Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Batrićević na Bledu govorio o ugroženosti slobode govora i malignom rusko-srpskom uticaju u Crnoj Gori

U sklopu glavnoga programa na Generalnoj skupštini PEN International Writers for Peace Committee, Batrićević je učesnike upoznao s radom Crnogorskoga PEN centra i njegovim funkcionisanjem nakon smrti predśednika Milenka Perovića.

Potpredśednik Crnogorskoga PEN centra Boban Batrićević učestvovao je na nedavno održanom 56. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu, koji su organizovali Slovenački PEN centar i Writers for Peace Committee Internacionalnog PEN centra.

U sklopu glavnoga programa na Generalnoj skupštini PEN International Writers for Peace Committee, Batrićević je učesnike upoznao s radom Crnogorskoga PEN centra i njegovim funkcionisanjem nakon smrti predśednika Milenka Perovića.

Govorio je i o stanju u crnogorskome društvu i položaju pisaca, a predstavio je slučajeve Milorada Popovića i proces koji je vođen protiv njega.

Kako navode iz Crnogorskog PEN-a, Batrićević se posebno osvrnuo na slučaj Sretena Vujovića i sudski proces koji se vodi protiv njega, te na slučaj Andreja Nikolaidisa i njegovog zastrašivanja, instruisanog od strane vladajuće političke elite.

Batrićević je potom učestvovao u raspravi o Rezoluciji u Gazi, koju treba da donese PEN International, predloživši da se pitanje Izraela i Palestine mora riješiti priznavanjem palestinske države.

Batrićević je na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu učesnicima predočio genezu i analizu aktuelne političko-bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu. Govorio je o malignom ruskom i srpskom uticaju u Crnoj Gori, tendencijama nedemokratskih režima da ovladaju Crnom Gorom i da zaustave njene evropske integracije.

Posebno se osvrnuo na prava pisaca i novinara, slobodu govora i izražavanja te savremenu crnogorsku literaturu u kontekstu svjetskih zbivanja.

Na marginama događaja Batrićević je zajedno s predśednikom Nadzornoga odbora Crnogorskoga PEN centra Stefanom Todorovićem imao brojne susrete s predstavnicima mnogobrojnih PEN centara čime je uspješno završeno predstavljanje Crnogorskoga PEN centra na 56. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krstac
29.04.2024-09:33 09:33

Bravo Bobane, tako se predstavlja
Crna Gora i Crnogorci po svijetu!

dragan
29.04.2024-09:39 09:39

Svaka cast Gospodine. Respekt.