Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Indentifikovana potreba za izmjenom 85 zakona

Održan okrugli sto o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru

Indentifikovana je potreba za izmjenom 85 zakona, na način što se u zakonima prepoznaje kokretna nadležnost inspektora koji vrše inspekcijski nadzor u toj oblasti, zaključak je danas održanog okruglog stola u organizaciji Ministarstva javne uprave (MJU).

Navodi se da Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru održan je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave.

“Ministarstvo javne uprave je formiralo Radno tijlelo koje je pripremilo Predlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisne odredbe o inspekcijskom nadzoru. U postupku pripreme zakonskog teksta, sagledane su odredbe 175 zakona, koje su u skladu sa zaključkom Vlade dostavila resorna ministarstva. Nakon analize ovih propisa, indentifikovana je potreba za izmjenom 85 zakona, na način što se u zakonima prepoznaje kokretna nadležnost inspektora koji vrše inspekcijski nadzor u toj oblasti”, kazali su iz resora.

Iz MJU su naveli da izmjenom ovih zakona stvara se mogućnost da se implementira model inspekcijskog nadzora čiji je cilj ojačati povezanost između ministarstava i inspekcija, kao i povezanost između kreiranja politike i zakonodavstva u određenoj oblasti i izvršavanje zakona.

“Okrugli sto koji je održan jedan je u nizu pokazatelja otvorenosti Ministarstva javne uprave da, i kada nema zakonsku obavezu za sprovođenje javne rasprave jer se radi o zakonu kojim se bitno drukčije ne uređuje neko pitanje, uključi javnost u svoj rad”, poručuju iz resora ministra Maraša Dukaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve