Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Janjušević: Zakon o lokalnoj samoupravi doprinijeće decentralizaciji u Crnoj Gori

Podsjeća da je reforma javne uprave komplenksan proces koji je uvijek živ i aktuelan

Decentralizacija je proces koji se mora uspostaviti u Crnoj Gori, kazao je Dragiša Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave.

On je u emisiji „Vox populi“ na RT NK poručio da će Zakon o lokalnoj samoupravi ubrzo biti u Skupštini na javnoj raspravi, te da će sadržati brojne novine. Napominje da su prethodno urađene opširne analize koje su pokazale glavne probleme lokalnih samouprava.

“Analiza nam je pokazala da smo mi zaista država u kojoj je dobrim dijelom centralizovana lokalna samouprava od svih država u regionu, da ne pominjem EU. Zato, moramo jedan monotipski model lokalnih samouprava koji sad imamo okrenuti u drugom pravcu-ići u asimetričnu decentralizaciju, ka jednom politipskom modelu. To dalje znači da moramo pored Opština, kao jedinica lokalne samouprave uvoditi gradove koji bi preuzeli sa centralnog nivoa određene nadležnosti”, istakao je Janjušević.

Navodi da su utvrđeni jasni kriterijumi za dobijanje statusa grada.

“Postoje četiri kriterijuma: broj stanovništva, fiskalni kapaciteti lokalnih samouprava, ekonomska diverzifikacija i razvoj infrastrukture. Mislim da smo na dobrom putu da uz kvalitetne kriterijume uđemo u proces decentralizacije i politipski model lokalnih samouprava u Crnoj Gori”, kazao je Janjušević.

Podsjeća da je reforma javne uprave komplenksan proces koji je uvijek živ i aktuelan.

“Ministarstvo javne uprave, kako dodaje, zato realizuje brojne projekte- nacrt Zakona o Vladi je pripremljen, nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacija je u skupštinskoj proceduri, izrada metodologije nagrađivanja za izvrsnost u javnoj upravi kao i brojne druge, zaključio je Janjušević.

Izvorrtnk.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve