Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Zemlje Zapadnog Balkana ne smiju ignorisati izazove koji stoje na putu njihovog demokratskog razvoja

Samitu za demokratiju u Jugoistočnoj Evropi (SEE|DEM) na temu ''U potrazi za sigurnošću u godini neizvjesnosti – Izgradnja demokratske rezilijentnosti na Zapadnom Balkanu''

Zemlje Zapadnog Balkana ne smiju ignorisati izazove koji stoje na putu njihovog demokratskog razvoja i od ključne je važnosti da svi budu spremni da se odupru eksternim akterima koji teže da potkopavaju demokratske institucije, manipulišu javnim mnjenjem i siju podjele, poručeno je na Samitu za demokratiju u Jugoistočnoj Evropi (SEE|DEM).

SEE|DEM, na temu “U potrazi za sigurnošću u godini neizvjesnosti – Izgradnja demokratske rezilijentnosti na Zapadnom Balkanu“, organizovao je Međunarodni republikanski institut (IRI).

Potpredsjednik za programe u IRI-ju, Skot Mastic, je u uvodnom dijelu, rekao da su inostarni autoritarni akteri osnažili i finansirali korumpirane političke lidere u regionu, ometali inostrane investicije i ograničavali otvorene i fer ekonomkse prilike.

“Ovo je bila haotična godina za sve i sad smo svi uzbuđeni što se otvara prostor u regionu da razmislimo i analiziramo događaje koji su se desili u zadnjih 12 mjeseci”, istakao je Mastic.

Prema njegovim riječima, panelisti će razgovarati o izazovima koji se tiču evroatlankih odnosa i kako snažnija transatlanksa veza i povezanost mogu pomoći da se prekine taj ciklus korupcije na Zapadnom Balkanu.

On je zahvalio Crnoj Gori i čestitao novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću na, kako je dodao, uspješnoj predsjedničkoj kampanji.

“Uzbuđeni smo što ćemo raditi u Crnoj Gori i što ćemo sa novoizabranim predsjednikom raditi kao partneri u borbi za demokratske vrijednosti. Takođe, želim da se zahvalim i Nacionalnoj zadužbini za demokratiju i njihovoj podršci da se ova konferencija i održi”, kazao je Mastic.

On je, iskoristio priliku i izrazio saučešće porodicama i prjateljima koji su izgubili svoje najbliže u proteklim dešavanjima u Srbiji.

“IRI je predan kreiranju bezbjednijeg i mirnijeg društva za sve i zajedno radimo na prevenciji takvih tragedija. Nadamo se da će naši napori na regionalnoj saradnji biti dio rješanja i da će nam pomoći da ispoštujemo izgubljene živote kroz izgradnju svjetlije i bolje budućnosti u regionu”, zaključio je Mastik.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, je na samom početku istakao neophodnost borbe protiv korupcije.

“Ponoviću svoju tezu da iza nacionalizma stoji korupcija i da bi njenim suzbijanjem na Zapadnom Balkanu poboljšalo funkcionisanje institucija, smanjile podjele, a svi skupa bi bili više fokusirani na put ka EU”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, “iza svake svađe stoji želja određenih struktura da sačuvaju moć i stečeni kapital”.

“Kako se stvari budu otkrivale građanima će biti jasno da su cijelo vrijeme na neki način bili izmanipulisani i branili interese koji nijesu ni bili njihovi”, rekao je Abazović.

On je odgovarajući na pitanje novinara koji su to ključni izazovi u borbi protiv korupcije, kazao da je to sudska grana vlasti.

“Sudska grana vlasti je najveća prepreka za sprovođenje pravde u Crnoj Gori, ali zato mislim da je Tužilaštvo u mnogo boljoj situaciji nego što je bilo”, istakao je Abazović.

Dodaje da je 30 godina trebalo da se smijeni vlast.

“Sada je situacija drugačija, imamo veliku reformu u Upravi policije, značajne reforme u agenciji za nacionalnu bezbjednost…”, rekao je Abazović.

On je zahvalio IRI-ju što je izabrao Crnu Goru da budu mjesto održavanja ovako važnog događaja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalj Svečlja, kazao je da je Kosovo, kao dio regiona, predano radilo na čuvanju mira i bezbjednosti i promovisanju slobode i demokratije.

“Na našem putu ka demokratizaciju regiona mi mislimo da je Kosovo veoma važan član i u skladu sa svim priznanjima od međunarodnih organizacija mi postižemo veliki uspjeh prilikom ispunjavanja aspiracija naših ljudi, ali i očekivanja naših komšija i prijatelja i saveznikai”, istakao je Svečlja.

On je zahvalio IRI-ju na pozivu na Samitu i istakao da je konferencija prilika da se pokažu uspjesi i razmijene iskustva drugih aktera kako se najbolje može napredovati u evropskim i evroatlanskim integracijama i prevazići izazove sa kojima se cijeli svijet suočava.

Program koordinator u Fondu za političku izuzetnost u Beogradu, Stefan Vladislavljev, rekao je da je konferencija finalni rezultat kontinuiranog toka aktivnosti koje Institut sprovodi i poduhvat koji okuplja, ne samo donosioce odluka i predstavnika institucija država Zapadnog Balkana, već i one koje su spremni da kroz kontinuirani rad doprinesu promjenama kako bi region postao demokratičniji i otporniji na probleme.

“Kao region mi jesmo na putu članstva u EU, ali nijesmo otporni na negativne spoljnje uticaje koji dolaze. Zato je važno da Institut zajedno sa ekspertima iz regiona podstakne kreiranje politika kako bi naš region bio još otporniji i bliži, ne samo evropskom putu, već skupu demokratskih država koje poštuju demokratske i evropske vrijednosti”, kazao je Vladisalvljev.

On je zahvalio na pozivu i prilici da učestvuje na ovoj veoma važnoj konferenciji za Zapadni Balkan.

SEE|DEM je godišnja konferencija koju organizuje Međunarodni republikanski institut (IRI), a  koju podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Ova konferencija okuplja visoke vladine zvaničnike i donosioce odluka, zakonodavce, istraživače, predstavnike civilnog društva i novinare iz zemalja Zapadnog Balkana i šire.

SEE|DEM pruža platformu ovim pojedincima da razgovaraju o prijetnjama liberalnim demokratijama u regionu, uključujući strani uticaj, izazove u evroatlantskim integracijama, korupciju i odliv mozgova.

Ovogodišnji SEE|DEM će istražiti višeslojne odgovore na povećanu korupciju izazvanu stranim uticajem i neophodne korake u izgradnji demokratske otpornosti na Zapadnom Balkanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve