Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

SKANDAL: Milatović ”ima povjerenja” u kontroverznog ruskog čovjeka i dovodi ga na NATO samit u Viljnusu!

Komentarišući prisustvo Vukšića na NATO samitu, Milatović je juče naglasio da je ''njegov savjetnik dobio funkciju na osnovu akademskih i profesionalnih referenci i da ima povjerenje u njega da će svoj posao obavljati na pravi način''. To je krajnje skandalozna izjava ako uzmemo u obzir da se za Vukšića vezuju optužbe za urušavanje i pokušaj uništenja službe državne bezbjednosti, omogućavanje ruskim i srpskim službama da slobodno ''rovare'' po Crnoj Gori, za iznošenje povjerljivih podataka – ne samo koji se tiču naše države već i NATO partnera, otvaranje ANB-a za uticaj kriminalnih krugova i stranih službi (prije svih srpske i ruske).

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, poznatiji pod nadimkom Momo mali, sa svojim timom učestvovao je na dvodnevnom NATO samitu u Viljnusu, a na marginama se sastao i sa predsjednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

Tema razgovora bila je bilateralna saradnja dvije države i snažna podrška Grčke ulasku Crne Gore u Evropsku Uniju, a u protokolarnom saopštenju objavljenom nakon sastanka, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i da je politički dijalog intenzivan i sadržajan.

Sve bi se i završilo na šturom protokolarnom saopštenju karakterističnom za ovakve vrste susreta da u javnost nije isplivala fotografija sa sastanka na kojoj se vidi da je u Milatovićevoj delegaciji njegov savjetnik Dejan Vukšić – kontroverzni bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji važi za velikosrbina i tvrdog ruskog čovjeka, odnosno, ruskog špijuna!

Jakov Milatović, Mmomo mali: Mene je Vukšić OK… Živjela Srbija i majka Rusija!

Komentarišući prisustvo Vukšića na NATO samitu, Milatović je juče naglasio da je ”njegov savjetnik Dejan Vukšić dobio funkciju na osnovu akademskih i profesionalnih referenci i da ima povjerenje u njega da će svoj posao obavljati na pravi način”.

Ipak krajnje je diskutabilno, čak na ivici skandala da je čovjeku sa biografijom kakvu ima Vukšić dozvoljeno da dođe u Viljnus, a kamo li da učestvuje na NATO samitu u tom gradu. Da li je u pitanju propust ili djelovanje Milatovića i velikosrpsko-ruskog lobija, ostaje nejasno.

Omogućio ruskim i srpskim službama da ”rovare” po Crnoj Gori

Kada je bivši premijer Zdravko Krivokapić u junu 2021. donio odluku da mimo svih propisa i zakona, iza očiju javnosti na mjesto direktora ANB-a postavi kontroverznog advokata opterećenog aferama i neskrivenog svetosavsko-ruskog čovjeka Dejana Vukšića, to je izazvalo svojevrstan skandal.

Reći za Vukšića da je kontroverzan bilo bi eufemizam

Treba podsjetiti da je portal Aktuelno gotovo čitav februar 2021. prije imenovanja Vukšića, kada je još uvijek bio u v.d. statusu, objavljivao pisma našeg čitaoca koji se iz objektivnih razloga predstavljao kao Profesionalac i tvrdio da je višegodišnji radnik ANB-a. On je u svakodnevnim obraćanjima pokušao da ukaže na opasnost koja se nadvila nad ANB-om i kompletnim crnogorskim bezbjednosnim sektorom, prijeteći da ugrozi vitalne interese Crne Gore i građana koji u njoj žive.

Profesionalac je u svojim pismima iznio niz teških optužbi na račun tadašnjeg v.d. direktora ANB-a, sada savjetnika predsjednika Milatovića Dejana Vukšića i njegovih političkih pokrovitelja iz nove vlasti. Optužio ih je za urušavanje i pokušaj uništenja službe državne bezbjednosti, omogućavanje ruskim i srpskim službama da slobodno ”rovare” po Crnoj Gori, za iznošenje povjerljivih podataka – ne samo koji se tiču naše države već i NATO partnera, otvaranje ANB-a za uticaj kriminalnih krugova i stranih službi (prije svih srpske i ruske).

Takođe je pisao o višestrukom konfliktu interesa u koji je došao Vukšić kad je imenovan za čelnika ANB-a, o unapređivanju i zapošljavanju nesposobnih kadrova, malverzacijama, udbaškim metodama isljeđivanja i ucjenama,  o čemu možete opširnije čitati na OVOM LINKU.

Skandal sa odavanjem tajni

Portal  Aktuelno je pisao da Odbor za bezbjednost i odbranu nije namjeravao da da pozitivno mišljenje za izbor Vukšića na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost zbog skandala koji je kulminirao nakon odavanja tajnih podataka partnera iz NATO-a. Zato je ovo  tijelo zaobiđeno prilikom njegovog imenovanja, iako je to protivzakonito.

Međutim, tada je premijer Krivokapić bezrezervno stao u odbranu svog kadra Vukšića, iako je on početkom aprila 2021. priznao da je došlo do bezbjednosnog propusta i odavanja identiteta agenata CIA na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Tada je izbio veliki skandal nakon kojega je bilo izvjesno da Vukšić neće moći da bude imenovan na čelo ANB-a.

Međutim, Vukšić je ”veoma džentlmenski”, svu odgovornost svalio na svoju najbližu saradnicu, ističući da je ona napravila grešku, a da on, onako ”neiskusan i naivan”, nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora za bezbjednost.

Zdravko Krivokapić: Afirmisao ruskog špijuna Vukšića

O čitavom ovom skandalu oglasio se i čitalac portala Aktuelno pod imenom Profesionalac o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

ANB otvorena za kriminalne aktivnosti, srpski i ruski uticaj

Podsjetimo da je Profesionalac tvrdio da je Vukšić kadar Zdravka Krivokapića i njegovog kuma, kontroverznog biznismena Miodraga Dake Davidovića. Njegovim imenovanjem, kako je navodio, koncept bezbjednosnog sektora Crne Gore ide u pravcu razvoja još jednog ruskog proksija na Balkanu i još jedne baze za nastup ruskih obavještajnih službi prema regionu, ali i Sredozemlju.

Daka Davidović i Vukšić – stari poznanici

Očigledno je da su imenovanjem Vukšića i njegovi pokrovitelji, Zdravko Krivokapić i Daka Davidović dobili odriješene ruke da upravljaju bezbjednosno obavještajnom službom Crne Gore. Njihove aktivnosti, kako je navedeno u pismima Profesionalca, odvijaju se u dva pravca – jedan je uništenje Agencije, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju srpskih i ruskih interesa u Crnoj Gori, a drugi je oživljavanje krijumčarskih aktivnosti preko njene teritorije.

Blisko povezan sa takozvanom SPC, advokat sumnjivih Rusa i kriminalaca

Kako je Profesionalac naglasio, Vukšić je kao kotorski advokat čitavog života zastupao kriminalce i ruske biznismene s prljavim novcem i razmišljao kako da izigra zakon i prevari državu da bi dobio neki euro više.  Među značajnijim klijentima Vukšića su i pojedini iz okruženja višedecenijskog gradonačelnika Moskve, sada pokojnog Jurija Luškova, poznatog po bliskim vezama sa Vladimirom Putinom i ruskim obavještajnim službama.

Osim sa ruskim, a kako je portal Aktuelno pisao, Vukšić ima veoma snažne veze sa licima iz SNS-a, bliskim vrhu vlasti u Srbiji. Pored ostalog, on je kum sa bivšim rukometašem Nenadom Peruničićem, koji je, kao i njegov brat Predrag, veoma blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Brat od strica Nenada i Predraga Peruničića, Mladen Peruničić radi u Vukšićevoj advokatskoj kancelariji u Kotoru.

Vukšić je takođe blisko povezan sa takozvanom SPC, koja je u martu prošle godine i zvanično od najviše evropske instance indirektno označena kao subverzivna organizacija i glavni destabilizujući faktor koji u regionu zastupa ruske interese.

Dejan Vukšić sa jednim od najistaknutijih operativaca takozvane SPC Mijajlom Backovićem

Profesionalac je takođe potencirao veze Vukšića sa ”kavačkim prijateljima” ali je naveo da je diretkor ANB-a pomagao i konkurenciji iz ”Škaljara” i pojedinim njihovim saradnicima da izigraju zakon i izbjegnu izdržavanje kazne za najteža krivična djela koja su počinili.

Ako ovo uzmemo u obzir, jasno je da je Vukšić prvi direktor u istoriji obavještajnih službi koji je u debelom konfliktu interesa i da su poštovana pravila službe, kako je naveo Profesionalac, ”Vukšić ne bi mogao ni da kosi travu u dvorištu zgrade ANB-a”.

U pismima koje smo objavljivali takođe se postavlja pitanje – kako je Vukšić od mjesečne zarade od 5.000 eura, uz supruginih 550, mogao steći pokretnu i nepokretnu imovinu čija je vrijednost više miliona?

Ukratko rečeno – za Vukšića reći da je kontroverzan bio bi eufemizam. Stoga je i izjava Milatovića da u ovakvu osobu ima povjerenja krajnje skandalozna!

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
13.07.2023-07:16 07:16

A sto reci,uvrijedi ih ne mogu jer obadvojica imaju “obraza” NULA. Nasla serpa zaklop,samo Jakesin da ti dovodjenje Vuksica nesoja i spijuna ne “izadje na nos”taj lik je rodjen prije lisice,ma nijesi ni ti odmaka.

Merlin
13.07.2023-07:18 07:18

Nemoj slučajno da neko iznese poverljive podatke koliko CG ima tenkova, aviona, divizija, itd. Čuvamo nato pakt kao zenicu svoga oka ! :)

bojana
13.07.2023-08:28 08:28
Reply to  Merlin

Dovoljni je ima tebe kao komentatora Merline! Čuvaj se zla u sebi Merline!

ZAGA
13.07.2023-12:01 12:01
Reply to  Merlin

Na kom si SNS spisku botova, Pinosave, Jagodine……bedni lažni Merline???

Lovćen
13.07.2023-18:35 18:35
Reply to  Merlin

Za takve kao ti dovoljan je i frnjok operisana budalo!

džudović
13.07.2023-08:35 08:35

Ovo što ste naveli o Vukšiću je apsolutno tačno. Čovjek sa takvom prošlošću nije smio preći prag vrata ANB a ne biti njen šef. Spodobe koje su ga tamo dovele ne znaju ni šta su službe bezbjednosti ni šta je država! NATO službe znaju sve ovo o čemu pišemo. Neće oni Jadovu reći ništa o Vukšiću, samo će se razmjena informacija smanjiti na sasvim nevažne. Zbog Vukšića ni Jadovu se neće vjerovati!

kalimero
13.07.2023-09:41 09:41

Spinuješ stvari avetinjo, prodao si dušu Luciferu da ontifašistima građanima suverene Crne Gore obesmiliš svaki otpor fašistima u hibridnom ratu Srbije-Rusije protiv suverene Crne Gore. Crna Gora je članica NATO i njenu bezbednost, suverenost, i celovitost garantuju, avioni, tenkovi, krstarice, razarači, rakete zemlja-vazduh, NATO alijanse.

Evidence
13.07.2023-11:35 11:35

Hladne glave? Teško je, ali pokušajmo. Vukšić je mali, beznačajni crv, kojeg je u nekoj svetosavskoj rukoljubnici pronašao pripiti Bocoljub K., kojeg je, opet na vlast doveo najveći, ikad, (poslije Aca palikuće) zlotvor Crne Gore, Risto zvani sotona. No, za kolaps sve to nebi bilo dovoljno, da na scenu nijesu stupili ‘prekaljeni borci’ za nezavistnost CG, Rakčević i Rastoder, istalirajući najgoreg ikad rođenog u CG, izdajnika i lažova Dritana. Ostali, JaDkov, etc, su neminovni prudukt sveopšteg posrnuća CG i njenih građana.

COL
13.07.2023-11:53 11:53

Ako znamo da je Vukšić u koaliciji sa Markom Milačićem i Vladislavom Dajkovićem sve je jasno…

nenad_mne
13.07.2023-13:12 13:12

Vidim da voliš poređenja, vjerovatno, SR i CG, ali što ne uporediš SR i Italiju , pošto je isti odnos u broju stanovnika? I tako”mali” i bez tenkova i aviona udarismo na fašiste, a vi ubiste jedno, svog, žandara! Sada imate dva antifašistička pokreta, a kako vrijeme prolazi, i Nedić će se pridružiti! Boj ne bije …

Seoca
13.07.2023-22:20 22:20

Koliko je još ministara, parlamentaraca, ambasadora, oficira, popova SPC Srbije i Crne Gore upleteno u trgovinu kokaina i trgovinu oružja Rusima i terorističkim organizacijama??? Koliko su Ruskih terorista i špijuna Zdravko i SPC doveli u Crnu Goru koji i dan danas žive ovodje, i da li Mali Momo ima nameru da ih pohapsi i proćera za Beogradski pašaluk i Moskvu, ili se pravi nevješt da se ne zamjeri Vučuću i Putleru??