Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Sveštenik SPC: Neki su bezobzirno nadmeni, predstavnici manjina preuzimaju preveliki rizik

Crkva nastavlja sa mje[anjem u politiku

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve nastavili su da govore o političkim dešavanjima u Crnoj Gori. Najnoviji primjer, kako piše Portal Analitika, dolazi iz manastira Stanjevići kod Budve, gdje je iguman Jefrem Dabanović kazao kako ga zbog aktuelnih političkih dešavanja “boli duša”.

On je u video snimku na Jutjubu, u čijem opisu je navedeno: “Glas hrišćanske savjesti koja vapije za pravdom i istinom božjom….”, rekao da ga duša boli i srce mu se cijepa od jeda zbog događaja koji se ovih dana odvijaju.

– Ne mogu da odolim svojoj savjesti i da ne podjelim sa vama nekoliko misli i osjećanja u ovom tragičnom trenutku crkvene i narodne istorije, na prostorima Crne Gore, Na to me podstiču i riječi velike zabrinutosti i nezadovoljstva velikog broja naroda koji ovih dana, sa raznih strana, dolazi u naš manastir i govori da neće izaći na dobro ovo, čemu smo svi svjedoci, da se čini u Skupštini Crne Gore – rekao je Dabanović.

Istakao je da neki, koji su pod krovom Skupštine, unose nemir među narod.

– Dižem svoj glas protiv onih, koji pod krovom Skupštine Crne Gore, ovih dana unose nemir, omrazu i razdor među narod od koga su većina vjernici pravoslavne crkve, ali i kod građana drugih vjeroispovijesti i raznih nacionalnih opredjeljenja – poručio je, pored ostalog, Dabanović.

On je, kako je kazao, ogorčen.

– Sa velikom pažnjom i još većim ogorčenjem slušam ovih dana izjave pojedinih poslanika u Skupštini Crne Gore, koji sa bezobzirnom nadmenošću, ali bez stvarnog utemeljenja u volji naroda koji im je povjerio mandat, izjavljuju da će oni preuzeti svu odgovornost za političke odluke. Preveliki je to rizik kojem izlažu ne samo svoje pozicije na političkoj mapi Crne Gore već i produbljuju postojeću polarizaciju – ocijenio je Dabanović.

Istakao je i kako “predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica na sebe preuzimaju preveliki rizik”.

– Preveliki rizik na sebe preuzimaju predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica koji pružaju podršku novim nosiocima izvršne vlasti, protiv volje većinskog glasačkog tijela. Kod većinskog dijela javnosti, dobro su upamćene riječi mitropolita Amfilohija: “Da ne dozvolimo da kapne ni suza bratska, a kamoli kap krvi”. Njegov autoritet je svima poznat i kada je 1997. godine mirio partijske drugove, a tada ljute političke protivnike: Đukanovića i Bulatovića, i 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja, i 2006. godine, u vrijeme referenduma, kao i u posljednjim godinama života, tokom litija. Gledajući i slušajući nastupe pojedinih poslanika, udruženih u lične i partijske interese, duboko sam zabrinut, zbog njihovih neodgovornih, ratnohuškačkih i bratoubilačkih nastupa sa skupštinske govornice. Sa kojim pravom pojedinci, okupljeni pod komandu tridesetogodišnjeg vlastodržca – dokazanog razoritelja svega što je sveto i čestito u Crnoj Gori, izjavljuju da preuzimaju odgovornost za sadašnjost i budućnost naroda i političkog života u Crnoj Gori – naveo je Dabanović.

On je, pored ostalog, kazao da oni koji bi izrekli da su ove njegove riječi bavljenje politikom stavlja do znanja da “ovdje nema riječi o politici, već su izraz velike zabrinutosti za sadašnjost i budućnost naroda” čiji je, kako dodaje, i on “ravnopravni član”.

Možete poslušati njegovo cijelo izlaganje:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
09.02.2022-19:02 19:02

Ovaj pop, koliko mogu da razumijem, prijeti kako drzavi tako i manjinama! Oni, popovi SPC uporno sekularnu i gradjansku CG u ruke nacionalistima, a posto crnogorsku naciju i jezik ne priznaju, znaci velikosrbima i rusofilima!! Vidim da je danas onaj cetnik Medojevic otvoreno zaprijetio raspadom CG. Oni dragi moji gradjani i gradjake demokratiju kao oblik vladanja ne priznaju. Njihova demokratija je tipa “svako ima pravo da misli kao oni, ali ne i svojom glavom”. Bit ce problema, treba spavati sa jednim otvorenim okom!!!! Manjine u nezeljenom slucaju zaista mogu dobro nastradati. Cetnici su to brale moj, kame se ostre…., brlja… Pročitaj više »

Danilo
09.02.2022-19:30 19:30

Koliko ima u tu budvu izbjeglica cudo to su bosanci I dosljaci

Jankovic
09.02.2022-20:11 20:11

Cetnici su fasisti uvjek bili

Neko tamo
09.02.2022-20:36 20:36

Popu Šimi ukrali biciklo!

Neko tamo
09.02.2022-20:39 20:39

Četnički bradati majmuni u mantiji ne miruju
Da nije bilo proizdajničke partije URA
Crnogorska vlada bi davno sa njima zavrsila
Ali proizdajnička partija skrbavog miska kesedzije i debilnog glupana željka goveda je pomogla srpski partijama crkvi i srbima i jos uvjek im pomaže

Crnogorka
09.02.2022-20:52 20:52

Nece manjine sa Cetnicima to morate naucit a radit zlo i vrijedjat Crnogorace sta bi tek radili manjinama nista vam se ne vjeruje manjine ce vazda biti sa Crnogorcima !

Blaki
09.02.2022-20:52 20:52

Pope ostavi se politike i laži .

blam živi
10.02.2022-04:00 04:00

“– Dižem svoj glas protiv onih, koji pod krovom Skupštine Crne Gore…” Ma, ko si ti, pope, da “dižeš” glas protiv Skupštine? Što imaš ti sa Skupštinom? Skupština je država, pope, a država je ODVOJENA OD CRKVE! Ne potpaljuj ovaj narod, no drži to kandilo i sjeti se riječi Jovana Zlatoustog što je Bog poručio za miješanje popova u pitanja vlasti države. Vlast je nikakva zahvaljujući popovima Crkve Srbije! Nemojte više “zastupati” narod e ćete mu doći glave. Svoga posla, o, pope!

COL
10.02.2022-08:18 08:18

Sjašite više, kumimo vas bogom, puče nam grbača mnogo ste se užirili…