Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski: Prespora pomoć Zapada Ukrajini; Putin imenovao novog zamjenika ministra odbrane

Kao rezultat granatiranja rekreacionog centra u Harkovskoj oblasti ubijeno je šestoro ljudi, a 27 je ranjeno. Ruske trupe su udvostručile broj napada u pravcu Harkova, a u pravcu sela Sivir se vode žestoke borbe objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Ruski Belgorod redovno je na udaru ukrajinskih bespilotnih letjelica i raketa. Povrijeđeno je 13 osoba u jučerašnjem napadu na tu oblast, saopštio je gubernator oblasti Vječeslav Glatkov.

Rat u Ukrajini – 816. dan.

Španija najavila novi paket pomoći Ukrajini

Španska ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će njena zemlja u junu poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove “leopard” i municiju.

Ministarka je na sastanku Kontakt grupe u Ramštajn formatu navela da Španije ulaže napore i za obuku ukrajinskih vojnika.

Nebenzja: Diplomatsko rješenje moguće nakon denacifikacije Ukrajine

Političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize je i dalje moguće, ali pod uslovom denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, kao i njenog povratka na neutralan i nesvrstan status, izjavio je stalni predstavnik Rusije pre UN Vasilij Nebenzja na sjednici SB UN o Ukrajini.

Istakao je da je bitno da prava ukrajinskih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina budu potpuno obezbijeđena, čime bi se otklonili osnovni uzroci rata, prenosi RIA Novosti.

Kina poziva SAD da ne koriste ukrajinski sukob za unaprijeđenje svoje geopolitičke strategije, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Kine u organizaciji Geng Šuang.

“Željeli bismo da skrenemo pažnju Sjedinjenim Državama da odvraćanje pažnje i prebacivanje krivice nije pravi način za rješavanje ukrajinske krize“, naglasio je Nebenzja.

Kijev: Nastavljaju se borbe kod Harkova, najaktivniji napadi na Pokrovskom pravcu

U Harkovskoj oblasti borbe se nastavljaju kod mjesta Starice i Vovčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

U Harkovskoj oblasti, ruske snage su šest puta vazdušnim putem napale više mjesta, uključujući ciljanje iz topovskih helikoptera i bacanje protivvazdušnih raketa.

Na pravcu Pokrovski, ukupan broj sukoba porastao je na 24, od kojih je osam u toku. Ukrajinska agencija navodi da su ruske snage oborile ukupno osam sistema PVO u blizini Oleksandropolja, Kalinova i Želanja.

Zelenski za Rojters: Prespora pomoć Zapada Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski izjavio je da “predugo” traje donošenje odluke zapadnih saveznika o vojnoj podršci Ukrajini.

Opisao je isporuku vojne pomoći, posebno protivvazdušnih sistema, poput “patriota na koje se Ukrajina uveliko oslanja u ratu sa Rusijom, kao “jedan veliki korak naprijed, ali prije toga, dva koraka unazad”.

“Svaka odluka do koje mi, a kasnije svi zajedno, dođemo kasni oko godinu dana”, rekao je Zelenski u intervjuu za Rojters.

Zelenski je takođe, predložio načine na koje bi saveznici mogli da pomognu direktnije, uključujući obaranje ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije u određenim okolnostima.

Prema riječima 46-godišnjaka, situacija na bojnom polju na sjeveroistoku zemlje je sada pod kontrolom, nakon što su moskovske snage prešle granicu i pokrenule prodore ka gradu Harkovu.

Putin imenovao novog zamjenika ministra odbrane

Predsjednik Rusije Vladimir Putin imenovao je Olega Saveljova za zamjenika ministra odbrane, šefa kabineta rukovodioca resora.

Ruski lider je drugim ukazom sa te funkcije razriješio dosadašnjeg zamjenika, general-pukovnika Jurija Sadovenka.

Saveljov je prethodno obavljao dužnost revizora Uprave za obračun i plaćanja, a u periodu od 2012. do 2013. godine bio je na funkciji zamjenika aktuelnog ministra odbrane Andreja Belousova u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Litvinjenko: Ukrajina razumije da će se sukob okončati pregovorima

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Oleksander Litvinjenko izjavio je da Ukrajina razumije da se sukob mora okončati pregovorima.

“Situacija na frontu je izuzetno teška, ali daleko od katastrofalne. Ukrajina jasno razumije da će se rat završiti pregovorima”, prenijela je pres-služba Nacionalne bezbjednosne službe Ukrajine objavu Litvinjenka na društvenim mrežama.

Ukrajina tvrdi da zadržava proboj Rusa kod naselja u Luganskoj oblasti

Ukrajina je saopštila da njene trupe zadržavaju ruske snage u blizini Belogorovke u Luganskoj oblasti, naselja za koje Moskva tvrdi da je pod njenom kontrolom.

“Odbrambene snage prilično dugo zadržavaju navalu neprijatelja, koji pokušava da nekako napreduje u oblasti Belogorovke”, naveo je generalštab Kijeva.

Ostin: SAD će ubrzati slanje pomoći Ukrajini, biće razlike na bojnom polju

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da će Ukrajina imati stalan priliv vojne i bezbjednosne pomoći od Sjedinjenih Država – “iz nedjelje u nedjelju”.

“Snage Kremlja pokušaće da ostvare napredak u narednim nedeljama, kao i da stvore tampon zonu duž ukrajinske granice”, rekao je Ostin na onlajn sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu.

Ostin, takođe, ponavlja da SAD ostaju posvećene u podršci Ukrajine.

“Putinova nova ofanziva na Harkov samo naglašava važnost ove Kontakt grupe. Vidjećete stalan priliv američke pomoći Ukrajini, iz nedjelje u nedjelju. Ponovo hitno isporučujemo potrebnu pomoć Ukrajini. Pomoć koju šaljemo će napraviti razliku na bojnom polju”, rekao je Ostin.

Lavrov: Sastanak Putina i Sija u julu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping planiraju da se sastanu tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u julu, što je dio predstojećeg diplomatskog kalendara između dvije zemlje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, Lavrom je izrazio zahvalnost Pekingu na “uravnoteženom stavu” o rješenju konflikta u Ukrajini.

Šef ruske diplomatije je pozdravio predlog kineskog predsjednika Si Đinpinga da se organizuje mirovna konferencija sa ravnopravnim učešćem Moskve i Kijeva, koje uzima u obzir interese Rusije.

“Ruska vojska zauzela selo Bilogorivka na istoku”

Ruska vojska je objavila danas da je osvojila selo Bilogorivku u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk, jednom od posljednjih koje je izmaklo ruskoj kontroli u toj oblasti.

Rusija je septembra 2022. proglasila pripajanje Luganske i još tri ukrajinske oblasti, Donjecke oblasti na istoku zemlje kao i Zaporoške i Hersonske oblasti na jugu.

“U borbenim operacijama jedinice Južnog sastava potpuno su oslobodile Bilogorivku u Narodnoj republici Lugansk, i zauzele povoljnije položaje”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina kojoj nedostaje ljudstvo i municija pod pritiskom je na velikom dijelu fronta, a Rusija je 10. maja počela novu ofanzivu na sjeveru, dok istovremeno nastavlja napade na istoku Ukrajine.

Selo Bilogorivka nalazi se u Luganskoj oblasti koja je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da strahuje da bi ruska ofanziva, koja je počela 10. maja na sjeveru u Harkovskoj oblasti, mogla biti “prvi talas” mnogo šire ofanzive.

Pored kopnenih napada Rusija nastavlja svakodnevna bombardovanja i granatiranja ukrajinskih gradova. Jedan čovjek je poginuo danas u napadu na Herson, glavni grad istoimene oblasti na jugu Ukrajine, jedne od četiri koju je Kremlj pripojio.

Ruske trupe su morale da se povuku iz tog grada u novembru 2022. pošto su ga okupirale više mjeseci. Od tada je grad pod neprestanim ruskim artiljerijskim i drugim napadima.

Bliski Navaljnov saradnik: Neću odustati od borbe protiv Putina

Leonid Volkov, bliski saradnik pokojnog ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, poručio je u intervjuu za britanski BBC da „nikada neće odustati“ u svojoj borbi protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je preminuo u zatvoru u Arktičkom krugu tokom februara, za šta je Volkov direktno okrivio Putina.

U svom prvom TV intervjuu od marta, kada je napadnut čekićem ispred zgrade u kojoj živi u Litvaniji, Volkov je izjavio u emisiji „Nedjelja sa Laurom Kinsberg“ da je Navaljni tražio od njih da „nikada ne odustaju i da nastave sa svojim radom do pobjede nad Putinom i izgradnje prelijepe Rusije budućnosti“.

Rad na tome je „jedini praktičan način da se očuva njegovo nasljeđe i da njegova žrtva ne bude uzaludna“, kazao je Volkov, u insertima iz intervjua obavljenog putem video linka.

Za Navaljnija je rekao da je „sjajan čovjek, osoba koja inspiriše, istinski heroj, velik i sposoban politički vođa“, te da je njegova smrt „otvorena rana na našim srcima“ i da on ne može biti zamijenjen, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ipak, dodao je da je sada na opozicionom pokretu da podrži udovicu Navaljnog, Juliju, kao novog „harizmatičnog vođu“.

Volkov je kazao da je tokom napada, neko razbio prozor na automobilu, poprskao ga suzavcem nakon čega ga je udario čekićem.

Navaljnijevi saradnici su objavili fotografije koje pokazuju povrede Volkova, uključujući modricu na oku, crveni ožiljak na čelu i krv na nozi.

Volkov je radio kao šef kabineta Navaljnog, te kao predsjedavajući njegove fondacije za borbu protiv korupcije do 2023. godine.

Medvedev: Zelenski uzurpirao vlast

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski suštinski je uzurpirao vlast nakon što su otkazani predsjednički izbori u Ukrajini, rekao je zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

“On je pljunuo na Ustav svoje zemlje, ignorisao Ustavni sud Ukrajine i nije čak ni produžio, već je uzurpirao vrhovnu vlast. On se pokrio neartikulisanom deklaracijom Vrhovne rade o ukidanju predsjedničkih izbora u vrijeme rata”, istakao je Medvedev, prenosi Srna.

Sadašnjem ukrajinskom predsjedniku ustavna ovlašćenja ističu noćas.

Izbori u Ukrajini trebalo je da budu održani u martu, ali se to nije desilo zbog proglašenja vanrednog stanja u zemlji.

Putin: Raisi bio pravi prijatelj Rusije, nenadoknadiv gubitak

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je iranskog predsjednika Ebrahima Raisija kao „izvanrednog političara“ i rekao da je njegova smrt „nenadoknadiv gubitak“, navodi se u saopštenju Kremlja, koje prenosi CNN.

„Kao pravi prijatelj Rusije, dao je neprocjenjiv lični doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših zemalja i uložio velike napore da ih dovede na nivo strateškog partnerstva“, rekao je Putin.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao je Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana kao „prave, pouzdane prijatelje Rusije“ i dodao da je ta zemlja „duboko ožalošćena“ njihovom smrću.

„Njihova uloga u jačanju obostrano korisne rusko-iranske saradnje i partnerstva od povjerenja je neprocjenjiva. Iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava, kaoj i svim prijateljskim narodom Irana“, rekao je Lavrov.

Sve bliži odnos između Rusije i Irana postao je očigledniji od ruske invazije na Ukrajinu. Iran je Rusiji obezbijedio bespilotne letilice Šahed koje su korišćene za gađanje Ukrajine.

U napadu dronom oštećena rafinerija u Slavjansku u Rusiji

Rafinerija nafte u Slavjansku u Krasnodarskoj oblasti u Rusiji oštećena je u napadu dronom, prenio je Tas.

Kako navode, riječ je o privatnoj rafineriji u kojoj se proizvede četiri miliona tona nafte godišnje, odnosno 80.000 barela dnevno.

Guverner: Ruski napadi odnijeli živote 12 civila u proteklom danu, povrijeđeno najmanje 55

U ruskim napadima na Ukrajinu tokom proteklog dana poginulo je najmanje 12 civila, a povrijeđeno najmanje 55, saopštile su regionalne vlasti.
Ogromna većina civilnih žrtava prijavljena je u Harkovskoj oblasti, gdje je 12 ljudi poginulo, a 40 povrijeđeno, rekao je guverner Oleh Sinjehubov.

Kijev: Ukrajinske snage oborile 29 ruskih dronova tokom noći

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da su ukrajinske snage oborile svih 29 dronova tokom noćnih napada, preneo je Rojters.

Dodaju da je 16 dronova oboreno u Nikolajevskoj oblasti i da su ostaci letjelica oštetili stambeni objekat i izazvali požar.

Tri drona oborena su u Lavovskoj oblasti, a dronovi su oboreni u i u Odeskoj i Poltavskoj oblasti.

U granatiranju u Harkovskoj oblasti poginulo šest osoba

Kao rezultat granatiranja rekreacionog centra u Harkovskoj oblasti ubijeno je šestoro ljudi, a 27 je ranjeno.

Predsjednik Ukrajine izrazio je saučešće porodicama stradalih i ponovio da bi nebo iznad Harkova bilo zaštićeno ukoliko bi imali dva PVO “patriot” da brane stanovništvo.

Udvostručen broj napada u pravcu Harkova

Ruske trupe su udvostručile broj napada u pravcu Harkova, a u pravcu sela Sivir se vode žestoke borbe objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski Belgorod redovno je na udaru ukrajinskih bespilotnih letjelica i raketa. Povrijeđeno je 13 osoba u jučerašnjem napadu na tu oblast, saopštio je gubernator oblasti Vječeslav Glatkov.

Ukrajinska delegacija u Vašingtonu pokušava da ubijedi administraciju predsjednika SAD da dozvoli upotrebu američkog naoružanja preko granice sa Rusijom.

Tokom jučerašnjeg dana uništen je minolovac ruske Crnomorske flote, saopštila je ukrajinska mornarica.

Na Vovčanskom pravcu graničari brigade su uz pomoć “FPV” dronova pogodili dvije pešadijske grupe ruske vojske, navodi Kijev uspjeh na frontu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve