Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Čirgić: Reakreditacija FCJK izuzetno važna, Danilović nije uspio da dovrši što je započela Bratić

''Pobjeda je to, ako ne i prevelika, za slobodu riječi i kritičko mišljenje u vrijeme kad Vučićeva propaganda želi uništiti svaki vid otpora'', naveo je Čirgić

Nakon dobijene reakreditacije, ne očekujemo da će se za to vrijeme pritisci na FCJK obustaviti, ali vjerujemo da smo jasno dosad stavili do znanja svim negatorima Crne Gore i njezine kulture da smo spremni na beskompromisni otpor. Dobijeno rješenje svakako će donijeti olakšanje našim studentima koji su zapravo najveća žrtva pritisaka na FCJK i prijetnji gašenjem ustanove, kazao je za CdM profesor FCJK Adnan Čirgić.

Dodaje da je rješenje o reakreditaciji FCJK višestruko važno.

“Da nije tako, ne bi taj proces bio u žiži javnosti duže od pola godine. To je proces koji je obavezan za sve visokoškolske institucije, koje kroz njega prolaze bez pompe i turbulencija. Riječ je zapravo o eksternoj evaluaciji kroz koju ustanove visokoga obrazovanja dobijaju (ili gube) pravo na dalji rad, uz eventualne sugestije i preporuke za poboljšanje rada. Rješenje o reakreditaciji potvrda je, dakle, da FCJK zadovoljava predviđene kriterijume i standarde”, navodi on.

U tome se, kaže, ogleda formalni značaj rezultata toga procesa.

“Međutim, kad je u pitanju FCJK, to rješenje ima mnogo dublji značaj od toga formalnoga. Za razliku od ostalih ustanova koje kroz taj proces prolaze neopaženo, reakreditacija FCJK bila je još jedan od načina za obračun Vučićevih marioneta u Crnoj Gori s jedinom visokoškolskom javnom ustanovom koja je od osnivanja kritički nastrojena prema svim devijantnim pojavama koje nastoje da potru građansko društvo i demokratski poredak, ali i prekohiljadugodišnju crnogorsku kulturu. Javnosti nije skriveno da je Goran Danilović, direktor agencije zadužene za kontrolu kvaliteta visokoga obrazovanja, u više navrata potonjih deceniju i po dovodio u pitanje smisao postojanja FCJK, a za prethodnu reakreditaciju tvrdio da je nelogična ako već nije protivzakonita. S mjesta direktora te agencije on se opsesivno bavio Fakultetom za crnogorski jezik i književnost kako bi dovršio ono što je prije njega bila započela Vesna Bratić, njegova današnja partijska drugarica”, poručuje Čirgić.

On navodi da su u ovom procesu postojali brojni spinovi i dezinformacije.

“Uprkos tome, dodaje, uprkos spinovima i dezinformacijama plasiranim u medijima koji otvoreno ili sofisticirano propagiraju velikosrpstvo, prije svega mislim na Vijesti i In4S, FCJK je i pred međunarodnom Komisijom za reakreditaciju dokazao svoj nesporni kvalitet, dobio pozitivno mišljenje, te je naposljetku i sâm Danilović morao potpisati Rješenje”, kaže on.

Dodaje da u atmosferi i okolnostima u kojima su se za to izborili, uz podršku inostranih slavista, prijatelja u Crnoj Gori i izvan nje, osobito uz podršku studenata koji – baš kao i profesori im – montenegristiku doživljavaju kao misiju a ne samo kao profesionalni poziv, ovu pobjedu smatraju velikom i za FCJK i za akademski integritet u Crnoj Gori.

“Pobjeda je to, ako ne i prevelika, za slobodu riječi i kritičko mišljenje u vrijeme kad Vučićeva propaganda želi uništiti svaki vid otpora. Rješenje o reakreditaciji, u skladu sa zakonom, dobijeno je na pet godina”, naveo je Čirgić u izjavi za CdM.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
02.05.2024-14:34 14:34

Sve čestitke za ispoljenu hrabrost i nepokolebljivost u odbrani FCJK. Imate sjajnu podršku i oslonoc u u građanima Crne Gore. CRNOGORSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST ZABLISTAĆE PUNIM SJAJEM ZAHVALJUJUĆI FCJK. SREĆNO I SPREMITE SE DA PRIMITE PUNO STUDENATA IZ CIJELOG SVIJETA!

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
02.05.2024-16:15 16:15

Ak čujete da je goksi dobio otkaz zbog bilo kojeg razloga znajte da je pravi razlog njegov neuspjeh da ugasi FCJK.