Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Vujović: Zabrinjava izjava Abazovića da se ne moraju u potpunosti usaglasiti sa preporukama VK

Čini se da naša Vlada nije odustala od konačne namjere, da uklone one koji se nalaze na čelu SDT i da ih zamijeni sebi lojalnim ljudima. Ne bih volio da nas dovedu u situaciju da pregovori budu praktično prekinuti. Oni su već sad, praktično, zaustavljeni, rekao je Vujović

Do izmjena Zakona o državnom tužilaštvu trebalo je da dođe na sveobuhvatan i inkluzivan način i u redovnoj proceduri, kroz javnu raspravu, kazao je za Novu M predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović.

Nesmotreni potezi Vlade i donošenje odluka koje nisu u skladu sa vrijednostima Evropske unije, mogli bi, navodi Vujović, da zaustave proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Izmjene zakona o državnom tužilaštvu prati niz nepravilnosti, smatra Vujović.

Ono što posebno zabrinjava, navodi on, jeste izjava potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića da se crnogorske vlasti ne moraju u potpunosti usaglasiti sa preporukama Venecijanske komisije, već da može biti odstupanja do 10 odsto.

“Tih 10 odsto je upravo ono oko čega se ne slaže Venecijanska komisija, EU i naši zapadni partneri sa stavovima Vlade. Čini se da naša Vlada nije odustala od konačne namjere, da uklone one koji se nalaze na čelu SDT i da ih zamijeni sebi lojalnim ljudima”, rekao je Vujović.

“Ne bih volio da nas dovedu u situaciju da pregovori budu praktično prekinuti. Oni su već sad, praktično, zaustavljeni. Nije aktivirana klauzula balansa, ali u periodu nakon izbora ništa se nije desilo. Ti pregovori se ne odvijaju, gotovo da nema nikakvih pomaka, naše pregovaračke grupe su pasivne, gotovo da nema nikakvog rezultata”, rekao je Vujović za Novu M.

Vujović se osvrnuo i na proteste koji su se održavali u sedmicama za nama. Stava je da održavanje protesta nije dobro, imajući u idu trenutnu epidemiološku situaciju.

“Svaki protest nanosi štetu, ali moramo biti svjesni da ne može biti ni ograničavanja ljudskih prava, prava na okupljanja, posebno ako se ta prava primijenjuju na taj način, selektivno. To je nešto što se, na neki način, dešava i sada, a dešava se da se nesrazmjerno veći broj ljudi privodi, kao što ste primijetili u pitanju, nego što je to bio slučaj ranije. Prije su se samo organizatori privodili i to selektivanog broja slučajeva, a sad svi učesnici. To je, na neki način, demonstracija sile”, rekao je Vujović.

Komentarišući navodni non pejper premijera Slovenije Janeza Janše, Vujović kaže da su ideje o prekrajanju granica opasne.

“To je veoma opasno, a naročito što daje vjetar u krila nekim pojedincima, kao što je to Vučić, Dodik, koji imaju jasne ambicije da prekrajaju granice na Balkanu. To je nešto veoma opasno. Međutim, treba isto tako shvatiti da je, na međunarodnoj sceni, riječ o političkom marginalcu”, navodi Vujović.

Zaključuje da će i efekat ovakvih ideja, od strane čelnika Evropske unije, biti limitiran unutrar institucija.

IzvorNovaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve