Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Savez slijepih o izbornom procesu: Obezbijeđeni šabloni za glasanje, nijesu zabilježeni značajniji slučajevi diskriminacije

Nakon održanog prvog izbornog kruga, Savez slijepih Crne Gore izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je obezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje po prvi put omogućeno samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje osoba oštećenog vida na predsjedničkim izborima

Obezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje omogućeno samostalno, tajno i dostojanstveno učešće osoba oštećenog vida na predsjedničkim izborima

Nakon održanog prvog izbornog kruga, Savez slijepih Crne Gore izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je obezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje po prvi put omogućeno samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje osoba oštećenog vida na predsjedničkim izborima.

“Državna izborna komisija (DIK) je za sva biračka mjesta u Crnoj Gori obezbijedila šablone u tamno plavoj boji sa umetnutim metalnim dijelom, čime su u potpunosti ispoštovane izmjene podzakonskih akata usvojene u martu 2022. godine”, saopštio je Savez slijepih Crne Gore.

Naglasili su da je i dalje primjetna nedovoljna informisanost članova biračkih odbora, pa se tako šabloni za glasanje često nijesu mogli naći na stolu, kako je predviđeno, “već u kovertama ili paketima, zbog čega ih je teže pronaći prilikom dolaska birača oštećenog vida na biračko mjesto”.

S tim u vezi, još jednom su apelovali na adekvatniju edukaciju članova biračkih odbora u pogledu korišćenja izbornog materijala.

“Osim adekvatnih šablona, na svim biračkim mjestima našle su se i brošure informativnog karaktera na Brajevom pismu, te je osobama oštećenog vida omogućeno da se po dolasku na biračko mjesto upoznaju sa sadržajem glasačkog listića”, kazali su iz Saveza slijepih Crne Gore.

Istakli su da su na ovim izborima evidentni pomaci kada je riječ o obezbjeđivanju elemenata pristupačnosti za osobe oštećenog vida, budući da su na određenim, ali, dodaju, ne svim, “biračkim mjestima bile postavljene etison trake koje osobama oštećenog vida olakšavaju samostalno kretanje unutar biračkog mjesta”.

“Ipak, ukazujemo da na nekim biračkim mjestima etison trake nijesu bile adekvatno postavljene, odnosno, nijesu postavljene od ulaza na biračko mjesto, do stola za kojim sjedi birački odbor, potom do glasačke kabine i glasačke kutije, te je ovaj segment neophodno unaprijediti, kako bi etison trake ispunile svoju suštinsku svrhu, jer samo formalno obezbjeđivanje elemenata pristupačnosti ne doprinosi samostalnosti osoba oštećenog vida”, ukazali su u saopštenju.

Iako i dalje, prema njihovim riječima, postoji prostor za unaprjeđenje stanja u ovoj oblasti, raduje ih činjenica da “tokom ovog izbornog procesa nijesu zabilježeni značajniji slučajevi diskriminacije i kršenja prava i elementarnog dostojanstva osoba oštećenog vida”.

“Nadamo se da ćemo navedenim primjerima dobre prakse svjedočiti i u drugom izbornom krugu, kao i u svim budućim izbornim ciklusima, te i na predstojećim parlamentarnim izborima”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve