Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U planu budžeta za 2024. povećati izdvajanja za modernizaciju i povećanja zarada zaposlenih u Vojsci

Kao ključni izazov, kako se navodi, predstavnici Vojske istakli su nedostatak vježbovno strelišnog poligona na kojem bi se realizovala taktička uvježbavanja i vježbe sa bojevim gađanjima jedinica ranga čete/bataljona

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predsjedavao je sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost koja je održana danas u Vili Gorica.

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, u radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, savjetnik predsjednika Dejan Vukšić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Kako je saopšteno, na današnjoj sjednici predstavljen je Izvještaj o stanju u Vojsci za 2022. godinu, kao i izvještaji o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2022. godini.

“Kao najznačajnije dostignuće konstatovano je unapređenje operativnih sposobnosti za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka. Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 20 vojnih vježbi učestvovala na 15 međunarodnih i četiri vježbe u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2022. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija”, istakli su u saopštenju.

Kao ključni izazov, kako se navodi, predstavnici Vojske istakli su nedostatak vježbovno strelišnog poligona na kojem bi se realizovala taktička uvježbavanja i vježbe sa bojevim gađanjima jedinica ranga čete/bataljona.

Savjet za odbranu i bezbjednost predložio je da se u planu bužeta za 2024. godinu povećaju izdvajanja za modernizaciju jedinica i povećanja zarada zaposlenih u Vojsci Crne Gore.

“Savjet za odbranu i bezbjednost donio je odluku o deklarisanju 2. Pješadijake čete 1. Pješadijskog bataljona za sprovođenje aktivnosti u sastavu NATO inicijative spremnosti (NATO Readines Initiative- NRI). Na sjednici je razmatran prijedlog Ministarstva odbrane Crne Gore koji se odnosi na angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorskoj operaciji „Sea Guardian” koja ima za cilj da se osigura Sredozemlje i južnoevropska granicu kako bi se očuvala sloboda plovidbe i zaštitila kritična infrastruktura u pomorskom okruženju”, saopšteno je iz kabineta Milatovića.

Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni prijedlog dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Savjet je, na današnjoj sjednici, razmatrao i prijedloge odluka o postavljenjima, razrješenjima i redovno unapređivanje oficira i oficirki Vojske Crne Gore, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Savjetniku
20.07.2023-20:47 20:47

nije mjesto ovđe, zna se tačno kk može prisutvovati vojnom savjetu…Predsjednik CG , Premijer, predsjednica Skipstine, ministar Vojske CG , Ministar MuP, šef general štaba , direktor Drzavne bezbijednosti i direktor polivije…sve drugo je samovolja predsjednika…