Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

POVUKLI SE PRED VUČIĆEM Kabinet Spajića: Amandmani Crne Gore sprječavaju dalju politizaciju i pobjeda su za sve narode u regionu

Podsjećaju da je ovim povodom Spajić kazao i da je u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, te da vjeruju da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu

Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera Milojka Spajića.

Podsjećaju da je ovim povodom Spajić kazao i da je u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, te da vjeruju da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu.

“Naime, amandmani koje je Crna Gora uputila predlagačima imaju za cilj da doprinesu otklanjanju iskrivljenih i pogrešnih interpretacija i spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog pitanja. Podsjećamo da je Crna Gora kroz intenzivnu diplomatsku korespondenciju i značajne napore uspjela da usaglasi dvije amandmanske formulacije kojima se nedvosmisleno ističe da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini, te da je nepokolebljiva posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini”, ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da su napori i djelovanje crnogorske diplomatije utemeljeni isključivo na prijateljskom i pomiriteljskom pristupu.

“Uvjereni smo da rezultati koje postižemo, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu, jasno odražavaju našu proaktivnost i posvećenost napretku Crne Gore i cijelog regiona”, zaključuju u Kabinetu premijera.

Reakcija Kabineta Spajića dolazi nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je “odvratna igra” sa crnogorskim amandmanima na Prijedlog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
19.05.2024-21:22 21:22

…neka što nama nije jasno kako će to doći tzv.”amandmanima” pomirenje u regionu …NO nije ni njemu jasno pa kako će onda drugima objasniti …!