Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

UŽIVO Vafa: Devet ubijenih u kampu Nuseirat i oko njega; IDF: Pogođena lokacija sa koje su ispaljeni projektili ka izraelskoj vojsci

Akcije izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze i racije na Zapadnoj obali, u kojima je poginulo i ranjeno više palestinskih civila, nastavljene su i tokom prethodnog dana. Šef UN-a Antonio Gutereš upozorava da bi izraelski napad na Rafu bio ''nepodnošljiva eskalacija'' koja bi bila ''poražavajuća'' za Palestince u Gazi i široj regiji. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je dopuštanje dostavljanja humanitarne pomoći u Gazu sredstvo za postizanje cilja.

Sukob Izraela i Hamasa – 209. dan. Američki državni sekretar Antoni Blinken je tokom posjete Tel Avivu rekao da ne bi trebalo biti ”nikakvih odgoda i izgovora” u postizanju sporazuma o prekidu vatre, tvrdeći da je jedini razlog zašto se to možda neće dogoditi – “Hamas”.

Akcije izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze i racije na Zapadnoj obali, u kojima je poginulo i ranjeno više palestinskih civila, nastavljene su i tokom prethodnog dana.

Šef UN-a Antonio Gutereš upozorava da bi izraelski napad na Rafu bio ”nepodnošljiva eskalacija” koja bi bila ”poražavajuća” za Palestince u Gazi i široj regiji.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je dopuštanje dostavljanja humanitarne pomoći u Gazu sredstvo za postizanje cilja: ”Transfer pomoći nam omogućava da nastavimo rat, i da dobijemo podršku međunarodne zajednice.”

Netanjahu: Učinićemo sve što je potrebno za pobjedu, uključujući i Rafah

Dok Hamas kaže da proučava najnovije izraelske prijedloge o prekidu vatre u “pozitivnom duhu”, izraelski premijer ponovio je obećanje da će bez obzira na to pokrenuti kopnenu invaziju na Rafah u južnoj Gazi.

“Učinićemo sve što je potrebno da pobijedimo i nadvladamo naše neprijatelje, uključujući i Rafah”, naveo je Netanjahuov Kabinet.

“Među nama je bilo razlika u mišljenjima oko operacija u bližim i daljim borilištima. Ali na kraju rasprave donio sam odluku i ona je prihvaćena.”

Njemački kancelar Olaf Šolc razgovarao sa Netanjahuom o Gazi

Njemački kancelar Olaf Šholc i Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju njemačke vlade.

“Razgovarali su o naporima da se oslobode svi taoci koje drži Hamas i o prekidu vatre. Razgovaralo se i o daljim poboljšanjima humanitarne pomoći za ljude u Pojasu Gaze”, rekao je portparol vlade u izjavi.

SZO: Više od 400 napada na zdravstvenu infrastrukturu Gaze od 7. oktobra

Tokom rata u Gazi, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) evidentirala je 443 napada na zdravstvene ustanove u enklavi ili medicinsko osoblje, u kojima su ubijene ukupno 723 osobe, a 924 su ranjene.

Ovi napadi oštetili su 101 zdravstvenu ustanovu i 106 vozila hitne pomoći, kaže SZO.

Razmjere štete još uvijek se utvrđuju u nekim od tih objekata, uključujući bolnicu Kan Junis Naser, koju su izraelske snage opkolile i napale u februaru.

Večeras sastanak izraelskog ratnog kabineta

Izraelski ratni kabinet sastaće se večeras kako bi razgovarali o “sljedećim koracima u pregovorima za postizanje sporazuma o taocima”.

UNMAS: Rizik od neeksplodiranih sredstava u Gazi je u “najopasnijoj fazi”

Rizik od izlaganja neeksplodiranim sredstvima u Gazi je u “najopasnijoj fazi”, upozorila je Služba Ujedinjenih nacija za uklanjanje mina (UNMAS).

“Ulice i javni prostori su prepuni eksplozivnih ostataka rata, što predstavlja zdravstvene i bezbjednosne probleme”, ističe UNMAS.

Procjenjuje se da da bi oko 7.500 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava moglo biti rasuto širom Gaze i apeluje na pomoć međunarodne zajednice kako bi se oni uklonili i time ublažio rizik za civile.

Izraelska vojska: Uništen vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni pogodili su nekoliko pozicija Hezbolaha u južnom Libanu, saopštio je IDF.

Izraelski borbeni avioni uništili su vojni kompleks Hezbolaha u Markabi, gdje je ranije danas primijećen operativac Hezbolaha, saopštile su Izraelske odbambene snage (IDF).

U drugom napadu, IDF je gađao infrastrukturu Hezbolaha u oblasti Šebe.

Na snimcima koje je objavila IDF operativac Hezbolaha se kreće zgradom prije nego što je izvršen vazdušni napad.

Šolc i Netanjahu razgovarali o mogućem prekidu vatre i pomoći za Gazu

Njemački kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući mogući prekid vatre, saopštila je njemačka vlada.

Dvojica zvaničnika su razgovarala o naporima da se oslobode svi taoci koje drži Hamas i o prekidu vatre, navedeno je u saopštenju.

Tokom razgovora bilo je riječi i o daljim poboljšanjima kada je riječ o humanitarnoj pomoći ljudima u Pojasu Gaze, naveo je portparol vlade u saopštenju.

Palestinske snage bezbjednosti ubile naoružanog pripadnika Islamskog džihada

Pripadnici palestinskih bezbjednosnih snaga ubili su naoružanog muškarca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Portparol službi bezbjednosti Talak Dveikat rekao je da je na snage, koje su poslate da patroliraju Tulkarmom tokom noći, pucano i da su oni uzvratili na vatru i pogodili napadača.

Od zadobijenih rana napadač je preminuo u bolnici.

Tulkarm i Nour Šams brigada, tvrde da je ubijeni Ahmed Abu el Ful pripadao grupi Islamski džihad.

“El Ful je izdajnički gađan u svom autu. Nije bilo nikakvih provokacija sa njegove strane”, naveli su u saopštenju.

Nove racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno 15 Palestinaca

Najmanje 15 Palestinaca uhapšeno je tokom noći u izraelskim racijama širom okupirane Zapadne obale, saopštilo je Palestinskom društvu zatvorenika, javlja Vafa.

Među uhapšenima su bivši zatvrenici i jedna žena.

Najnovija hapšenja dogodila su se u Hebronu, Vitlejemu, Ramali, Tulkarmu, Nablusu i Jerusalimu.

Od 7. oktobra na Zapadnoj obali uhapšeno je 8.550 Palestinaca.

Ministarstvo zdravlja Gaze: Broj poginulih Palestinaca porastao na 34.596

Najmanje 34.596 Palestinaca je poginulo, a 77.816 je povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U posljednja 24 sata poginulo je 28 osoba, a 51 je ranjena.

Demonstranti blokirali auto-put Ajalon, traže oslobađanje talaca

Demonstranti u Tel Avivu blokirali su auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koji su oteti u napadu te grupe na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Protest predvode porodice otetih, a u saopštenju demonstranata je poručeno da najavljena izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu u južnoj Gazi “znači odustajanje od oslobađanja talaca”.

“Poslije godine obećanja da će taoci biti vraćeni vojnom akcijom, svi razumijemo da je jedini način da spasimo one koji i dalje mogu biti spaseni – dogovor”, piše u saopštenju.

“Nemojte pokleknuti pod pritiskom ekstremista koji koriste taoce kao izgovor za nastavak rata“, dodaje grupa obraćajući se izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

On je u utorak na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da nije moguć dogovor sa Hamasom kojim bi rat bio okončan i da će se invazija na Rafu desiti “bez obzira na bilo šta”.

Vafa: Najmanje deset ubijenih u napadima IDF-a na Nuseirat i naselja u blizini Kan Junisa

Najmanje deset civila je ubijeno, a na desetine njih je ranjeno u napadu izraelskih snaga na izbjeglički kamp Nuseirat i naselja u blizini Kan Junisa, javljaju palestinski mediji.

Najmanje šest Palestinaca je ubijeno, a više njih je ranjeno u izraelskom napadu na grad Zahra, 3,4 kilometra sjeverno od kampa Nuseirat dok su tri osobe stradale u samom kampu, javlja Vafa.

Jedna osoba je poginula, a nekoliko njih je ranjeno u izraelskom bombardovanju naselja u blizini Kan Junisa.

IDF: Pogođena lokacija sa koje su ispaljeni projektili ka izraelskoj vojsci

Izraelski borbeni avioni i artiljerijske snage pogodili su tunel i lansirni stub u centralnom dijelu Pojasa Gaze nakon što je nekoliko projektila ispaljeno na trupe koje djeluju u toj oblasti, saopštila je vojska.

IDF navodi da u jučerašnjem minobacačkom napadu nije bilo povrijeđenih.

Tramp: Hapšenje studenata u Njujorku je bilo prelijepo gledati

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je u da je “bilo prijelepo gledati” kako njujorška policija upada u zgradu univerziteta Kolumbija koji su okupirali propalestinski demonstranti, nazivajući ih “bijesnim ludacima i simpatizerima Hamasa”.

Mensur: Stojite skrštenih ruku, dok Izrael pokušava da uništi palestinsku državu

Rijad Mensur, stalni posmatrač Palestine u UN, poručio je da bi prijem Palestine bio nedvosmislen signal da palestinsko samoopredjeljenje i državnost nisu podložni hirovima i volji ekstremista u Izraelu.

“Ne možete reći da podržavate rješenje o dvije države i da stojite skrštenih ruku, dok Izrael otvoreno pokušava da uništi palestinsku državu, što je otvoreno priznao izraelski premijer Netanjahu”, poručio je Mensur.

Vud: Preuranjene akcije neće postići državnost palestinskog naroda

Sjedinjene Američke Države će glasati protiv palestinske kandidature za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je američki predstavnik na sastanku Generalne skupštine UN.

“Preuranjene akcije, ovdje u Njujorku, čak ni uz najbolju volju, neće postići državnost palestinskog naroda… U izvještaju nije bilo jednoglasnosti među članovima prijemne komisije”, naveo je Vud.

Galant: Transfer pomoći omogućava nam nastavak rata

Izraelski ministar odbrane rekao je da je dopuštanje dostavljanja humanitarne pomoći u Gazu sredstvo za postizanje cilja: ”Transfer pomoći nam omogućava da nastavimo rat, i da dobijemo podršku međunarodne zajednice.”

U objavi na X-u napisao je da se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom na prelazu Karem Abu Salem [Kerem Shalom], gdje su “pratili proceduru inspekcije za medicinsku pomoć i hranu koja ide civilima u Pojasu Gaze”.

Nebenzja: Prijem Palestine u UN izjednačio bi pregovaračke pozicije sa Izraelom

Prijem Palestine u Ujedinjene nacije izjednačio bi početne pregovaračke pozicije palestinske strane sa Izraelom koji je postao punopravni član UN 1949. godine, izjavio je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Generalne skupštine UN.

Nebenzja je ukazao da palestinsko-izraelski sukob nema i ne može imati vojno rješenje, da se moraju prekinuti neprijateljstva i stvoriti određeni uslovi za postizanje primirja, prenijele su RIA Novosti.

“Nasilje rađa nasilje”, naveo je Nebenzja na sastanku Generalne skupštine u srijedu.

Nebenzja je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu o nedavno otkrivenim masovnim grobnicama u Pojasu Gaze da bi se počinioci priveli pravdi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije je pozvao na hitnu istragu međunarodnih istražitelja masovnih grobnica u Pojasu Gaze kako bi se utvrdile okolnosti smrti stotina Palestinaca.

Akcije i racije u Pojasu Gaze

Akcije izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze i racije na Zapadnoj obali, u kojima je poginulo i ranjeno više palestinskih civila, nastavljene su i tokom prethodnog dana.

Američki državni sekretar Entoni Blinken zahtijeva momentalni prekid vatre između sukobljenih strana i odustajanje Izraela od planirane ofanzive na Rafu, na jugu enklave.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ističe da nema odlaganja udara na Rafu, kao i da neće pristati na sporazum o primirju koji uključuje okončanje rata.

Reagovao je i Hamas, smatrajući da Vašington vrši pritisak da prihvate dogovor. Ipak, navode i da proučavaju egipatski predlog o primirju i o oslobađanju talaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve