Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Stanić: Pokrenuta Intereplacija za smjenu ministra Stijovića

Kako Stanić navodi, razlog za smjenu ministra Stijovića leži i u činjenici da on nije podržao nijedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP na predlog budžeta za 2021. godinu kojom su tražili milion eura podrške

Na predlog Socijaldemokratske partije, koji je podržala opozicija, u Skupštini Crne Gore pokrenuta je Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede u čijem zaključku je predlog za razrješenje ministra Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju, kazao je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

“Poremećaji na tržištu stočne hrane doveli su do porasta cijene koncetrovane hrane i drugih proizvoda koji se koriste u ishrani od 30% do 100%, dok je otkupna cijena mlijeka ostala na istom nivou, i danas je ispod proizvodne cijene, tj manja od prodajne. CIjene goriva su, takođe, porasle za preko 20%.

Crnogorski stočari su od Vlade i resornog ministarstva nekoliko desetina puta tražili podršku i pomoć, kako ne bi došli u situaciju da moraju zatvoriti svoje farme koje su mnogi od njih stvarali i po više decenija.

Predlozi rješenja krize koji dolaze od ministra i njegovih saradnika pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade crnogorskih porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak 9% BDP Crne Gore.

Bahatost u odnosu prema onima koji teškim radom stvaraju u ovoj zemlji kulminirala je porukom stočarima “da im neće prevezivati stoku”, dok su se članovi njegovog kabineta potcjenjivački odnosili prema poljoprivrednicima, ukljućujući i predlog da se novac za subvencije obezbijedi smanjivanjem plata zaposlenih u ministarstvu”, kazao je on.

Kako Stanić navodi, razlog za smjenu ministra Stijovića leži i u činjenici da on nije podržao nijedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP na predlog budžeta za 2021. godinu kojom su tražili milion eura podrške.

Sve ovo se, kako dalje navodi, dešava u situaciji kad se stočari suočavaju sa najvećom krizom u proteklih par decenija.

“Ministar Stijović ne umije i neće da riješi krizu, koja potencijalno može napraviti značajnu štetu po crnogorsku ekonomiju u cjelini, a dodatni razlog za njegovu smjenu leži i u činjenici da je upravo Vlada Zdravka Krivokapića poljoprivredu navela kao jedan od dva strateška razvojna prioriteta nove vlasti.

Zbog toga što su ovih dana traktori ispred državnih institucija a ne u njivama, stočari pred zatvaranjem farmi, a proizvođači voća i povrća prinuđeni da se sami snalaze predlažemo pokretanje proceduru za razrješenje ministra  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi katastrofalnu krizu koja prijeti da ugrozi održivost poljoprivredne proizvodnje”, naveo je Stanić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve