Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Samo je po Krivokapiću Vukšić izabran zakonito

Nakon što na sjednici Odbora za bezbjednost, koja je trebalo da bude održana u petak, nije bilo kvoruma, Vlada je na prijedlog Krivokapića, bez održavanja sjednice, imenovala Vukšića na funkciju direktora ANB-a i isti dan objavila u Službenom listu iako nije dobila mišljenje parlamenta. Time je grubo prekršen Zakon o ANB, koji precizira striktno definisanu proceduru koja podrazumijeva mišljenje parlamenta o kandidatu.

Vlada Zdravka Krivokapića grubo je juče obmanula javnost kada je ustvrdila da je prilikom imenovanja Dejana Vukšića za direktora ANB-a ispoštovana sva zakonska procedura.

Iz saopštenja Vlade proizilazi da Krivokapićev kabinet nije dobio mišljenje Skupštine, pa stoga – shodno zakonu o ANB u kojem postoji jasna zakonska norma – nije ni mogao imenovati Vukšića za direktora ANB-a.

– Skupština je dopisom, 11. juna ove godine, obavijestila Vladu da usljed poslovničke nemogućnosti za održavanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj nije pristupio predsjednik Odbora kao ni većina članova, parlament ne može dati traženo mišljenje. Nakon ovoga, Vlada je 11. juna ove godine imenovala Vukšića za direktora ANB-a – navodi se se u saopštenju Vlade čime su direktno priznali da nijesu dobili mišljenje parlamenta.

Zakon o ANB precizno predviđa da direktora Agencije imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog predsjednika Vlade uz prethodno mišljenje parlamenta.

– Prijedlog za imenovanje direktora Agencije Vlada dostavlja Skupštini Crne Gore, radi davanja mišljenja. Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje. Direktor Agencije imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan – navodi se u članu 25 Zakona o ANB-u.

Kao skandalozno objašnjenje za kršenje zakona Vlada je navela ,,višemjesečnu nemogućnost Skupštine da da mišljenje na prijedlog o imenovanju Vukšića koji ne može i ne smije da bude prepreka za rad Vlade“, te da je Vlada ,,dužna da čuva sve institucije sistema, a posebno bezbjednosni sistem koji je nedjelovanjem dijela poslanika bio direktno ugrožen“.

Vlada je 17. decembra prošle godine imenovala Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom, a najduže na šest mjeseci.

Međutim, nakon što na sjednici Odbora za bezbjednost, koja je trebalo da bude održana u petak, nije bilo kvoruma, Vlada je na prijedlog Krivokapića, bez održavanja sjednice, imenovala Vukšića na funkciju direktora ANB-a i isti dan objavila u Službenom listu iako nije dobila mišljenje parlamenta. Time je grubo prekršen Zakon o ANB, koji precizira striktno definisanu proceduru koja podrazumijeva mišljenje parlamenta o kandidatu.

Za razliku od Vukšića, njegov prethodnik Dejan Peruničić je, nakon što je takođe bio vršilac dužnosti, izabran po striktno definisanoj proceduri. Naime, nakon što je predložen od strane tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, Odbor za bezbjednost i odbranu je, prema podacima sa sajta parlamenta, dao mišljenje o Peruničiću 30. jula 2015. godine, a Skupština je o tom mišljenju glasala dan kasnije 31. jula.

Vlada Crne Gore je tek nakon dostavljenog mišljenja iz Skupštine 20. avgusta imenovala Peruničića na prijedlog predsjednika Vlade i nakon stava Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, doslovno poštujući proceduru predviđenu zakonom.

Vujović: Vlada ruši pravni poredak

– Saopštenje Vlade da nije prekršen Zakon o ANB prilikom imenovanja Vukšića još je jedan prilog u teatru apsurda zvanom Vlada Crne Gore i aktuelna parlamentarna većina – saopštio je u izjavi za Pobjedu generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Jasna zakonska norma, kako navodi, da je neophodno imati mišljenje Skupštine na prijedlog kandidata za direktora ANB, uz činjenicu da toga mišljenja nije bilo, po Vladi nije kršenje Zakona, već valjda doprinos vladavini prava.

– Vlada smatra da može sama da izabere koje djelove zakona mora poštovati, a koje ne. Po vladinoj nakaradnoj logici, ugrožen je bio sistem pa su morali prekršiti Zakon da bi sistem navodno funkcionisao. Po istoj logici, ne moraju se ni zakoni usvajati u Skupštini ili ako Vlada procijeni da isti neće biti usvojeni, može ih sama donijeti da bi, kako mudro zbore u Vladi, sistem mogao da funkcioniše. Ovo je samo slikoviti prikaz do kakvog apsurda i pravnog i političkog besmisla možemo doći ako bismo slijedili vladina tumačenja pravnog poretka i sistema u cjelini – kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, posebna je tema to što prijedlog za mišljenje na izbor direktora ANB čami u skupštinskoj proceduri skoro pola godine.

-Zaista nije bilo dovoljno vremena da se nadležni Odbor sastane i usvoji zakonsko mišljenje. Na kraju, nije pokušano ni to da se mišljenje usvoji kroz plenum već je nakon samo jednog neuspješnog pokušaja održavanja Odbora, konstatovano da se radi viših interesa mora prekršiti Zakon. Ovim presedanima Vlada šalje opasnu poruku kojom sugeriše da je ne obavezuju ni zakoni ni Ustav, te da je spremna da ruši pravni poredak kako bi zamaskirala apsurdnost pozicije u kojoj se nalazi trenutna vlast, zbog koje veliku cijenu plaćaju svi građani i politički sistem u cjelini. SDP će, kako je i najavio, radi zaštite pravnog poretka podnijeti tužbu Upravnom sudu povodom ovog slučaja – zaključio je Vujović.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Sterling na meti španskog giganta

Barselona je u velikim finansijskim problemima, ali očito joj to ne smeta da se priprema za napad na zvučna pojačanja. Navodno, meta Katalonaca u zimskom...

Twitter ponovo omogućava verifikaciju naloga

Twitter je ponovo počeo da prihvata prijave javnosti za verifikaciju naloga na svojoj platformi. Do ovog posljednjeg ponovnog pokretanja dolazi nakon što je Twitter...

Bajden će tražiti da se vakciniše 70 odsto svjetske populacije

SAD planira da kupi dodatne stotine miliona doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19 kako bi ih donirale širom svijeta, piše Washington Post pozivajući se na...

Dženifer Lopez: ”Ponekad se osjećam kao autsajder u Holivudu”

Na Instagram profilu "JLO Beauty" postavljen je video gdje pjevačica i preduzetnica Jennifer Lopez, govori o proizvodima svog brenda, ali i životu, porodici. Lopezova je...

Krivokapić na hodočašću na Svetoj Gori

Premijer Zdravko Krivokapić posjetio je danas Sveti Veliki manastir Vatoped u okviru svog hodočašća na Svetu Goru od petka do nedjelje, 19. septembra, prenose...

Najčitanije

Povezano

Da li je pokazivanje „molotovljevog koktela“ namještaljka službe?

Među hiljadama crnogorskih građana koji su 4. i 5. septembra protestvovali protiv ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija bilo je policajaca u civilu ali, kako...

Abazović sa Vukšićem: ANB u punom kapacitetu štiti nacionalne interese Crne Gore

Agencija za nacionalnu bezbjednost ANB u punom kapacitetu štiti nacionalne interese Crne Gore i za sve svoje aktivnosti ima aktivnu podršku Vlade, saopštio je...

NE MOŽE DA ISPOŠTUJE ZAKON Vukšić se opet u slobodno vrijeme bavi advokaturom

Aktuelni direktor ANB-a Dejan Vukšić očigledno ne može da se “drži slova zakona”, te se pored javne funkcije i dalje bavi advokaturom i zastupa stranke...

Beogradski profesor podnio krivičnu prijavu protiv Dejana Vukšića

Beogradski profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović, podnio je danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve