Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

DNK test svoj lanik uradih; 30 i kusur tisuća rođaka preko noći izgubih; naučnim činjenicama jedan pozamašno rasprostranjeni mit do u tirinte razbih! (I)

Možete misliti, čak i u 21. stoljeću brojni đečki i đojke: vjeruju u takve gluposti, hvale se tijema glupostima, drugima nameću svoje zatucane zablude, lažu sebe i sve oko sebe - i tako vrijeđaju na desetine generacija svojih mrtvih predaka, tj. bezobzirno i neodgovorno se odnašaju spram jedine Istine.

Za aktuelno.me

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, iz Građanah (svrh Oberah) – Riječka nahija, atar Prijestolnice Cetinje

P R E D G O V O R

NAUKA JE SMRT ZA MITOVE!

Naravno, to važi đe mozga ima.

Za švagnute mitomane nauka je nenaravni, nenadni i neprihvaćeni bauk – koji nipošto ne smije naškoditi njihovim omiljenim bapskim pričama.

U V O D

Potlje jednoga dijela pripadnika nekih crnogorskih plemena, što čini Bog ve pita koliko silnih desetina tisuća postojbnika Crne Gore, koji tvrde da su potomci Nemanjića ili Mrnjavčevića, i tijem drže da su (toboš nečesovi) Srbalji – zisto, barem u našoj Domovini, većega i čistijega Srbalja od autora ovoga štiva – nema!

Naime, kako ne čuh da se iđe iko po Crnoj Gori predstavlja ka’ potomak tankuljavih dinasta Lazarevića, logično je da Miodrag Draga Blažo'a Bajković iz Građanah, ka’ 17-i potomak znamenitoga Pavla Orlovića sa Kosova polja, i viteza iz Kosovskoga boja – zauzme treće mjesto u srbskim redovima armade živećih potomaka slavnijeh predakah.

U tomu smislu neoficijelno pośedujem bronzanu medalju.

Doduše, podosta je to iza ovdašnjih potomaka Nemanjića – nosioca zlatne medalje, i potomaka Mrnjavčevića – nosioca srebrne medalje, ali – medalja je medalja.

____________________

Mimogred:

Posrbica Andro Šuplja Lama (kanta) i Posrbica Milanče Gnjili Pipun (da l’ je voćka ili povrćka – ne može mu se utvrditi) zaludu glume vrle Srbalje, tj. veselu Srbadiju.

Oni su za srbski rod (po krvi) u odnosu na mene: dva obična ćinteza.

____________________

“Naučni fakat” koji zbori o takvom mojemu porijeklu Srbalja-Kosovara, dolazi od lakomislenoga narodnoga i bratstveničkoga predanja, tačnije rečeno – od (vjerovatno) višestoljetnoga i (zasigurno) višegeneracijskoga mlaćenja prazne slame.

Doslovice isto o koncu prethodne rečenice važi za današnje ”Nemanjiće” po Bjelopavlićah (ima takvijeh ”Nemanjića” u još pođekoje ovdašnje pleme), i za ”Mrnjavčeviće” po Kučah.

Znači, tu se radi o šupljoglavom palamuđenju koje u konkretnim slučajevima definišem ka’:

Orkestarsko sviranje, i mitomanske pjesme solo pjevanje – pokondirenom penisu.

Možete misliti, čak i u 21. stoljeću brojni đečki i đojke: vjeruju u takve gluposti, hvale se tijema glupostima, drugima nameću svoje zatucane zablude, lažu sebe i sve oko sebe – i tako vrijeđaju na desetine generacija svojih mrtvih predaka, tj. bezobzirno i neodgovorno se odnašaju spram jedine Istine.

Glede na to da ću se u drugom dijelu ovoga štiva (za 10-ak dana) – isključivo baviti Bajkovićima i još nekim bratstvima (radi se o osam bratstava), koja prepričavajućom metodom – s koljena na koljeno – tvrde: da vodimo porijeklo od Pavelinja Orlušine, kosovskoga viteza prosutija utrobica, a tijem i džigerica, odnosno – (sad ozbiljno) da imamo zajedničko porijeklo od kneza Bajka iz ”Gorskoga vijenca” (navodno – petoga potomka ozgor spominjanoga Pakija Kosovara) – da priču o Bjelopavlićima i Kučima ne ostavim nedokončanu.

O Bjelopavlićima

Spram predanja Bjelopavlići su potomci (dvije verzije):

  • Bijeloga Pavla, čukununuka Stefana Dečanskoga (postoji i varijanta da je u pitanju sestrić cara Dušana …);
  • Palji Bardija, sina Leke Dukađina (Arbanas-Albanac).

Pogledano na genetsku ukupnost plemena – ni jedno ni drugo tačno nije.

Naime, Bjelopavlići imaju sljedeće haplogrupe:

  • E1b (podgrupa: Z13591) – prevladava među Bjelopavlićima;
  • I2a (podgrupa: Y3120);
  • I2a (podgrupa: BY93199);
  • J2a (podgrupa: Z38299);
  • L (podgrupa: M349) – generalno jako rijetka.

Iz prethodnoga je jasno da se radi o vrlo heterogenoj genetskoj strukturi plemena, što opetovano očito znači: ni primać, ni pod razno nijesu (svi) potomci jednoga čojka, istoga insana – inače bi (svi) imali istu haplogrupu – bilo da se radi o: Bijelomu Pavlu, ili Palji Bardiju.

Ipak, donekle je realna druga varijanta, jer prevladavajuća haplogrupa E1b … upućuje na arbanaško porijeklo jednoga dijela plemena.

Bjelopavlići, DNK-aovski se testirajte – pa mi kontrirajte.

O Kučima

Kuči su, uz Ćekliće (R1a-Z280-L366-…) – genetski daleko najhomogenije crnogorsko pleme.

Svi Kuči imaju haplogrupu E1b-V13 (uz ”nizvodno” grananje), a to znači da su albanskoga porijekla ili, tačnije rečeno – da dijele iste gene sa Albancima.

I – tu se stavlja velja savršeno okrugla crvena tačka, koja jasno i glasno veli:

Na temu porijekla, tj. genetike Kuča – stop je svakojoj daljoj priči.

Iskreno, najiskrenije: da sam ja na njihovom mjestu – lično bih se silno ponosio takvim svojim porijeklom, tj. tom svojom krvlju.

Da uđenem, Vasojevići su po genetici vrlo blizu Kučima i Albancima.

Zamislite sve one tragikomične Kuče, koji se izjašnjavaju ka’ ortodoksni, čisti Srbalji, a koji, usljed pukoga neznanja i/ili gologa neprihvatanja naučno utemeljenih činjenica o sopstvenom porijeklu – ne žele da prihvate jedinu Istinu!

Znači, Kuči koji ostrašćeno glumite da ste odvazda Srbalji, jasno – kad najprije na stranu stavimo svačije pravo da bude što mu gođ drago: taj svoj cjelokupni, nepotrebni i – u odnosu na vaš zbiljski značaj, karakteristike mentalnoga sklopa, osobenost povjesnice i (posebice) osobite gene – neslavni srbski tovar komotno objesite o nečesovi klin na zid od pojate, i to vanka da tu vašu zabludu iliti izmišljotinu kiše spiraju i Sunce sprži, a klin do kraja rđa iźede.

Kuči, DNK-aovski se testirajte – pa mi kontrirajte.

R A Z R A D A

Kad su moji Bajkovići u pitanju, mnim na one koji vjeruju da su potomci nigda živećega, prosto igda postojećega Orloviću Pavla, jasno – kad najprije na stranu stavimo svačije pravo da vjeruje u što gođ mu drago – prišivam im dijagnozu da su: dibidus kreteni, tj. kretenčine, iliti: maloumni magarci.

____________________

Mimogred:

Ovo: ”maloumni magarci” je neuporedivo teži slučaj od, recimo: ”maloumni majmuni”.

Naime, naučnjaci vele da se ljudska rasa od majmuna rastala neđe priđe šest do šest i po meleona godina, dok magarca ka’ karike u ljudskoj genealogiji, ili pasa u rodoslovu – nema.

____________________

Napominjem:

Čitaoci, ako vam neko od Bajkovića rekne da vodi porijeklo od Paśka Orlovskoga sa Kosova, na to mu, molim – ni pet ni šest, no ka’ iz topa – odgovorite:

Ti si maloumni magarac!

Ukoliko uslijedi njegovo:

Što to reče, čoče?

Kako se usuđuješ?

Sad ću ti gonit sve po spisku! …

vi se iz cuga pozovite na mene, i pokažite mu ovo štivo.

Naravno, i budući (barem jedan) nastavak koji će biti konkretnim naučnim činjenicama potkrijepljen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

20 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
20.05.2024-08:29 08:29

Šarplaninac Čoban mi veli, šarplaninac je to brajko moj i život je spreman za ovcu dat. Šarplaninac trčkara za ovcama okuplja ih u stado, pazi da se ne zagube, da ne zastrane u tuđe stado ili ne daj bože da ig česovi vuk ne bestraga. Pitam ga čiste radoznalosti o česa to radi. Počeša se iza uva čobanin pa mudro prozbori. Šarplaninac od malena se vaspitava da je ovca najpametnija, najača i najhrabrija ovca. Tako, od malena, vaspitan šarplaninac uobrazi da je stvarno ovca da treba da je stalno na obroncima stada, da ig drži na okupu, a ako naiđe… Pročitaj više »

Cuca
20.05.2024-09:22 09:22

Tako je, kaže svetosavska sekta da je
nikad postojeći Pavle Orlović napravio
tako reći sve Crnogorce.
To je onaj lik nacrtan ( opet laž na
Kosovu) dje ga ona djevojka zaliva rujnim vinom da mu izliječi rane.
Sve sama srpska laž!

LoMi
20.05.2024-09:24 09:24

Uf dobro je da nijesmo rodjaci, sa takvom facom vidim da si od Pavelića 100%

Piki 81
20.05.2024-10:06 10:06

Ti imaš rodbinu?! ahahahahahahaaaaaaaaa

Anonymous
20.05.2024-12:10 12:10
Reply to  Piki 81

Naucno je utvrdjeno da veliki Njegos u koga se kunete,a koga ic ne razumijete,nikakve veze sa serbijom i serbima nema,istina boli…

Lada
20.05.2024-11:32 11:32

Crnogorci i Albanci imaju više sličnosti nego Crnogorci i Srbi. Tu uopče mislim na tzv. dinarske, gorštačke tipove muškaraca i žena što se vidi i po mentalitetu i po izgledu.Tu spadaju i Hercegovci.Ne znam, nisam naučno provjeravala , ali izgleda da imamo više ilirskoga nego slavenskoga i bizantskoga.

xxy
20.05.2024-13:06 13:06
Reply to  Lada

Albanci imaju kavkazski gen a na Balkanu su od 11 vijeka. Srbija BiH ,Crna Gora Hrvatska isti ,staroevropski ,sa manje slovenskog itd,
a zapadna Hrvatska to jest kajkavci imaju vise slovenskog gena.
A Srbija sjever ima sjeverno dinarski i panonski a Crnogorci ,Hercegovci ,Bokelji ,zap.Sumadija Zlatibor,, Bosanci ,Dalmatinci,Lika ,Banija Kordun isti juzno dinarski gen.

https://www.youtube.com/watch?v=2lIbHopyY5c&t=1756s

Stojan
20.05.2024-11:44 11:44

Danilo I. i Knjaz Danilo su i bez genetskijeh istraživanja znali za Ćekliće i Kuče. Da nijesu poveli tri četri istrage, danas bi čistiji Albanci živjeli u Kuče i Ćekliće no u Tiranu.

xxy
20.05.2024-13:09 13:09
Reply to  Stojan

Knjaz Danilo i Vojvoda Mirko su vrsili pohare i istrage Kuca i Bjelopavlica jer nisu bili pokrni i nisu htjeli placati njima porez , to je njima bilo mjerilo a ne genetika.

A istraga, pljacki, ubistava ,krvnih osveta je bila svakodnivnica u Staroj Crnoj Gori.

xxy
21.05.2024-07:24 07:24
Reply to  Stojan

Bogami znao je i Njegos bez genetskih istrazivanja da su Crnogorci Srbi pa je 1846 medalju za Hrabrost nazvao po srpskom junaku Milosu Obilicu , govorio “sucim cete izaci pred Milosa i ostale srpske vitezove” Znao je i Knjaz Danilo pa je 1856 u skole uveo skolsku Krsnu slavu “Svetog Savu” Pa je i u Zakoniku 1855 rekao da Crnoj Gori zive Srbi, ko je se dijele na Crnogorce i Brdjane. Znao je i Knjaz/Kralj Nikola pa je 1878 rekao da je Crna Gora dobila izlaz na srpsko more, pa je sebe smatrao srpskim Kraljem a Crnu Goru jednu od… Pročitaj više »

xxy
20.05.2024-11:49 11:49

https://www.youtube.com/watch?v=IuiGDLko_jo

Nebojša Drašković – Autor knjige “Gospodari gena u Crnoj Gori”

evo o DNK stanovnika Crne Gore , starosjedilaca, staro evropski gen ,pa manje slovenski , nesto i iz Anadolije i gena Rimljana ,, Kelta itd i to hiljadama godina unazad na Balkanu .
Ali uglavnom isti predak/gen Crna Gora, ,Srbija ,,BiH ,Hrvatska.

Albanci na Balkanu tek od 11 vijeka i kod njih dominira taj kakvkaski gen koji se pomjesao sa balkanskim ali tek poslije 11 vijeka. ..itd itd…

Zzzzzz
20.05.2024-12:42 12:42

A ko ste vi znate li? Ja sam procitala tekst” Porijeklo Crnogoraca” na portalu Skala radio u kome su dati precizni podaci i izvori koji su SVE objasnili—- taj tekst je stavio naucnu tacku na sve price o “ poreklu Crnogoraca””” sve ostalo je suvisno

Ljubo
20.05.2024-13:35 13:35

Za koga radi Nebojša Drašković? Neka se Nebojša zaustavi na prezentiranju baze podataka kojom raspolaže, a objašnjenja, svoja tumačenja neka zadrži za sebe. Igrač je to …

Oscar
20.05.2024-13:37 13:37

Slušaj srbijanac…..i Njegoš je po vašem shvatanju bio Hrvat ili kako vi kažete Ustaša, jer je u Gorskom vijencu pisao htvatskim jezikom, po vašem shvatanju.
Pisao je; ” pučina je marva crna…”
Znači pučanstvo.
“Ćud je ženska čudna rabota, tisuću će promijeniti vjera, da učini što joj srce žudi…”
Rekao knez Rogan……

Max
20.05.2024-23:29 23:29
Reply to  Oscar

Pučina je STOKA jedna grdna. Dobre duše dok joj rebra puču…

Ćud je ženska SMIJEŠNA rabota, STOTINU će promijeniti vjera, da učini što joj srce žudi…

dragan
20.05.2024-13:41 13:41

Svaka Vam cast Gospodine. Respekt.

Krsto
20.05.2024-16:32 16:32

Franjevački izvještaj iz 17. vijeka o Bjelopavlićima, Piperima, Kučima i Bratonožićima :

”nulla di meno essegno quasi tutti del rito serviano, e di lingua Illrica ponno piu presto dirsi Schiavoni, ch’ Albanesi”

Prijevod na crnogorski:

”Budući da su svi srpskog (pravoslavnog) obreda i ilirskog (slovenskog) jezika, uskoro bi se trebali zvati Sloveni umjesto Albanci”

Ivan
20.05.2024-17:35 17:35

Svaka čast Bajkoviću! Ovoliko negativnih komentara pokazuje koliko ste pogili u centar sa tekstom!

Što više ljudi bude vadilo svoje DNK porijeklo, tako će padati u vodu mnogi mitovi, kao što je već pao onaj da au Petrovići porijeklom od Erakovića iz Hercegovine.

https://www.portalanalitika.me/clanak/njegos-i-petrovici-nijesu-bili-slovenskog-porijekla-to-je-potvrdila-nauka

xxy
21.05.2024-07:11 07:11
Reply to  Ivan

Vladika Danilo I se prezivao Herakovic a kanije su Petrovici i logicno je nose gene Herakovica .
E sad koliko Herakovici imaju slovenskih gena to je pitanje.
Draskovic objasnjava stanovnistvo Crne Gore ,BiH ,Srbije ,Hrvatske imaju iste gene a oni su staroevropski , manje slovenskog gena i plus ostalih gena , rimskih ,anadolijskih ,Keltskih itd.

A Herakovci/Petrovici su dosli iz BiH u Crnu Goru a izjasnjavali sa kao Srbi ,nosili srpske titule govorili srpski jezik pa koje god gene da su nosili.

Cataw
20.05.2024-23:44 23:44

Uradih ja taj test prije par godina i saznah da sam 78% Aškenazi Jevrej. Ej! Moga šoka. Neka baba po ženskoj liniji skrivala porijeklo…