Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

SDP predala žalbu Ustavnom sudu: Ponavljanje izbora na pet izbornih mjesta

Socijaldemokratska partija (SDP) se, kako su naveli, još jednom zahvaljuje svima građanima koji su smatrali da treba da imamo poslanike u Skupštini Crne Gore

Socijaldemokratska partija (SDP) saopštila je da su danas predali žalbu Ustavnom sudu zbog izbornog procesa, jer njihovi, kažu, pokušaji da pred nadležnim institucijama, opštinskim i državnom izbornom komisijama dođu do pravde “nijesu urodili plodom”. Ukazuju da je došlo do kršenja zakonske norme koja “obavezuje na ponavljanje izbora na pet izbornih mjesta”.

Socijaldemokratska partija (SDP) se, kako su naveli, još jednom zahvaljuje svima građanima koji su smatrali da treba da imamo poslanike u Skupštini Crne Gore.

“Nažalost tih glasova nije bilo iznad cenzusa dovoljno više da se nadomjestile predizborne i izborne malverzacije i krađe. Naši pokušaji da pred nadležnim institucijama, opštinskim i državnom izbornom komisijama dođemo do pravde nijesu urodili plodom jer su partijski predstavnici u komisijama o ovoj stvari odlučivali ne po pravdi i pravu, ne po potrebama demokratije regularnosti izbornih procesa, već po uskom partijskom interesu, kršeći jasne zakonske norme koje obavezuju na ponavljanje izbora na pet izbornih mjesta”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, predstavnici NVO koji o ovoj stvari odlučuju nezavisno i nepristrasno poštujući jasne zakonske norme bili su u manjini.

“Ostala nam je mogućnost žalbe Ustavnom sudu kao konačnoj instanci i danas smo je iskoristili. O istom ili sličnom slučaju Ustavni sud je odlučivao nakon izbora 2017. godine i tada na prigovor Demokratske stranke poništio izbore na biračkom mjestu. Nezavisno od krajnje odluke Ustavnog suda i rezultata glasanja na biračkim mjestima gdje se ono eventualno ponovi, jasno je da crnogorska politika i demokratski izborni proces nazaduje”, naglasili su iz SDP-a.

Kako su kazali, kupovina glasova “za radna mjesta u državnim službama i preduzećima i slični partijski pritisci na egzistenciju ljudi, kao i direktna kupovina glasova novcem, uplivi i uticaji drugih država i njihovih medija” obesmišljavaju, poručuju iz SDP-a, normalnu izbornu konkurenciju političkih ideja i programa.

Sada je, naglasili su, sasvim jasno da od obećanih reformi i promjena novih vlasti nema ništa više u odnosu na ranije.

“Takođe, glasanjem u izbornim komisijama i nezakonitim sprečavanjem ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta, pokazalo se da DPS-u i drugim partijama koje se predstavljaju da žele blisku saradnju i jačanje pro suverenističkih i pro evropskih snaga nimalo nije do toga, već samo do potpune kontrole u cilju užih interesa i na tom dijelu političkog spektra. Ukoliko SDP na kraju ovog procesa ostane bez parlamentranog statusa, to nas kao ni ranije neće pokolebati u daljem zalaganju za civilizacijske demokratske vrijednosti i principe i borbi za Crnu Goru sa više sloboda, pravde i solidarnosti”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve