Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujanović pisao Milatoviću: Proći će i Vaš predsjednički mandat, ostaće rijeći i dijela koje se pamte ili po zlu ili dobru

Nijesam se odazvao pozivu za obilježavanje Dana državnosti u Rezidenciji – na uzvišenom i veličanstvenom prijestonom Cetinju, jer ste me – u međuvremenu – teško uvrijedili bolnom pričom o murinskim žrtvama. Žrtvama za kojima je bol – i neizmjeran i trajan a briga Crne Gore – i velika i obavezna

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je otvoreno pismo aktuelnom šefu države Jakovu Milatoviću, u kojem je objasnio da su Milatovićeve neistinite poruke na nevino stradale u Murinu bile razlog razlog zbog kojeg je izostao njegov dolazak na prijem povodom obilježavanje Dana državnosti na Cetinju.

Pismo Vujanovića prenosimo integralno:

“Poštovani Predsjedniče Crne Gore, gospodine Jakove Milatoviću,

Upoznao sam Vas u Skupštini Crne Gore kada ste polagali zakletvu i istog dana prisustvovao svečanom prijemu koji ste organizovali na Vili Gorica. Nijesam se odazvao pozivu za obilježavanje Dana državnosti u Rezidenciji – na uzvišenom i veličanstvenom prijestonom Cetinju, jer ste me – u međuvremenu – teško uvrijedili bolnom pričom o murinskim žrtvama. Žrtvama za kojima je bol – i neizmjeran i trajan a briga Crne Gore – i velika i obavezna.

Zato ovo otvoreno pismo počinjem izvinjenjem porodicama stradalih, jer sam prinuđen da pišem o danu koji je za njih neprebolan.

Neposredno nakon prvog bombardivanja – kao predsjednik Vlade – pošao sam u Murino i, sa direktirom Direkcije javnih radova i predsjednicima opština Plav i Berane, obišao mjesto užasa koje je odnijelo šest nevinih žrtava. Mjesto užasa koje je moglo da bude slika ukupne Crne Gore – da se nije vodila državna politika koja je našu državu zaštitila od takvog zla i nezaslužene tragedije.

Crna Gora je mogla da bude Murino samo u jednoj kampanji bombardovanja – kako su se – tim surovim vojnim terminom – zvali naleti aviona koji su bacali smrtonosne bombe. Bombe koje su odnosile nevine živote, ljude teško ranjavali a uništavali ono što su generacije mukotrpno – i uglavnom iz sirotinje – stvarali sa velikom posvećenošću.

Dok smo, sa nekoliko mještana koji nijesu napustili Murino, prelazili jednu trećinu neuništenog mosta na Limu avioni NATO-a su letjeli iznad nas sa namjerom da ponove bombardovanje i unište i ostatak mosta koji je bio tada samo za pješački prelaz. Na upozorenja da se odmah udaljimo, jer bi stradanje tadašnjeg predsjednika Vlade i onih koji su bili na mostu bilanova i tragična opomena, saopštio sam da ćemo prvo da izjavimo saučešća porodicama nevino stradalih i obiđemo povrijeđene u bolnici u Beranama – a onda u Podgorici – u okviru Vlade vidimo šta, kako i u kom vremenu možemo pomoći. Tako je i bilo.

Neposredno nakon našeg obilaska mosta i Murina uslijedilo je ponovno bomdardovanje – tada bez žrtvava – jer u tom prostoru užasa više nikoga i nije bilo. Na Vladi smo odmah donijeli odluku o obnovi mosta na Limu i objekata koji su se mogli obnoviti. Dana 8. oktobra 1999. godine otvoren je novi most na Limu u Murinu koji je bio i najveća investicija u obnovi objekata srušenih u NATO bombardovanju.

Izrazio sam prilikom otvaranja mosta žaljenje zbog šest žrtava koje su stradale u bombardovanju koje obavezuju – kako su mediji i prenjeli – “ne samo na sjećanje nego i na brigu i pažnju prema njihovim porodicama znajući da nas Murino može opominjati da sila može da donese samo nesreću i da je besmisleno uporno izazivati silu”.

Siguran sam da ima i načina i vremena i obaveze da se i dalje poklanja i briga i pažnja porodicama nevino stradalih. To je i velika i trajna dužnost onih koji vrše vlast.

Na kraju ovog otvorenog pisma uputiću Vam Predsjedniče Crne Gore samo jednu poruku. Sve prolazi. Prošli su predsjednički mandati prije mojih. Prošao je i predsjednički mandat nakon mog. Proći će i Vaš. Ostaće zapamćene neke riječi i neka dijela koje se pamte ili po zlu ili dobru.

Na ovo otvoreno pismo – uz ponovno izvinjenje porodicama žrtava – obavezale su me Vaše bolne i neistinite poruke na nevino stradale u Murinu.

Postoji, naravno, i neprolazno. Trajna je i neprolazna Crna Gora.

Neka je vječna Crna Gora”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
14.07.2023-11:12 11:12

Postovani Filipe Vujanovicu,proteci ce vode i vode dok kompletni Milatovici “dosegnu”i manji procenat Vase pameti,postenja i sl. posebno ljubavi prema Crnoj Gori,zato takav lik Vas ne moze uvrijediti jer jos nije stavio mozak u funkciju tj. u vinklo,ali “naucit ce kad-tad”mali Momo

Jelena
14.07.2023-12:43 12:43

Gospodin se radja za sve ,pa i za vrsenje funkcije .Milatovic, moze biti koliko god hoce predsjednik, ali nema manire nikakve pa ni za predsjednika, niti snage, da bih se pokazao. Crna Gora treba nekog temeljnog ,jakog predsjednika, da vodi gradjane ,gradjanskim putem, a ne strmoglavio !

ZAGA
14.07.2023-14:05 14:05

Sve rečeno u malo reci! Ma koliko se pokušava uništiti Crna Gora, neznanjem ili namerno, nada me ne napušta ali srdzba raste ne protiv onih preko granica već ovih koji su u njoj!