Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

NAKON NEPROSPAVANE NOĆI: Izabrana 44. Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem

Sjednica paralamenta na kojoj izglasana 44. Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem počela je sinoć pola sata prije ponoći, ali smo novu izvršnu vlast dobili tek jutros oko 7 sati

Skupština Crne Gore je rano jutros nakon cjelonoćne rasprave izabrala 44. Vladu. Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

Predsjednik Vlade je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Spajić je položio zakletvu:

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno”, rekao je novi premijer Spajić.

Predsjednik Skuptšine Andrija Mandić je rekao da je završen današnji rad i da će poslanici o nastavku biti blagovremeno obaviješteni.

Sjednica paralamenta na kojoj je izglasana 44. Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem počela je sinoć pola sata prije ponoći, ali smo novu izvršnu vlast dobili tek jutros oko 7 sati. Predstavnicima opozicionih partija najviše je zasmetalo što je Spajić odbio da pročita ekspoze. Spajić je takvu odluku pravdao time što je javnost sa njim već upoznata i što je kasno.

Kolegijum predsjednika Skupštine odlučio je sinoć da će se održati sjednica Skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Crne Gore. Na dnevnom redu su dvije tačke: Izbor predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore; i Izbori, imenovanja i razrješenja.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Andrija Mandić je na kraju konstitutivne sjednice kazao da kolegijum zakazuje zbog, kako je naveo, važnog dogovora.

”Nova Vlada biće izabrana večeras, a sjutra će donijeti odluku o odlaganju popisa”, saopštio je sinoć novinarima u neformalnom razgovoru u Skupštini mandatar Milojko Spajić.

Rasprava se međutim odužila do jutarnjih sati.

Poslanici su čitavu noć raspravljali, a u nastavku pročitajte kako je protekla rasprava koja na momente poprima obrise asurda.

Vuksanović: Nećemo podržati Vladu

Poslanik HGI Andrijan Vuksanović rekao je da još uvijek vjeruje da je vlada plod političke realnosti a ne želje samog premijera.

-Ako vidimo koji je to broj poslanika u parlamentu koji će dati podršku Vladi, onda možemo reći da je aritmetika na njenoj strani ali aritmetika ne čini stabilnost vlade, nego principi – rekao je Vuksanović.

Rekao je da je Vlada došla na valu promjena i da je ona pokazatelj jasne zasićenosti građana politikom. Vuksanović je rekao i da neće podržati ovu Vladu.

-Nećemo podržati ovu vladu iz istog razloga iz koga nismo podržali Mandića za čelnog čovjeka parlamenta. Ova vlada biće u mehanizmu zavisnosti od bivšeg DF i moje mišljenje je da ih nećete moći prevaspitati – rekao je Vuksanović.

Anđušić Spajiću: Bolje da ste pošli kući da se naspavate

Poslanik DPS Mihailo Anđušić rekao je da ponovo svjedočimo političkom cirkusu, te da mu nije drago zbog toga. Način kako biramo Vladu, rekao je, govori o tome kako će ona funkcionisati.

Rekao je da su protesti na platou ispred Skupštine, eskalirano nezadovoljstvo, “koje nije samo posledica onoga o čemu mi ovdje raspravljamo nego je taj cirkus postojao i prethodne tri godine”

-Večeras smo čuli da sjednicu ne možeo održati na CT, jer se mandatar morao pripremiti za sastanak sa predsjednicom EK, da premijer nije imao vremena da izoži eskpoze zbog tog sastanka…A način na koji ste predstavili ekspoze, bilo bi pametnije da se pošli da se naspavate, jer ako joj predstavite plan vlade kao eskpoze bojim se da ni vlada ni Crna Gora neće biti u dobrim rukama – rekao je Anđušić.

Abdić: Ozbiljnija je primopredaja dežurnstva u KCCG nego Spajićev pristup eksopozeu

Poslanik DPS Nermin Abdić rekao je da je ponižen od strane mandatara i da bi od kolege u KCGG doživio profesionalniji odnos pri predaji dežurstva, nego što je Spajić pristupio izlaganju ekspozea.

-Vi ste prekršili Ustav a to vam nije na čast i ne treba da vam služi na čast da tako počnete mandat. Dužni ste bili da prredstaviti ekspoze pred cijelom javnpošću jer nije svako digitalno pismen, nemaju svi društvene mreže da bi se informisali o ekpsozeu. Ogriješili smo se o Cetinjane, ne prvi put, nego drugi put – rekao je on.

Liola: Ne vjerujemo u Mandićev preobražaj

Poslanica DPS Drita Liola kazala je da ne vjeruje u preobražaj poslanika Mandića u predsjednika skupštine Mandića, jer kako kaže taj je preobražaj podsjeća na preobražaj velikorspkspog nacionalizma na čijem krilu je došao Mandić na vlast.

-Uplitanje Srbije u crnogorske političke procese nije tajna, ali imajući u vidu da Srbija nije shvatila svoju ulogu u zločinima 90-ih i da politička moć rehabilatacijom Mandića korespondira sa njenim ciljevima, može se reći da je Crna Gora i zvanično u čeljustima velikosrpskog nacionalizma – rekla je Liola.
Kazala je da su za DPS zapadne vrijednosti krajni cilj, ali da nova većina jedno kaže, a drugo radi i da je u tome suština problema i da je upitano kako će izgledati vanjska politika buduće vlade.

Filip Ivanović iz PES, budući ministar vanjskih poslova, odgovorio je da će se da vanjska poltiika će se voditii kako je zacrtano u ekspozeu.

Zirojević Spajiću: Demonstrirali ste neozbiljno ponašanje i prekršili Ustav

Poslanik SD-a Nikola Zirojević kazao je da je opasan presedan to što je mandatar Milojko Spajić nije pročitao ekspoze i time prekršio Ustav.

– Ustav se ne krši ni zbog kojeg zvaničnika. Ustav Vam mora biti svetinja i vodilja. Demonstrirali ste neozbiljno ponašanje. Krajnje je vrijeme da se uozbijite, nalazite se u zakonodavnom domu i naše očekivanje da to uradite makar elementarno ozbiljno. Rekli ste da želite da prevađite polarizaciju u društvu. A to ste dokazali uvođenjem ZBCG u Parlament – istakao je Zirojević.

Smatra da to nije pravi put i da se time ne mogu smanjiti tenzije.

– Čini mi se da pomirenje bude takvo da nas ne bude uopšte ili da se svedemo na nivo statističke greške. Nikad nijesmo imali direktnije poruke od međunarodnih partnera u vezi sa ulaskom koalicije ZBCG. Ako budete poslanike tretirali kao večeras, teško da ćete doći do tropetinske većine – dodao je on.

Naglasio je da Spajić nije udostojio građane šta to podrazumijeva Program Evropa sad 2 te da li će doći do ukidanja penzionog fonda.

Milović: Izostala konkretizacija realizacije ekonomskih ciljeva vlade

Poslanik DPS-a Nikola Milović kazao je da je izostala konkretizacija realizacije ekonomskih ciljeva vlade.

– Političko okruženje definiše ekonomsku stvarnost Crne Gore, a nju karakterišu nepredvidivost i nesistematičnost. Imaćemo sudar dva ekonomska koncepta, i ne znam s kojim modelom će Spajić izaći pred građane – naveo je Milović.

On je poručio da se mora sa jakim institucijama da se na otvorenom tržištu Crna Gora iznjedri kao zemlja socijalne pravde.

Novaković-Đurović: O programu Evropa sad 2 ne postoji nijedan detalj

Poslanica URE Ana Novaković-Đurović kazala je da nepredstavljanje ekspozea nije evropska politička paradigma.

– Bez dileme, pregovori su bili najmanje transparentni. Podsjećam Vas da građani da nisu čekali nas, nego Vas koji ste obećavali da ćete brzo formirate Vladu. Vaša paradigma nisu bili principi, ni vrijednosti. Kompletan Vaš program zasnivao se na Evropa sad 2, o kome ne postoji nijedan detalj – podsjetila je ona.

Naglašava da je 42. Vlada u kojoj je Spajić bio ministar zasutavila izradu Prostornog plana, a da ga je 43. dovela do nacrta.

Zaključila je da se nada da mu se neće desiti da više na uvredljiv način govori o poslanicima i poslanicama.

Pejović kritikovala pojedina kadrovska rješenja, podsjetila da joj je Milović prijetio

Jevrosima Pejović iz posebnog kluba poslanika podsjetila je kako je isključena iz Evrope sad, te je dodala da bi bilo neprincipijelno da glasa protiv ove Vlade.

“Ipak, imam nekoliko bojazni zbog kojih ću ostati uzdržana – moja situacija je jedna od mnogih u kojima mandatar i kolege iz PES nijesu poštovali partijske organe. Zato sam zabrinuta da to ne bude praksa i u radu Vlade i da se tamo ne preseli ono orvelovsko – svi su jednaki, samo su neki jednakiji”, istakla je ona.

Ona je rekla kako predložena ministarka nema nikakvo iskustvo rada u toj oblasti.

“I to je možda najbolji dokaz odnosa mandatara prema samim evropskim integracijama”, dodala je.

“Milović ne bi smio da bude na ministarstvu pravde, zbog onoga što se dešavalo pred očima mandata, iako to sad žele predstaviti kao rašomonijadu. Vaš ministar pravde je meni prijetio i to je jedina istina”, kazala je ona.

Rakočević: Besmislena rasprava u ovo doba

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da besmislena rasprava traje već nekoliko sati.

– Ovako važna tema zasluže da bude elaborirana i da ukrstimo argumente kada bi javnost mogla da čuje šta nudite i čemu oponiramo. Kada odlučite da najvažnija sjednica počne u ponoć, onda javnost ne može zadovoljiti svoju potrebu da zna, vidi i čuje – rekao je Rakočević.

Opstrukcija je, kaže, kada se zakaže sjednica u 12 sati poslije ponoći, a ne kada traže da mandatar predstavi ekspoze.

Nova parlamentarna većina je, navodi, prihvatila da zavisi od deklarisano desne političke struje.

Nude ruku saradnje svima koji Crnu Goru vide kao građansku, multietničku državu čija je budućnost u EU.

– Čini mi se da je ta ruka uzalud ispružena. Ovo nije ambijent u kokm možemo objektivno i racionalno razgovarati – rekao je Rakočević.

Smatra da ne postoji normalan poslanik u parlamentu koji bi se radovao da bilo koja vlada bude neuspješna.

– Želimo da ova vlada bude uspješna, jer to znači bolji životni standard građana. Međutim, ovo je pogrešan put jer ona ne može biti uspješna, a to je zato što Crna Gora nije ni Singapur, ni Švajcarska – naglasio je Rakočević.

Abdić: Camaj glasanjem učinio da na tron visokog doma bude deklarisani četnički vojvoda

Poslanik DPS-a Nermin Abdić kazao je da smo čuli o udarcima ispod pojasa, grubih riječi, podjele, ali podsjeća prijatelje, rođake i kumove albanske nacionalnosti da je Camaj ideologiju o albanskoj pripadnosti dao danas i svojim glasom učinio da prevari birače albanske nacionalnosti.

– Svojim glasanjem je učinio da na tron visokog doma bude deklarisani četnički vojvoda. Čudi me da, kad pominjete loše stvari od strane DPS-a, jeste li pomenuli one dane kad su horde zla kretale ka Tuzima, kako ste sje osjećali. Pa su Vam naša braća i sestre sa Cetinja i ostalih djelova Crne Gore priskočili u pomoć da branimo multinacionalnu, multivjersku, građansku i antifašističku Crnu Goru. Jeste li pomenuli dešavanja na Kosovu, nepočinstva kada su našim komšijama u dvorištu bili pripadnici Sedmog bataljona – kazao je Abdić.

Camaj: Vladi neće biti teško da bude najevropskija, samo ako hoće

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj kazao je da će im prihvatljiv biti svako ko dijeli njihove stavove o Evropi, NATO, susjedima, Kosovu i sankcijama Rusiji.

– Ovoj vladi neće biti teško da bude najevropskija, samo ako hoće – rekao je Camaj.

On kaže da nije bilo lako manjinama od 1997. da pružaju ruku Milu Đukanoviću kome su, kako je rekao, manjine od tada davale blanko podršku svih godina.

– Ali ta podrška ne da je zloupotrijebljena protiv nas pa nas nije bilo nigdje osim u Orlovom letu, nego je zloupotrijebljena i protiv svoje države. Ali svakako u korist pojedinaca. Imali su šansu da riješe nacionalno pitanje i rade na harmonizaciji odnosa među etničkim grupama ali se radilo upravo suprotno kako bi se održavali na vlasti, a vlast iskoristili za sebe i sebi bliskima pa je cvjetala korupacija i organizovani kriminal kao najveći neprijatelji razvoj i evrointegracija. i na kraju kako biva, ko drugome jamu kopa sam u nju upada. Zato ovoj vladi neće biti teško da bude najevropskija – kaže Camaj.

Nenezić: Mandić trebalo da prekine sjednicu i pozove SDT da ispita navode Abazovića

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da večeras duguju izvinjenje Cetinju i Cetinjanima.

– Večeras nijesmo samo prekšili zakon, već uveli lošu praksu da će svaka naredna vlada i većina imati alibi da prva sjednica ne mora biti održana u prijestonici – rekao je Nenezić.

On je napomenuo i da smo večeras smo bili svjedoci jednog velikog nepoštovanja, prije svega građana, koji nisu mogli da čuju šta to vlada planira da uradi u narednom periodu.

– Ukoliko mandatar nije bio u mogućnosti, ukoliko je toliko srećan da od smijeha nije mogao da pročita ekspoze, mogao je to da uradi jedan od pet vicepremijera predloženih za novu vladu – istakao je Nenezić.

Osvrćući se na raspravu Abazovića i Spajića, Nenezić je rekao da je trebalo odmah obavijestiti tužilaštvo o izrečenom.

– Trebate da se zahvalite Abazoviću jer je iznio stvari koje se nalaze u ekspozeu i natjerao vas da date neke odgovore građanima. U tom trenutku predsjednik Skupštine trebalo je da prekine sjednicu i da pozove Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve tvrdnje – naglasio je Nenezić.

Adžić Spajiću: Obmanuli ste javnost

Poslanik URE Filip Adžić rekao je da nema puno razloga za veselje na večerašnjoj sjednici.

– Ništa me ne čudi, pa mi preskakanje ekspozea od strane mandatara. Proces formiranja Vlade je prepustio ljudima koji nemaju dobre namjere prema Crnoj Gori. Žao mi je što je Spajić propustio priliku da se formira stabilna vlada. Vrijeme će pokazati sve. Zašto nemamo BS u ovoj Vladi? Mogli ste da napravite proevropsku Vladu i bez URE. Mislim da kao mandatar nemate pravo da lično stavite ispred interesa države – ocijenio je Adžić.

On je mandataru postavio više pitanja.

– Što vas je to naljutilo, što je bila prepreka da formirate evropsku, građansku vladu? Da li Vam je smetala najveća zapljena kokaina i cigareta? Da li je problem što imamo bruto zaradu 998 eura? Da li mislite da možete doći do 1.000 eura prosječne plate? Volio bih da to čujem od Vas. Vi ste govorili o nekim prihodima koji su ostvareni. Vi ste obmanuli javnost. Nijesmo bankrotirali. Ova Vlada je uspjela da mnoga ugašena preduzeća vrati na noge – naveo je Adžić.

Ponovio je da mu je žao što u sektor bezbjednosti ulazi “rezervni igrač sa klupe”, poslanik Danilo Šaranović.

Dizdarević: Mi imamo šaradu, a ne predstavljanje Vlade

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević kazao je da je večerašnja sjednica liči na konspirativno druženje.

– Mi imamo šaradu a ne predstavljanje Vlade koja treba da vodi državi ka evropskoj budućnosti. Korjen problema je u relativizaciji opasnih ideologija. Današnjim izborom predsjednika Skupštine prošlost postaje neizvjesna kao i budućnost. Danas se stavlja znak jednakosti između fašista i antifašista, dobra i zla, četnika i partizana. Želi se stvoriti apsurdna slika – istakao je Dizdarević.

On je napomenuo da se četništvo ne može izjednačavati sa antifašizmom.

– Kad se određeni ljudi iz ovog parlamenta odreknu ovakvih ideologija javno, tek tada ćemo povjerovati u pruženu ruku koja vapi za pomirenjem. Nek je vječna Crna Gora – poručio je Dizdarević.

Ibrahimović: Ovo nije građanska Vlada

Nakon pauze od pet minuta, nastavljena je rasprava.

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović ponovio je da mu je žao što večeras nije poslata poruka građanima da su ozbiljni, nakon brojnih polemika koje su se mogle čuti.

– Ova Vlada može biti kratko stabilna. Građani će znati da kazne sve donosioce odluka na narednim izborima koji će biti uskoro. Da li ova Vlada oslikava građansku Crnu Goru – naravno da ne. Ova Vlada nema nijednog Bošnjaka. Da li je slučajno da gospodin Spajić dva puta zaobiđe predstavnike BS-a? Mislim da nije odolio većem pritisku, ali žao mi je što nismo uspjeli da iznesemo pravu evropsku računu – istakao je Ibrahimović.

On je dodao da će čekati sto dana Vlade da vide rezultate.

– Ako se izabere 44. Vlada glasaćemo za sve konstruktivne prijedloge. Pokušaćemo da kroz amandmane i konstruktivne kritike napravimo korake ka evropskoj budućnosti Crne Gore – naveo je on.

Iznenađen je, kako je rekao, da mandtar Spajić nije pomenuo dijasporu u svom ekspozeu.

– Niste posvetili ni pitanja o regionalnom razvoju. Kako će vlada riješiti pitanje odlaska ljudi u penziju? – upitao je, između ostalog, Ibrahimović.

Dizdarević tražio pauzu, Popović izašla u susret

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević konstatovao je da mandatar nije u skupštinskoj sali, pa je upitao da li je u toku izbor nove Vlade.

– Zahtijevam da se mandatar vrati u salu. Do tada tražim pauzu – rekao je Dizdarević.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović dala je pauzu od pet minuta.

Bečić: Žao mi je zbog narušenih odnosa Abazovića i Spajića

Lider Demokrata Aleksa Bečić je rekao da drugačije posmatraju procese i poziciju u društvu.

– Ne smatram se sudijom i suditi neću. Odgovore će davati institucije sistema, svako će raditi što mu nalažu zakoni. Nema batina, sudija iznad sudova i nikad ih neće biti – rekao je Bečić.

Komentarišući žustrun rasprabu u parlamentu između Spajića i Abazovića, Bečić je rekao da uvijek traži dobro u drugima.

– Žao mi je što su neki zarobljeni u prošlosti i što sve više idu desno, a rezultati su im sve lošiji – rekao je Bečić.

Žao mu je, kako je rekao, što su narušeni odnosi Abazovića i Spajića, navodeći da su obojica uradili dosta dobrih stvari.

Od januara će, kako je rekao, minimalna penzija biti 450 eura.

Abazović napustio Skupštinu

Dritan Abazović je nakon burne rasprave sa Milojkom Spajićem i Andrejom Milovićem napustio skupštinsku salu.

Milović: Slijedi interesantan period za Abazovića

Poslanik Andrej Milović kazao je da su građani imali priliku da čuju kako zvuči nervozni čovjek koji odlazi sa pozicije.

– Čini mi se da Abazović samo sebe nije vidio. Obećavao nam je ruku pravde za godinu smo dobili rupu pravde. Ono što će ostati iza Abazovića je marketing, press konferencije, hapšenja za govornicama, ali je svjestan da nema nadležnost nikog da hapsi i da nije uhapsio ni mačku za svog mandata, već je to radilo Tužilaštvo i sve uspjehe su postigli oni koji imaju nadležnost za to, a ne Dritan Abazović – istakao je Milović.

Slijedi, kako kaže, interesantan period za Abazovića “jer ima tu trajekata koji su plaćani u većim vrijednostima, rizorta sa procentom vlasništva u njima, Expoa i interesantnih glasanja, klinika”.

– Trebalo je da date dokaze i predate Tužilaštvu, a ne da nas optužujete za razne Bemalse, sponzore i prijatelje. Nismo mi napravili vladu sa njima, nego Vi. Dosta je slika Vas i Đukanovića i drugih ljudi. Budite srećni ako ostanete poslanik – rekao je Milović.

On je rekao da je Abazović opasan kao političar jer je spreman na sve.

– Bili ste spremni da lišite slobode Spajića da biste oborili rejting PES-u i silu bogu na sramotu ostali na poziciji – rekao je Milović.

On je upitao Abazovića da li je njegova bliska ženska osoba birala kadrove u MUP-u, nakon čega je uslijedila žešća verbalna rasprava odlazećeg premijera i funkcionera PES-a.

Abazović: Sakrili ste Evropa sad 2, objasnite kako ćete realizovati program

Abazović je odgovorio Spajiću da mu se obraća uz poštovanje.

– Ako ćemo da se vodimo tim rječnikom i da kažem da sve što ste rekli je velika prevara. Vi ste sakrili Evropa sad 2. Kad ste se pojavili pojavili ste se sa flašom u ruke i pričali bajke. Recite kako ćete to da realizujete. Javne finsije nisu bile ovakve, javni dug nikad manji, recite koliko je bio kada ste Vi bili ministar finansija – upitao je Abazović.

Optužio je Spajića da je zdravstvo ostavio sa nula eura.

– Objasnite građanima kako ćete realizovati Evropa sad 2 – poručio je Abazović.

Spajić: Nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. vlada

Mandatar Milojko Spajić je rekao da su građani imali priliku da čuju nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. vlada.

– Mnogi su srećni zbog toga što se cirkus večeras završava – rekao je Spajić, ističući da je Abazović iznio niz neistina i pokazao veliku količinu neznanja.

On je upitao Abazovića odakle ušteđenih 200 miliona eura.

Spajić je rekao da će morati da se odradi tehnički rebalans jer se plate, socijalne i penzije ne bi mogle isplatiti u novembru i decembru da su ostali sa budžetom ove Vlade.

– Rashode ste napumpali i moraćemo da radimo sa vašim nasleđem. Zadužili ste se 100 miliona eura sa 10 plus odsto, dvocifrenoj kamati – istakao je Spajić.

On je rekao da će sjutra da krenu sa provjerom 200 miliona u trezoru.

– Povežite se sa ljudima koji Vam vode budžet, pojma nemate. Dosta cirkusa više, građanima treba veliki rad i rezultat. Nećemo imati ništa za kapitalni budžet, nijedan projekat niste ostavili. Ništa tehnički niste uradili, prostorni plan ne postoji i pustite nas više Vašeg predstavljanja, paradiranja i cirkusa, toga smo se nagledali – naglasio je Spajić.

Abazović: Očekivan Spajićev start, prekršen Ustav

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je da je danas Lučindan i da je 1905. godine počeo parlamentarni život i poželio uspjeh novoj vlasti u budućoj vladi. Drago mu je, kako je rekao, što je Mandić došao do funkcije predsjednika Skupštine.

– Drago mi je što se prešao put od želje da se zapali državni parlament do toga da se danas predstavlja, čuva na najbolji način – rekao je Abazović.

Abazović je rekao da je start Spajića onakav kakav je očekivao.

– Već ste prekršili Ustav Crne Gore. Ja Vam lično ne zamjeram, dobro je da građani vide na koji način ćete upravljati. Ali ipak treba da pokažemo poštovanje prema institucijama i zakonima – naglasio je Abazović.

Abazović je na početku izlaganja dobacio nekom od poslanika: “Vjeruj mi, žaliće nas”.

On je rekao da daje podršku Spajiću da ispuni obećanu prosječnu platu od 1.000 eura i pozvao ga da kaže zašto nismo bankrotirali onako kako je to Pokret Evropa sad progozirao.

Abazović je istakao da građani moraju da znaju da je plan da zaduži ogroman novac i da uzme dio.

– Samo ovaj put nemojte da ide preko Beograda, jer su okolnosti takve da bi Vas neko mogao izdati. Govorim i o nekim ljudima iz Njemačke, a Vi znate o kojima govorim – naglasio je Abazović.

Ponovio je da uslovi za održavanje popisa postoje.

– Da li će biti 1. decembra, ne znam, to je mali period da bi se išta promijenilo, to je tipična varka tijelom koju sam prepoznavao u 42. Vladi da bi se kupilo vrijeme za neke procese. Mislim da DPS ima taktiku oko bojkota – rekao je Abazović.

On je rekao da je cilj formiranja vlade bio i da bi neki procesi bili usporeni ili potpuno zaustavljeni.

Nikolić: Spajić dogovorio sa vojvodom Mandićem da odlaganje popisa bude obavljeno pošto-poto u sitnim satima

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je zatečen neozbiljnošču Spajića.

– Jako loš način da krenete u novi mandat. Prekršili ste Ustav, zakon i pokazali ambiciju da u ranim jutarnjim časovima birate Vladu, ušli ste u ovom nedovoljno ozbiljno i ažurno, a optužujete opoziciju za opstrukciju. Nemojte da nam govorite da ste organizovali sjednicu da bi ste ušli u proceduru odlaganja popisa, jer ste odluku najavili prije pet-šest dana. Ova sjednica je mogla biti održana u petak i danas, ali ste se dogovorili sa vojvodom Mandićem da ta procedura bude obavljena pošto-poto u sitnim satima i da javnost što manje argumenata čuje u ovom domu. Sumanuta je to odluka i Vi ćete snositi odgovornost – istakao je Nikolić.

On je optužio Spajića da je dozvolio da mu Andrija Mandić i ex DF budu cenzura Vladi.

Spajiću je, ističe Nikolić, pošlo za rukom ono što nije ni Krivokapićevoj i Abazovićevoj Vladi, a to je da u nju uvede produženu ruku velikosrpskog nacionalizma i četničku ideologiju pretvori u državnu.

Prema njegovim riječima, vlada je na daljinskom upravljaču Andrije Mandića.

Nikolić je rekao da je Mandić preuzeo odgovornost za održavanje sjednice u Podgorici, odnosno kršenje Zakona o Prijestonici.

– Vi ste (Spajić) preuzeli odgovornost za kršenje Ustava ne mareći za to što građani očekuju od vas – rekao je Nikolić.

On je pozvao građane da promisle o svemu što će se dešavati u narednom periodu i da pažljivo razmisle o odlukama i njihovim upotrebnim vrijednostima.

Obaveza iz Ustava

Danijel Živković je odgovorio Spajiću da je članom 103 Ustava obavezan da pročita ekspoze, odnosno da iznese program.

Spajić opoziciji kazao: Mlatite praznu priču

Spajić je saopštio da je on zapravo ispružio ruku opoziciji kako bi odgodio popis.

“Vama izgleda ide naruku da se potpis ne odgodi i da idemo ka sunovratu. Moja namjera je bila čista i da ovaj proces učinimo manje mučnim, ekspoze je javan par dana, svako ko je želio mogao je da ga pročita, stavićemo ga na društvene mreže. I to je poštovanje institucije i vremena i energije ljudi”, poručio je on.

Poslanicima opozicije je kazao da “mlate praznu priču”.

Ibrahimović: Ovo je kršenje Ustava, popričajte sa Spajićem

Predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović tražio je od Mandića da napravi pauzu i da porazgovara sa Spajićem, jer je u pitanju kršenje Ustava.

“Po Ustavu je mandatar dužan da predstavi program Vlade, treba da pročita ekspoze”, poručio je on.

Konatar: Ovo je ponižavanje parlamenta, mandatar da pročita ekspoze

Poslanik GP URA Miloš Konatar rekao je da je u pitanju ponižavanje parlamenta.

“Morate da shvatite da je Skupština najvažnija institucija u parlamentarnoj demokratiji. Ako mislite da se poštovanje prema Skupštni pokazuje ovako, da se smijete dok čitate sastav Vlade, da nas ne udostojite ni ekspozea, nemojmo da počinjemo ovako”, poručio je Konatar.

I on je zatražio od Spajića da pročita ekspoze.

Mugoša: Građani žele živu riječ

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša tražio je od Spajića da pročita cijeli ekspoze.

“Građani žele da čuju živu riječ”, dodao je.

Živković: Ovo je zastiđe

V.D. predsjednika DPS-a Danijel Živković poručio je da Skupština nije dječja igra.

“Ako neko misli da ovako treba da se ophodi prema Skupštini, onda se postavlja pitanje šta je demokratija uopšte. Prije svega, pokretati priču o Vladi u ovo doba, priču o razvoju Crne Gore u pola dvanaest – ja se pitam ima li ovdje bilo kakve svijesti i odgovornosti. Pitam sve vas je li ovo u redu”, istakao je on.

Kazao je i da je  “ovo zastiđe”, te da se ovim ne vrijeđa samo Skupština, već i građani Crne Gore.

“Ovaj način je neprimjeren Skupštini Crne Gore, ako je ovo više uopšte i Skupština Crne Gore”, dodao je on.

Mandatar Spajić je večeras odlučio da ne čita ekspoze, jer je, kako je poručio, javnost već upoznata sa njim, pa je samo pročitao predlog za sastav vlade.

Predložio je sljedeći sastav Vlade:

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove – mr Aleksa Bečić

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju – mr Momo Koprivica

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu – dr Srđan Pavićević

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja – Nik Gjeloshaj

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih – Dragoslav Šćekić

Ministar vanjskih poslova – dr Filip Ivanović

Ministar saobraćaja i pomorstva – Filip Radulović

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine – Janko Odović

Ministarka evropskih poslova – Maida Gorčević

Ministar finansija – Novica Vuković

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija – prof. dr Anđela Jakšić Stojanović

Ministar pravde – Andrej Milović

Ministarka rada i socijalnog staranja – Naida Nišić

Ministar zdravlja – dr Vojislav Šimun

Ministar energetike i rudarstva – prof. dr Saša Mujović

Ministar unutrašnjih poslova – Danilo Šaranović

Ministar odbrane – Dragan Krapović

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera – Vladimir Martinović

Ministarka kulture i medija – dr Tamara Vujović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Vladimir Joković

Ministar javne uprave – mr Marash Dukaj

Ministar ljudskih i manjinskih prava – Fatmir Gjeka

Sjednica počela sa pola sata zakašnjenja

Sjednica na kojoj će se birati nova vlada, počela je sa skoro pola sata zakašnjenja oko 23:30 sati.

Sjednici prisustvuje i šef države i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES), Jakov Milatović.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, saopštio je da su Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA) formirale poslanički klub, čije je predsjednik lider HGI-ja Adrijan Vuksanović.

Utvrđen je dnevni red – izbor 44. vlade.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Oskar Huter rekao je da je parlament “skršen”, i da je prva sjednica redovnog zasjedanja morala da se održi u prijestonici Cetinje.

“Znamo zašto kršite zakon. Namjera vam je da Cetinju oduzmete status prijestonice. To činite kukavički i perfidno. Drugo poniženje Cetinja – nakon što je inauguracija predsjednika Milatovića održana u Podgorici. Ko vam je to naredio? Čiji ste taoci? Od koga se krijete? Čega se bojite?”, pitao je on.

Mandić je rekao da se sjednica nije mogla organizovati na Cetinju zbog rokova i obaveza.

“Nije ovo prvi put da se zbog obaveza prva redovna sjednica ne održi na Cetinju. Narednu sjednicu ćemo održati na Cetinju i uvažiti Cetinje. Ova prva sjednica zbog rokova i obaveza koje imamo nije mogla da se organizuje na Cetinju. Nema nikakvog bježanja, nikakvog straha od Cetinja i Cetinjana”, poručio je.

Prva konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 28. saziva parlamenta završena je danas popodne, a na tom prilikom lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić izabran je za predsjednika parlamenta. Izabrani su i potpredsjednici Skupštine. Izabran je i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, čime je završena konstitutivna sjednica parlamenta. Za predsjednicu je izabrana Jelena Nedović.

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav 44. Vlade.

Nova Vlada Crne Gore imaće tri potpredsjednika, dva resorna potpredsjednika i 17 ministara. To je predlog koji je danas u ekspozeu objavio mandatar Milojko Spajić.

U novoj vladi biće samo četiri žene, koliko ih je bilo i u Abazovićevoj Vladi na početku mandata, da bi kasnije jedna podnijela ostavku (Jovana Marović).

U novoj vladi biće 11 predstavnika PES-a (premijer i 10 ministara), šest iz Demokratske Crne Gore (dva potpredsjednika i četiri ministra), dva iz SNP-a (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i jedan ministar), tri iz Albanskog foruma (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i dva ministra) i jedan potpredsjednik iz Civisa. Nakon godinu je planirana rekonstrukcija Vlade i ulazak koalicije ZBCG koja će dobiti pet mjesta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
31.10.2023-06:59 06:59

PosRanici

cetinje
31.10.2023-08:25 08:25

E lijepa “druzina”nema sto,a sve “pamet do pameti”aq tu je desna ruka Spajica nesrecni Srdjan Pavicevic 55 INCA potrcko,nesoj i nikogovina zvani PROLIV,bez trunke obraza i morala ljudskog tj.NELJUDSKOG PI na tebe SMRDO CETNICKA.

cetinje
31.10.2023-08:34 08:34

A kako Joko diga glavu ka Baljin kokot,e kukala mu familija koga ima ovog buzdovana.

Lada
31.10.2023-09:41 09:41

Jedina svijetla tačka je opozicija.Iako su na ovoj slici s razlogom turobni, uglavnom su to mladi i pametni ljudi koji se ne daju i to ulijeva nadu.
Da je vječna Crna Gora !

Piki
31.10.2023-13:40 13:40
Reply to  Lada

ZATO SU I TAČKA, NESPOSOBNI JER CIM JE MILO PUKAO ONI SU OSTALI DA LUTAJU. AMATERI NE UMEJU DA LAZU KO ORIGINAL….

Evidence
31.10.2023-12:57 12:57

Sticajem okolnosti Spajić je u centru pažnje, i nije u stanju da, realno sagleda svoju poziciju. – U svojoj stranci ima tek podijeljenu podršku.- Podrška skpljene parlamentarne većine je iznuđena i nesigurna. – Na podršku EU i USA ne može računati, pošto se oglušio o njihove preporuke. – Da ne govorimo o ‘podršci’ opozicije. – Ne može računati čak ni na podršku Vučića i SPC. Preferiraju odanog i uslužnog Jakova kao sigurnu zamjenu za, sad već bivšeg…ne ponovio se.