Utorak, 9 Avgusta, 2022
Rubrika:

Vujanović: Ugovor sasvim neprihvatljiv, bolje štiti SPC ovdje nego u Srbiji

Vujanović je kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

Temeljni ugovor potpisan 3. avgusta između premijera Crne Gore i patrijarha Porfirija je u tri dimenzije neprihvatljiv; neprihvatljiv je u dimenziji odnos države i crkve, u njegovoj poziciji u javnom poretku i neprihvatljiv je prema ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Fiilip Vujanović gostujući u specijalnoj emisiji na Gradskoj RTV.

Vujanović je kazao da je sa državnog aspekta, ugovor u potpunosti neprihvatljiv, te dodao da ovakav ugovor kakav je potpisan između Crkve Srbije i države mitropolit Amfilohije nikada ne bi potpisao.

“Taj ugovor je potpuno poništio istoriju crnogorske autokefalne crkve. Dakle, jedan veliki i važan period istorije, na koji Crna Gora mora da bude ponosna, a na koji bi morala biti ponosna i Srpska pravoslavna crkva”, kazao je i objasnio da zahvaljujući tome što se Crnogorska autokefalna crkva odrekla svoje autokefalije, stvoreni su uslovi da se obnovi Autokefalna srpska crkva.

Vujanović je istakao da je preambula ugovora za njega najveće iznenađenje, te da ne razumije potrebu za požurivanjem i tajnosti kojoj smo svjedočili prilikom potpisivanja ugovora.

“Tek se u javnu raspravu pošlo nakon usvajanja ugovora na Vladi, što nema nikakvog smisla. Najprije se otvori javna rasprava, saslušaju se stručna i naučna javnost, sasluša se civilni sektor, te na temelju svih konsultacija napravite sadržaj ugovora i onda ga tek usvajate. Vrlo ozbiljno, odgovorno i argumentovano je bilo mišljenje CANU, a vi sve to odbacite i neviđenom brzinom potpišete nešto što nije potpisano već deset godina”, istakao je Vujanović i kazao da je to veoma osjetljivo i složeno pitanje.

Vujanović je mišljenja da je ovo jedini slučaj u regionu da se traži nepovjerenje Vladi zbog jednog ugovora, koji je, kako je kazao, apsolutno ništavan.

“Temeljni ugovor može da bude samo sa drugom državom i on se zato ratifikovao u našoj Skupštini, svi ostali ugovori moraju da budu obični ugovori o rješavanju pravnih pitanja između crkve i države”, objašnjava Vujanović.

Vujanović je kazao da premijer Dritan Abazović ima veliku podršku Beograda i Crkve Srbije, kao i Tirane i Albanije, ali da ne znači da ako u jednom periodu imate podršku, da će dugo trajati, kao i da veliki uzlet neće rezultirati velikim padom.

“Taj Temeljni ugovor u svojim odredbama ima tri apsolutno nezakonite, koje taj ugovor čine apsolutno ništavim. Jedna je javno-pravno ovlašćenje, druga je svojinsko pitanje i treća je obaveza države da uvede vjeronauku”, ističe bivši predsjednik Crne Gore i ocjenjuje da će se ta ništavost utvrditi u redovnom sudu.

Kako je kazao, velika je sreća što Zakon o obligacijama u članu 102 reguliše apsolutnu ništavost, dok u članu 107 propisuje ko tu ništavost može da traži.

Kada je riječ o uvođenju vjeronauke, Vujanović ukazuje na osjetljivost teme.

“Pitanje vjeronauke je izuzetno osjetljivo, ono se mora na toliko pažljiv način tretirati, da ono zahtijeva ozbiljno vrijeme. Ne možete vi vjeronauku uvesti u škole na ovakav način, kao obavezu države”, izričan je Vujanović i postavlja pitanje ko će vjeronauku u školama predavati, da li će tu obavezu vršiti svještenici.

Upoređujući svoju posjetu Srebrenici, u periodu kada je i sam bio premijer, sa posjetom sadašnjeg premijera Abazovića, Vujanović kaže da je svojevremeno na pitanje zašto ne održi govor u Srebrenici, odgovorio da na tom mjestu nije imao snage da govori.

“Oba puta kada sam bio u posjeti Srebrenici, nijesam znao odakle sam izašao. Abazović je govorio vrlo lagano i na kraju rekao da je saopštio univerzalnu stvar i da nijesu ubijeni Bošnjaci, nego ljudi, a onda dao objašnjenje da je neshvatanje njegove izjave stvar izbornog ambijenta u BiH. Očigledno da su mu se posložile stvari koje mu daju mogućnost da to kaže”, istakao je Vujanović.

Bivši predsjednik Crne Gore osvrnuo se na jednu od dvije posjete Srebrenici, u kojoj je, kako je kazao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao izgubiti život.

“Nije sve crno ili bijelo, ja imam mnogo zamjerki, ali ne mogu kroz zamjerke bilo koje ličnosti da ne vidim ono što je dobro”, naglašava Vujanović.

Komentarišući izjavu Joanikija u kojoj je kazao da prihvata to što ljudi imaju osjećaj crnogorstva, Vujanović je izjavio da ne može da osjeća da je Crnogorac, već da on to jeste.

“Nacionalna pripadnost je pripadnost koja može da se promijeni, koja je lična i intimna stvar, ali to nije stvar osjećaja”, kazao je.

Na pitanje da li je očekivao da stranke suverenističkog bloka građane pozovu na proteste, Vujanović kaže da ne smatra da je neophodno protestovati, te da ugovor koji je ništavan tako treba i tretirati.

“Na Belvederu sam bio zato što se osporavala crnogorska nacija i zato što se smatralo da se treba napraviti hirotonisanje protivno narodnoj volji i protivno spremnosti da svojim životima to spriječe”, izričan je Vujanović.

Takav čin Vujanović ocjenjuje kao čin samopromocije.

“Crkva na Rumiji je uz pomoć helikoptera Vojske Jugoslavije prenijeta, rađena je u Baru u jednom zatvorenom sistemu u kome je završena i ta crkva je prenijeta i postavljena i o tome se otvorilo pitanje na Vrhovnom savjetu odbrane”, prisjeća se bivši predsjednik.

Kazao je da je tada načelnik Generalštaba bio Dragan Paskaš, koji je kazao da o tome nije ništa znao, te da zbog toga što je vidio šta je to proizvelo u Crnoj Gori, podnio je ostavku.

Vujanović cijeli protokol premiještanja crkve objašnjava time da se za taj postupak nije znalo, te kaže da se nekim stvarima daju veće dimenzije od onoga što zaslužuju.

Dodaje da nikada nije bio za rušenje bogomolja, kao i da iz tog razloga crkva nije srušena, Kako je kazao, ne vidi potrebu demonstriranja sile države na taj način.

Govoreći o prilici da budemo prva sljedeća članica Evropske Unije, Vujanović je izrazio svoje nezadovoljstvo time što je Temeljni ugovor glavna tema sadašnje Vlade, a ne ulazak u EU.

“Mislim da je jako važno da se izaberu sva četiri suca Ustavnog suda, moramo razgovarati. Sve je prolazno, interes građana je vječan i dobro Crne Gore je vječno i vječna je Crna Gora, ko smatra suprotno, taj potcjenjuje istoriju i budućnost Crne Gore. Ovo je država koja će, izvjesno vječno postojati”, zaključuje Vujanović.

Najnovije

WhatsApp značajno produžio rok za brisanje poruka

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati priliku da spasite obraz jer dobijate...

DPS: Prekinuta sjednica Skupštine opštine Herceg Novi dokaz borbe za fotelje i krize unutar...

Na danas održanoj press konferenciji Opštinskog odbora DPS Herceg Novi predsjednik lokalnog odbora Dejan Stojadinović i šef Kluba odbornika Vladimir Kosić komentarisali su jučerašnja dešavanja na tek započetoj...

Ministarstvo finansija sprovelo aktivnosti o likvidaciji Montenegro Works

Ministarstvo finansija je u ime Vlade sprovelo potrebne aktivnosti i definisana postupanja saglasno odluci izvršne vlasti o dobrovoljnoj likvidaciji preduzeća Montenegro Works (MW). “Do kraja...

Beranac optužen da je za četiri mjeseca od CEDIS-a ukrao struju vrijednu skoro 12.000...

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama potvrdilo je optužnicu protiv Beranca M.B koji se tereti da je od 22.januara do 22.aprila ove godine ukrao struju vrijednosti skoro...

Isko potpisao za Sevilju na dvije godine

Isko (30), španski reprezentativac i ofanzivni vezista, potpisao je ugovor u Sevilji na dvije godine, potvrđeno je iz kluba. Izuzetni tehničar napustio je Real Madrid...

Najčitanije

Povezano

Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje, ocijenio je bivši...

Vujanović: Krivokapić pokušao da me omalovaži, njegovo nepoštovanje doživljavam kao kompliment

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dostavio je Portalu RTCG otvoreno pismo kojim odgovara na navode doskorašnjeg premijera Zdravka Krivokapića. U pismu, Vujanović tvrdi da mu je lično...

Krivokapić: Vujanoviću naređeno da se uključi u kampanju

Apsolutno je netačna tvrdnja bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da sam tražio procjenu njegove bezbjednosti od ANB-a, sa ciljem da mu se ukine...

Vujanović: Sitan povod za krupno objašnjenje

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović reagovao je povodom pominjanja njegovog imena u priči o tenderu za Možuru, ističući da je u obavezi prema...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KK3
05.08.2022-20:38 20:38

Kaiav je to “ugovor” gdje jedna strana ima sva prava a nikakve obaveze a druga strana samo obaveze prema toj strani a nikakva prava ?
To vise lici na diktat, prisilu, okupaciju i kapitulaciju nego na sporatum dvije strane potpisnice

Prdan
05.08.2022-21:51 21:51

Ponistiti ugovor izmedju dritanovog enormnog bogacenja 21milion evra i klinika poklon za brata i velikosrpske ambicije ace palikuce diktatora sviju srba to je ugovor izmedju njih a Crnogorci ga nece postovat nikad

Dikana
05.08.2022-21:53 21:53

Ugovor je potpisan skoro tajno ko izmedju kurve i makroa potpuno nistavan bravo fico odlicna pravna ekspertiza

Romel
05.08.2022-22:00 22:00

URA je konacno otkrila do kraja svoje anti-CG i anti-EU lice. Otkrili su se do kraja i ciljevi, glavni igraci i pricinjena steta na racun imovine CG. Za stetu treba postaviti pitanje odgovornosti.

BobZeković
06.08.2022-03:52 03:52

Amfilohije, zvani Risto Sotona, je bio najveći, strasni neprijatelj Crnogoraki i Crnogoraca kao nacije. Sve je činio i radio da uništi Crnu Goru. Glavni je ratni huškač na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Osnivač je i pokrovitelj najstrašnijih kriminalno-zločinačkih bandi, kojima je planski dao legimitet srpskih vojnih jedinica. Risto Sotona je jedan od glavnih organizatora ubistva Zorana Đinđića. Filip Vujanović diže toga primitivnog i pokvarenog nesoja na pijedestal crnogorskog patriote. Temeljni ugovor koji Vujanović sad osporava je djelo Rista Sotone u potpunosti. Filip Vujanović je omogućio Amfilohiju izvođenje litijaškog drćavnog udara i rušenje vlasti u Crnoj Gori. Zakon… Pročitaj više »

RIR
06.08.2022-07:34 07:34

…sinoc bivsi Predśednik,Premijer /”rotacioni” polticar/ne rece za ovo strašno
što nas snaslo sa tkzv .TU od SS…kako oni tajno mucki isto tajno prepisase u katastar CG nase sakralno blago na tuđu Crkvu/ko to uradi i ko to naredi /Kada se pod vedrim nebom obnavljala NASA Sveta CPC ,ko to rece od njh da se registruje u policisku stanicu…dali su se tada smijali sa đedom što Z*****še velikog lidera LSCG,koji je bar malko “stajao na brdo”i vidio što ce se desiti…TO su bili baš uzroci ove tragicne zavrsnice sa tkzv.TU-kao posljedica loseg ranije ucinjenog….

BobZeković
06.08.2022-08:01 08:01

Filip Vujaović je dodijelio 6000000 njemačkih maraka, Srpskoj okupatorskoj crkvi, a čelu sa Ristom Radovićem, a za izgradnju hrama u Poddgorici. Filip Vujanović se 90-tih godina deklarisao kao veliki prijatelj sa ostrašćenim neprijateljem Crne Gore, ostrašćenim negoatorom Crnogorske nacije. Filip Vujanović je spriječio da se izvrši sudsko rješšenje o rušenju bespravno podignute limene crkve na vrhu Rumije. Filip Vujanović je kao čelnik Vlade omogućio potpuno bucanje pravnog sistema Crne Gore, omogućivši razvoj kriminalnih i zločinačkih radnji u Crnoj Gori do neslućenih razmjera. Filip Vujanović je pregovarao sa Ristom Radovićem o njegovoj podršci referendumskom procesu i navodno ga pridobio za to.… Pročitaj više »