanju niza zakonskoh rješenja. Imali smo niz upozorenja i crvenih alarma iz međunarodne zajednice. Opredjeljenje za EU je većinsko u Crnoj Gori. To je činjenica koja obavezuje. Evropski partneri pozivaju na dijalog i rješavanje pitanja putem dogovora ili eventualno komprimisa”, kazao je Nikolić.

On je podsjetio da smo imali skandale za skandalom od izjave ministra Vladimira Leposavića koji je preko Crne Gore pokušao da sruši međunarodni poredak.

“Zato mi ne znamo danas ko je autentični predstavnik Vlade, je li to Krivokapić koji je tražio ostavku ili Leposavić za kojega ne znamo da li će biti smijenjen. Nismo utvrdili ko je odao tajne podatke jedne članice NATO. Neprimjerene kvalifikacije na račun ambasdora sopstvene države…”, istakao je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ljiljana
07.06.2021-14:11 14:11

SVAKA RIJEC JE NA MJESTU!!!
Ovome se niko nadao nije. Potpuni sunovrat zemlje u svakom smislu, u svakoj instituciji, na svakom koraku. Bruka!!!

Naroz
07.06.2021-15:44 15:44

Inače kad se konstituisala ova vlada bio je dogovor da traje 100 dana, ali je premijer po izboru na dužnost izjavio da su izabrani na rok od 200 dana… I evo isteklo tih 200 turobnih dana, ali se vladi izgleda osladilo, ne bi da ga vade…, a i onim likovima po dubini izgleda. Teško ćemo se mi ovog jada otarasiti…

Neko tamo
07.06.2021-15:50 15:50

Uzs napravili su nam srednjovjekovnu drzavu a u isto vrijeme rijaliti drzavu ko rijaliti srbija
Kako god crna gora nece moci dugo sa kockastim alkoholicarem jer on nije sposoban da vodi drzavu